Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanta sub nr. 10334/118/2013, reclamanta … a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii … şi …, să se dispună încuviinţarea adopţiei copilului …, născut la data de … în …, CNP …, fiul lui …, familiei … şi …, cu domiciliul în…, iar după adopţie copilul sa poarte numele de familie al adoptatorilor, respectiv „…” şi prenumele „ …” să aibă domiciliul acestora, respectiv în ….
În motivarea cererii s-a arătat de către reclamantă că prin sentinţa civilă nr.76/11.09.2013 pronunţată de Tribunalul Constanţa, s-a dispus încredinţarea pentru o perioadă de 90 de zile în vederea adopţiei a copilului … familiei … şi …, cu domiciliul ….
Totodată s-a menţionat faptul că în prezent minorul locuieşte cu soţii „…”, aceştia îi asigură un mediu de viaţă stabil şi permanent iar copilul îşi cunoaşte istoricul de viaţă şi acceptă familia … în care a cunoscut stabilitatea şi atenţia de care avea nevoie.
Familia … şi … este posesoarea atestatului nr.D41/08.07.2013 eliberat în baza Dispoziţiei nr.D318/08.07.2013 a ….
In cauza s-a administrat proba cu înscrisuri fiind depuse: certificat de naştere al copilului si al adoptatorilor in copie legalizata, sentinţa de deschidere a procedurii de adopţie nr. … a Tribunalului Constanta si sentinţa de încredinţare în vederea adopţiei nr…. a Tribunalului Constanta cu menţiunea „irevocabil”, certificate medicale ale copilului si ale adoptatorilor, dispoziţia nr…. privind eliberarea atestatului de familie aptă să adopte, atestat nr…., raport final de evaluare a capacitaţii de a adopta, fisa de evaluare psihologica a persoanei potenţial adoptatoare, ancheta sociala, declaraţii autentice, adeverinţe, raport final privind copilul, caracterizări de la locurile de muncă ale reclamanţilor, copie a titlului de proprietate,respectiv copie a contractului de vânzare/ cumpărare, autentificat sub nr. 15965 din 01.08.1991 şi copie a certificatului de moştenitor nr.25/2007, privind imobilul ce reprezintă locuinţa părţilor.
Analizând actele dosarului instanţa retine următoarele:
Prin Sentinţa Civilă nr.76/11.09.2013 pronunţată de Tribunalul Constanţa, s-a dispus încredinţarea pentru o perioadă de 90 de zile în vederea adopţiei a copilului …, cu domiciliul în ….
Familia … şi … este posesoarea Atestatului nr.D41/08.07.2012 eliberat în baza Dispoziţiei nr.D318/08.07.2013 a ….
Soţii … şi … stimulează corespunzător copilul, îl valorizează, iar evoluţia acestuia în familie este foarte bună. Starea de confort a copilului reiese din atitudinea pozitivă a acestuia, faptul că acesta este vesel, verbalizează din ce în ce mai mult dorinţele, opţiunile. … se relaţionează foarte bine cu părinţii doamnei …, cu care petrece o parte a timpului atunci când doamna este de serviciu.
Soţii … afirmă că nu întâmpină probleme. Aceştia şi-au adaptat programul în funcţie de nevoile copilului. Acesta doarme în pătuţul lui, manancă bine. Soţii comunică bine cu copilul, înţeleg limbajul verbal şi non verbal al acestuia, nu sunt situaţii în care să nu poată gestiona situaţia. … manifestă atitudine pozitivă faţă de soţii …, dar şi faţă de bunici. Copilul exprimă faţă de aceştia starea de confort, dar şi emoţiile, prin reacţii afective.
Soţii au fost consiliaţi în aplicarea celor mai bune modalităţi de lucru cu copilul, astfel încât adaptarea, integrarea şi dezvoltarea copilului în familie să se realizeze armonios.
În cadrul familiei soţii …, au foast consiliaţi pentru a stabili cu copilul limitele şi reguli funcţionale, pentru dezvolatarea armonioasă a fetiţei şi a avea o educaţie corespunzătoare.
Se apreciază că soţii …, sunt pregătiţi să susţină copilul în cultivarea şi dezvoltarea abilitaţilor lui.
Din raportul final privind copilul si din ancheta sociala, instanţa constata ca in ceea ce îl priveşte pe copil, acesta are condiţii bune de trai in familia …, pârâţii având condiţii materiale bune si prezentând garanţii morale suficiente pentru a fi un bun părinte.
Adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului.
Adoptia se incheie numai daca aceasta este in interesul superior al copilului ( potrivit art 5 din Legea 273/2004 ”Adopţia se încheie numai dacă aceasta este în interesul superior al copilului” ) respectand si celelalte principii impuse de art.2 din Legea nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei (“Următoarele principii trebuie respectate în mod obligatoriu în cursul procedurii adopţiei: a) principiul interesului superior al copilului;b) principiul creşterii şi educării copilului într-un mediu familial; c) principiul continuităţii în educarea copilului, ţinându-se seama de originea sa etnică, culturală şi lingvistică;d) principiul informării copilului şi luării în considerare a opiniei acestuia în raport cu vârsta şi gradul său de maturitate; e) principiul celerităţii în îndeplinirea oricăror acte referitoare la procedura adopţiei; f) principiul garantării confidenţialităţii în ceea ce priveşte datele de identificare ale adoptatorului sau, după caz, ale familiei adoptatoare, precum şi în ceea ce priveşte identitatea părinţilor fireşti.”)
In speta, instanta apreciaza ca aceste principii sunt intru-totul respectate iar conditiile de fond si de forma ale adoptiei sunt indeplinite, imprejurari in raport de care instanta va incuviinta cererea de adoptie dispunand ca pe viitor copilul sa poarte numele parinţilor adoptatori, acela de “ …” şi prenumele “…”si va stabili domiciliul copilului la domiciliul adoptatorilor.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE
Admite acţiunea formulată de reclamanta …, cu sediul în …, în contradictoriu cu pârâţii … ŞI …, domiciliaţi în ….
Încuviințează adopția copilului …, născut la data de … în …, fiul lui …, CNP …, de către … născut în municipiul …, la data de …, fiul lui … şi …, CNP … şi …, născută la data de …, în municipiul …, fiica lui … şi …, CNP …, domiciliaţi în municipiul ….
Dispune ca pe viitor copilul să poarte numele de familie al adoptatorilor, respectiv acela de “…” şi prenumele „…”.
Stabilește domiciliul copilului la domiciliul adoptatorilor, anume: municipiul ….
Cu apel în 30 zile de la comunicare.
Pronunţată în şedinţă publică azi, 22.01.2014.