Deliberând asupra cauzei de faţă, constată următoarele:
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instante la data de 13.08.2014 sub nr. ……., reclamantul M. I. A. în contradictoriu cu parata S.C. A.T. A.S.A., cu citarea intervenientului M. C. I. a solicitat instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 118,55 lei reprezentând daune materiale si a sumei de 45.000 lei cu titlu de daune morale, către reclamant, în calitate de parte vătămată, în urma producerii accidentului rutier din data de 6.10.2013.
In motivare, reclamantul a aratat că în data de 6.10.2013, pe str. …., din directia Vatra Dornei spre Suceava, s-a produs accidentul rutier din cauza faptului că M C I, conducătorul autoturismului cu nr. …… nu a adaptat viteza de deplasare intr-o curbă spre dreapta, a pierdut controlul asupra directiei de deplasare, lovindu-se cu autoturismul într-un stâlp de beton. In urma accidentului, M. I. A., pasager în autoturismul cu nr. …… a suferit o serie de vătămări corporale.
Conform Certificatului medico-legal, reclamantul a necesitat o perioada de 35-40 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, astfel încât acesta a fot nevoit să nu mai participe la orele de curs din cadrul Colegiului ……, unde acesta este elev. De asemenea, a fost programat la consultatii în cadrul cabinetului psihologic din cadrul Colegiului …… fiind traumatizat în urma accidentului rutier, având coşmaruri si fiindu-i greu să se readapteze.
A precizat că pârâta a emis o ofertă de 8.100 lei reprezentând compensaţii pentru daunele morale si materiale suferite de persoana vătămată, dar suma nu a fost acceptată de reclamant, deoarece nu acceptă prejudiciul suferit de către acesta.
In drept, reclamantul a invocat prevederile art. 1349 si urm. C civ., Legea nr. 136/1995, Ordinul CSA nr. 3/2013.
In sustinerea actiunii, reclamantul a depus înscrisuri.
La data de 18.11.2014, pârâta S.C. A T A S.A. a depus întâmpinare, prin care a solicitat diminuarea cuantumului daunelor morale in raport cu prejudiciul afectiv suferit, fiind o compensatie echitabilă a suferinţelor psihice suportate, si nu o îmbogăţire fără just temei.
In drept, a invocat art. 205 Cpc, Legea nr. 136/1995, Ordinul CSA nr. 14/2011.
In cauza a fost administrată proba cu înscrisuri.
Analizând materialul probator administrat, instanţa reţine următoarele:
În data de 6.10.2013, pe str. ….., din directia Vatra Dornei spre Suceava, s-a produs accidentul rutier din cauza faptului că M C I, conducătorul autoturismului cu nr. …. nu a adaptat viteza de deplasare intr-o curbă spre dreapta, a pierdut controlul asupra directiei de deplasare, lovindu-se cu autoturismul într-un stâlp de beton.
In urma accidentului, M I A, pasager în autoturismul cu nr. …… a suferit o serie de vătămări corporale.
Conform scrisorii medicale la externare, M I A a fost internat în spital in perioada 6.10.2013-7.10.2013 (fila 14). In această perioada, reclamantul a plătit spitalului suma de 118,55 lei, prin chitantele din 8.10.2014 (filele 26-27 dosar).
Potrivit art. 26 alin. 1 din Ordinul CSA nr. 14/2011, Asiguratorul RCA are obligatia de a despagubiri partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, se acorda despagubiri in forma baneasca pentru: a) vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial; b) pagube materiale; c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat; d) cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
Având in vedere plătile efectuate de reclamant urmare a accidentului rutier din 6.10.2013, pârâta, având calitatea de asigurător RCA, trebuie să restituie reclamantului daunele materiale in cuantum de 118,55 lei.
Referitor la plata sumei de 45.000 lei cu titlu de daune morale, instanţa arată că pentru angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtei sub forma solicitată de reclamant, trebuie să se probeze îndeplinirea condiţiilor cumulative cerute în acest scop, anume: a) existenţa unei fapte ilicite, b) săvârşite cu vinovăţie, c) care să fi provocat reclamantului un prejudiciu, d) între faptă şi prejudiciu existând o legătură de cauzalitate.
Mai mult, conform art. 1385 din Codul civil, prejudiciul se repară integral, iar despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câştigul pe care în conditii obisnuite el ar fi putut să îl realizeze şi de care a fost lipsit, precum si cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.
Din probatoriul administrat în dosar reiese că în urma accidentului din 6.10.2013, M I A, pasager în autoturismul cu nr. …., în vârstă de 20 de ani, a suferit fractura de clavicula dreapta si stânga fără deplasare, fiind internat în spital în perioada 6.10.2013 – 7.10.2013 (2 zile), iar ulterior imobilizat la domiciliu pentru 21 de zile (fila 15).
Conform Certificatului medico-legal nr. …. din 8.10.2013, reclamantul a necesitat o perioada de 35-40 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare de la data producerii cu pierderea consecutivă a capacitătii de muncă pe această perioada (fila 16).
In actiune, reclamantul a sustinut că în perioada de 35-40 zile de ingrijiri medicale pentru vindecare, a fost nevoit să nu mai participe la orele de curs din cadrul Colegiului ……., unde era elev. Dar acest fapt nu este dovedit prin niciun înscris la dosar, nicio adeverintă din partea institutiei educationale pentru a informa instanţa referitor la absenţa reclamantului de la cursuri.
De asemenea, reclamantul a invocat si faptul că a urmat consultatii în cadrul cabinetului psihologic din cadrul Colegiului ….. fiind traumatizat în urma accidentului rutier, având coşmaruri si fiindu-i greu să se readapteze, dar această sustinere nu este dovedită in dosar.
Prejudiciul moral reprezintă consecinţele negative, rezultatele dăunătoare ale lezării valorilor cu conţinut neeconomic ce reprezintă tot atâtea atribute ale personalităţii umane, definind-o. În cazul de faţă, este vorba de un prejudiciul moral constând în suferinţa psihică ce a fost cauzată reclamantului de producerea accidentului rutier din 6.10.2013.
Repararea integrală a prejudiciului reprezintă principiul de bază al răspunderii civile delictuale. Deşi cuantificarea prejudiciului moral nu este supusă unor criterii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicării criteriilor referitoare la consecinţele negative suferite de cei în cauză, în plan fizic, psihic şi afectiv, importanţa valorilor lezate, măsura în care acestea au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării. Toate aceste criterii se subordonează conotaţiei aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare prejudiciului real şi efectiv produs, astfel încât să nu se ajungă la o îmbogăţire fără justă cauză a celui care pretinde daunele morale.
Faţă de toate cele ce preced, statuând în echitate (în lipsa unor criterii legale), instanţa apreciază că suma de 10.000 lei este rezonabilă pentru repararea prejudiciului moral cauzat reclamantului prin accidentul rutier din 6.10.2013, din care a rezultat fractura de clavicula dreapta si stânga fără deplasare si o perioada de 35-40 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, având in vedere si constatările organelor abilitate de la faţa locului referitor la modalitatea de producerea a accidentului rutier.
Dând eficienţă juridică considerentelor expuse, instanţa va admite în parte cererea si va obliga pârâta la plata către reclamant a sumei de 118,55 lei reprezentând daune materiale şi a sumei de 10.000 lei reprezentând daune morale.
Având în vedere dispozitiile art. 453 Cpc, instanta va lua act că părţile nu au solicitat cheltuieli de judecată, reclamantul beneficiind de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei judiciare de timbru de 797,75 lei.