Prin sentinta penala nr.3258/28.10.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat inculpatul pentru savârsirea infractiunii de “ucidere din culpa”, a admis în parte actiunea civila si a constatat opozabilitatea hotarârii fata de asiguratorul SC „O” SA.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, cu privire la angajarea raspunderii asiguratorului SC O SA, instanta a retinut ca potrivit art. 49 din Legea 136/1995, modificata si republicata, asiguratorul acorda despagubiri, în baza contractului de asigurare, pentru prejudiciile de care asiguratii raspund fata de terte persoane pagubite prin accidente de autovehicule. Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuielile de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, inclusiv în situatia în care cel care conducea autovehiculul, raspunzator de producerea accidentului, este o alta persoana decât asiguratul.
Prin urmare, desi din dispozitiile Legii 136/1995 rezulta instituirea unei solidaritati tacite între asigurator si asigurat cu privire la plata despagubirilor cauzate prin accidente rutiere, de aici nu se poate concluziona ca în cazul unei actiuni civile alaturate celei penale asiguratorul si asiguratul vor raspunde în solidar. În aceasta ipoteza, actiunea civila se întemeiaza pe dispozitiile art. 998-999 C.civ., deci raspundere delictuala, ori temeiul angajarii raspunderii asiguratorului rezida în contractul încheiat cu partea responsabila civilmente. Pe cale de consecinta, instanta a constatat ca asiguratorul nu poate fi obligat la despagubiri în solidar cu asiguratul, participarea acestuia în procesul penal având rolul de a-i da posibilitatea sa-si formuleze aparari, având în vedere ca hotarârea îi va fi opozabila.