Pentru dizolvarea unei organizații sindicale este necesară hotărârea adunării generale a membrilor sindicatului. Legea nu stabilește însă forma pe care trebuie să o îmbrace această hotărâre, legiuitorul stabilind doar necesitatea existenței acesteia ca formă de exprimare a voinței de a se proceda la dizolvarea organismului sindical. Prin urmare, în lipsa stabilirii unor condiții de formă pe care trebuie să le îmbrace manifestarea de voință în vederea dizolvării, tribunalul apreciază că această manifestare poate să rezulte din orice înscris, cu condiția ca ea să fie exprimată în mod neechivoc, chiar dacă acesta nu este intitulat ,,hotărâre” ci într-o altă manieră, respectiv ,,proces verbal”.
Prin sentinţa civilă nr. 4056/15.10.2015 Judecătoria Medgidia a respins, ca nefondată, cererea de dizolvare formulată de petenta Sindicatul R. de L. – D. Medgidia.
În esenţă, instanţa de fond a reţinut că petentul, prin reprezentant sindical nu a depus la dosar Hotărârea Adunării Generale din 16.09.2015, însă a depus lista de prezenţă a membrilor sindicatului la adunare. S-a mai reținut că petentul a fost citat cu menţiunea de a depune la dosar hotărârea de dizolvare, fără însă a da curs solicitării instanţei, fapt pentru care prin raportare la dispozițiile art. 15 alin. 4, art. 37, 38 din Legea 62/2011 a respins ca nefondată cererea.
Susținerile părților din calea de atac;
Împotriva acestei soluții a declarat apel petentul care a criticat hotărârea instanței de fond sub aspectul greșitei soluționări a cauzei. S-a susținut că în calea de atac se vor completa toate omisiunile stabilite de către instanța de fond.
Dispozitiile de drept material si procedural aplicabile spetei;
Potrivit art.479C.pr.civ instanta de apel va verifica, in limitele cererii de apel, stabilirea situatiei de fapt si aplicarea legii de catre prima instanta.
Art. 37 din Legea 62/2011 stabilește că organizaţiile sindicale se pot dizolva prin hotărâre a membrilor, adoptată conform statutelor proprii. În acest caz, patrimoniul organizaţiei se împarte conform dispoziţiilor din statut sau, în lipsa unor astfel de prevederi, potrivit hotărârii adunării de dizolvare, potrivit art. 38 alin. 1 din Legea 62/2011.
Aprecierile tribunalului;
Apelul este fondat și va fi admis pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.
Potrivit prevederilor anterior redate, pentru dizolvarea unei organizații sindicale este necesară hotărârea adunării generale a membrilor sindicatului.
Legea nu stabilește însă forma pe care trebuie să o îmbrace această hotărâre, legiuitorul stabilind doar necesitatea existenței acesteia ca formă de exprimare a voinței de a se proceda la dizolvarea organismului sindical. Prin urmare, în lipsa stabilirii unor condiții de formă pe care trebuie să le îmbrace manifestarea de voință în vederea dizolvării, tribunalul apreciază că această manifestare poate să rezulte din orice înscris, cu condiția ca ea să fie exprimată în mod neechivoc, chiar dacă acesta nu este intitulat ,,hotărâre” ci într-o altă manieră, respectiv ,,proces verbal”.
În acest context se observă că la dosar se regăsește înscrisul denumit proces verbal al ședinței adunării generale a sindicatului petent în care este menționată ordinea de zi și din cuprinsul căruia rezultă că s-a luat hotărârea dizolvării sindicatului, împuternicit fiind pentru îndeplinirea acestei formalități domnul M. M. Totodată s-a hotărât și în legătură cu patrimoniul sindicatului dizolvat, și anume transferarea acestuia către noul sindicat înființat. Acest proces verbal al adunării generale a fost însoțit de tabelul membrilor de sindicat care și-au dat acordul pentru dizolvarea lui.
În consecință, se constată din actele prezentate că voința exprimată a membrilor de sindicat este neîndoielnică cu privire la dizolvarea acestuia, astfel că există o hotărâre în sensul prevăzut de lege, chiar dacă ea nu poartă denumirea ca atare. Așa fiind, instanța de apel apreciază că instanța de fond a făcut o interpretare greșită a prevederilor legale anterior redate și eronat a respins cererea, astfel că va proceda la schimbarea sentinței apelate și la dizolvarea sindicatului petent, urmând ca această mențiune să se efectueze în Registrul sindicatelor aflat în păstrarea instanței de fond.