Instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune de până la 20% din cuantumul sumei contestate, iar în cazul cererilor al căror obiect nu este evaluabil în bani, o cauţiune de până la 2000 lei.
Din lecturarea normei legale mai sus citate, rezultă că depunerea cauţiunii este o condiţie sine qua non pentru suspendarea executării actului fiscal, numai măsura suspendării fiind lăsată la
aprecierea instanţei de judecată abilitate să analizeze îndeplinirea cerinţelor prevăzute de art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004.
C.A. Suceava, secţia comercială, de administrativ şi fiscal, sentinţa nr. 41/08.02.2010
Prin cererea înregistrată la data de 13 ianuarie 2010, SC F.J. SRL
B. reprezentată de administrator a solicitat, în contradictoriu cu
D.G.F.P. B., să se dispună suspendarea deciziei de impunere nr. 182/
17.06.2009 emise în baza Raportului de inspecţie fiscală nr. 6579 din 17 iunie 2009 şi dispoziţiei privind măsurile stabilite de organele de inspecţie fiscală nr. IV 6579/3/17.06.2009 emise de D.G.F.P. B., până la soluţionarea pe fond a contestaţiei promovate în condiţiile art. 7 din Legea nr. 554/2004, modificată.
In întâmpinarea depusă la dosar, D.G.F.P. B. a solicitat, sub rezerva depunerii de către societatea reclamantă a cauţiunii de până la 20% din cuantumul sumei contestate, respingerea cererii reclamantei, arătând că aceasta nu întruneşte cerinţele prevăzute de art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004.
Din verificarea lucrărilor dosarului, curtea reţine următoarele:
Articolul 215 C. proc. fisc. stabileşte că „Introducerea contestaţiei pe calca administrativă de atac nu suspendă executarea actului administrativ fiscal.
Dispoziţiile prezentului articol nu aduc atingere drepturilor contribuabilului de a cere suspendarea executării actului administrativ fiscal, în temeiul Legii nr. 554/2004, cu modificările ulterioare.
Instanţa competentă poate suspenda executarea, dacă se depune o cauţiune de până la 20% din cuantumul sumei contestate, iar în cazul cererilor al căror obiect nu este evaluabil în bani, o cauţiune de până la 2000 lei”.
Din lecturarea normei legale mai sus citate, rezultă că depunerea cauţiunii este o condiţie sine qua non pentru suspendarea executării actului fiscal, numai măsura suspendării fiind lăsată la aprecierea instanţei de judecată abilitată să analizeze îndeplinirea cerinţelor prevăzute de art. 14 alin. (1) din Legea nr. 554/2004.
Cum, în speţă, societatea reclamantă nu a făcut dovada la dosar a constituirii cauţiunii stabilite de instanţă la nivelul a 5% din cuantumul sumei contestate, curtea a respins solicitarea, ca inadmisibilă.
Notă: în temeiul Legii contenciosului administrativ, contribuabilul poate solicita instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ fiscal, dacă se depune o cauţiune de până la 20% din cuantumul sumei contestate, iar în cazul cererilor al căror obiect nu este evaluabil în bani, o cauţiune de până la 2.000 lei.
După ce a fost depusă cauţiunea dispusă, instanţa de judecată va putea proceda la soluţionarea cererii de suspendare, verificând condiţiile de admisibilitate referitoare la cazul bine justificat şi paguba iminentă.