Prin cererea înregistrată sub nr.2770/20772012, la data de 16.05.2012, pe rolul Judecătoriei Caracal, reclamantul … a chemat în judecată Asociaţia ……., reprezentată de .., administrator şi ……, preşedinte, solicitând instanţei ca prin sentinţa ce o va pronunţa să dispună anularea procesului verbal încheiat în adunarea generală a proprietarilor din data de 31.03.2012 care s-a ţinut într-o clasă la Şcoala Gen. Nr.2 .
În motivarea acţiunii arată că Asociaţia …….de membri proprietari de apartamente care locuiesc în 7 blocuri.
Anunţul datei când se va ţine adunarea generală s-a făcut prin afişare în diferite locuri fiind lipite anunţuri cu data de 17.03.2012, arătând reclamantul că s-au dus la şcoală şi clasa era ocupată de elevii care erau supuşi la un test. Şcoala informase asociaţia să se prezinte la o altă dată, dar aceasta nu le-a comunicat decât atunci când au ajuns în curtea şcolii. A apărut un alt afiş că adunarea se ţine pe data de 19.03.2012, dar nu s-a ţinut, cele 21 de persoane care au fost prezente în această clasă, au aflat întâmplător, arătând că nu puteau să încapă 284 de persoane într-o clasă cu o capacitate de 32 elevi.
Mai arată că primăria oferă cameră de consiliu dacă asociaţia o cere. Susţine totodată că o parte din proprietari au vândut apartamentele sau în apartamente locuiesc moştenitorii lor, iar asociaţia nu a făcut contracte cu acestea.
Mai arată că a cerut în scris Asociaţiei ….. să xeroxeze legea şi să o dea la fiecare proprietar pentru a cunoaşte drepturile şi obligaţiile pe care le are precum şi celor aleşi în Asociaţia ……. care sunt retribuiţi de fiecare proprietar cu cota parte în lei, însă asociaţia nu a făcut acest lucru.
Solicită ca instanţa să observe că procesul verbal este scris de administrator care a scris ce a vrut.
Susţine reclamantul că atunci când i s-a acordat cuvântul, a fost întrerupt pe motiv că numai este timp, toate neregulile invocate de el în scris nefiind consemnate în procesul verbal.
Solicită petentul instanţei anularea procesului verbal din data de 31.03.2012, Asociaţia . …., să convoace o altă adunare generală, să aleagă un alt preşedinte, un alt comitet executiv, un alt administrator care să aibă cunoştinţe în domeniu construcţiilor pentru întreţinerea reparaţiilor precum şi administrarea economică a acestora, cu obligarea la cheltuieli de judecată.
A depus la dosar procesul verbal al Adunării Generale din …. primit la 26.04.2012, două cereri adresate către preşedintele Asociaţia ………convocator, chitanta care atestă achitarea taxei judiciare de timbru, legea nr.230/2007, convocator pentru şedinţa din 31.03.2012.
Legal citată, pârâta Asociaţia ……… nu a formulat întâmpinare, dar a depus la dosar tabele nominale cu proprietarii convocaţi pentru Adunarea Generală din 31.03.2012 şi convocator.
Analizând actele şi lucrările cauzei, instanţa constată următoarele:
Pentru data de 17.03.2012, ora 10, a fost convocată adunarea generală a Asociaţiei .. ….., având pe ordinea de zi darea de seamă a comitetului executiv, darea de seamă a cenzorilor, aprobarea planului de buget pe anul 2012, diverse, insă, din cause obiective determinate de lipsa spaţiului, adunarea a fost reconvocată pentru data de 31.03.2012.
Modul de convocare a adunărilor generale şi condiţiile privind cvorumul necesar pentru valabilitatea hotărârilor acestora sunt stabilite prin dispoziţiile art. 14 din HG nr. 1588/2007 care prevăd convocarea proprietarilor, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra datei adunării generale a asociaţiei de proprietari cu cel puţin 7 zile înainte ca aceasta să aibă loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale.
De asemenea, alin.5 al textului legal anterior menţionat stabileşte că adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. Dacă nu este întrunit cvorumul adunarea va fi suspendată şi reconvocată. La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate prin votul majorităţii membrilor prezenţi. Dovezi ale convocării şi reconvocării constituie afişul de la avizier şi tabelul nominal convocator cu semnături.
Totodată potrivit art.23 din Legea nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari:
(1) După adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru, o adunare generală a proprietarilor membri ai asociaţiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei adunări generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari.
(2) Adunarea generală este alcătuită din toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari.
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă fie de preşedintele asociaţiei de proprietari, fie de comitetul executiv.
(4) Pentru situaţii speciale sau de maximă urgenţă, adunările generale extraordinare ale asociaţiei pot fi convocate oricând de către comitetul executiv sau de către cel puţin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anunţaţi, prin afişare la loc vizibil sau pe bază de tabel nominal convocator, asupra oricărei adunări generale a asociaţiei de proprietari, cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale. Ordinea de zi anunţată se poate completa prin hotărâre a adunării generale.
Art. 24 din actul normativ mai sus menţionat prevede că:
(1)Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2)Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3)La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4)Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
Din analiza textelor de lege instanţa reţine că instituirea unor condiţii pentru valabilitatea convocării adunării generale extraordinare şi adoptării unei hotărâri in acest sens nu poate să rămână fără consecinţe juridice, iar nerespectarea acestora atrage nevalabilitatea lor.
Nulitatea unui act este acea sancţiune de drept civil care lipseşte actul juridic de efectele contrare normelor juridice edictate pentru încheierea sa valabilă.
Astfel dispoziţiile art. 23 şi 24 din Legea nr. 230/2007 sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii. Numai astfel, subiectele de drept, ştiind că un act încheiat cu ignorarea condiţiilor prevăzute de lege, va fi lipsit de efecte, vor evita să nu respecte dispoziţiile legale, realizându-se astfel funcţia preventivă a nulităţii actului civil. Când, insă, acest efect inhibitor nu s-a produs, intră in funcţiune celelalte funcţii ale nulităţii: funcţia sancţionatorie – prin înlăturarea efectelor contrare legii, şi funcţia de garanţia a principiului legalităţii – ca mijloc de asigurare a respectării ordinii publice.
Nulitatea nu poate fi decât absolută, având în vedere că natura interesului ocrotit prin dispoziţiile legale care reglementează condiţiile de convocare a adunării generale extraordinare a asociaţiei este general, obştesc, şi priveşte pe toţi proprietarii din asociaţia de proprietari.
Or, analizând dispoziţiile legale invocate de reclamant in susţinerea acţiunii sale, raportat la situaţia concretă rezultând din materialul probator administrat in cauză, rezultă că pretenţiile reclamantului referitoare la nelegalitatea convocării sunt întemeiate.
Astfel, din analiza actelor dosarului, instanţa reţine că adunarea generală a fost convocată pentru data de 17.03.2012, prin anunţul depus de parată la fila 28 din dosar.
În raport de dispoziţiile legale anterior menţionate, convocarea adunării generale pentru data de 17.03.2012, astfel cum a fost realizată de asociaţia pârâtă respectă dispoziţiile legale anterior menţionate .
În ceea ce priveşte insă reconvocarea adunării generale pentru data de 31.03.2012, instanţa reţine că nu există nicio dovadă a convocării tuturor membrilor asociaţiei de proprietari pentru a se putea reţine incidenţa alin 5 al art. 14 din HG nr. 1588/2007 care dă posibilitatea sub această condiţie a adoptării unei hotărâri prin votul majorităţii membrilor prezenţi. În lipsa acestei dovezi nu se poate reţine respectarea procedurii de adoptare a hotărârii de către adunarea generală reconvocată la data de 31.03.2012.
Tabele nominale depuse la dosar, pe de o parte nu cuprind semnăturile tuturor proprietarilor sau locatarilor din cadrul asociaţiei iar pe de altă parte, nu cuprind date privitor la data exactă (lipsind ora) în care se va întruni adunarea sau cu privire la locul în care se va întruni, şi de asemenea nu cuprind nici elemente de natură a se determina care este ordinea de zi nereprezentând o convocare valabilă în sensul art. 14 din actul normativ anterior menţionat.
Totodată, instanţa reţine că in data de 31.03.2012 s-a întocmit, cu ocazia adunării generale extraordinare un proces verbal (fila 51-53) in care însă nu se menţionează câte persoane au participat.
Prin urmare, cum asociaţia parată nu a făcut dovada convocării tuturor membrilor asociaţiei pentru adunarea generală din data de 31.03.2012, instanţa, in temeiul art. 26 din Legea 230/2007, va admite cererea formulată in contradictoriu cu pârâta Asociaţia ……. şi va constata nulitatea absolută a hotărârii adunării generale a Asociaţiei ………. din data de 31.03.2012.
Postat 31.07.2012