Penal – Cereri – Plângere împotriva măsurilor asiguratorii. Competenţa instanţei de judecată de a soluţiona astfel de cereri când dosarul se află în faza de urmărire penală


Penal – Cereri – Plângere împotriva măsurilor asiguratorii. Competenţa instanţei de judecată de a soluţiona astfel de cereri când dosarul se află în faza de urmărire penală

Prin Sentinţa nr. 269/27.09.2011 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-a respins cererea având ca obiect alte cereri – plângere împotriva măsurilor asiguratorii formulată de reclamantul MF, pârât fiind Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, ca inadmisibilă.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că la data de 16 aprilie 2010 în dosarul nr.381/P/2010 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc s-a dispus ridicarea autoturismul marca „Audi” cu numărul de înmatriculare … de la numitul LB, în vederea expertizării şi continuării cercetărilor, întrucât acesta figurează ca fiind furat din Italia.

Conform art. 168 alin. 1 Cod proc. penală, „în contra măsurii asiguratorii luate şi a modului de aducere la îndeplinirea acesteia, învinuitul sau inculpatul, partea responsabilă civilmente, precum şi orice altă persoană interesată se pot plânge procurorului sau instanţei de judecată, în orice fază a procesului penal”, iar conform art. 169 Cod proc. penală, orice altă persoană care pretinde un drept asupra lucrurilor ridicate poate cere, potrivit dispoziţiilor art. 168, stabilirea acestui drept şi restituirea.

Raportat la aceste dispoziţii legale instanţa a calificat prezenta cerere ca fiind o plângere împotriva măsurilor asiguratorii.

Prin Decizia nr. 71/2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite, a admis recursul în interesul legii, cu privire la stabilirea competenţei de soluţionare a plângeri formulată în temeiul art. 168 din Codul de procedură penală şi a stabilit că „competenţa de a soluţiona plângerea formulată în temeiul art. 168 din Codul de procedură penală revine procurorului în cursul urmăririi penale şi respectiv, instanţei de judecată în cursul judecăţii”

În cauză petentul s-a adresat iniţial procurorului în vederea restituirii autoturismul, însă prin Ordonanţa dată în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, cererea sa a fost respinsă.

În consecinţă, având în vedere că în prezent dosarul se află în cursul urmăririi penale, petentul se poate adresa doar procurorului, nu şi instanţei de judecată, motiv pentru care instanţa a respins cererea, ca inadmisibilă.