Aplicarea greşită a dispoziţiilor art. 131 Cod penal, privind lipsa plângerii şi împăcarea părţilor


Prin sentinţa penală nr. 585/2002, a Judecătoriei Găeşti, s-a dispus condamnarea inculpaţilor D.V. şi S.G., la câte o pedeapsă de 1.000.000 lei amendă penală fiecare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 180 alin. 2 Cod penal, împotriva părţii vătămate V.D., şi achitarea aceloraşi doi inculpaţi, în baza art. 11 pct. 2 lit. a) raportat la art. 10 alin. 1 lit. a) Cod procedură penală, pentru săvârşirea infracţiunii de insultă împotriva părţii vătămate.

Prin aceeaşi sentinţă s-a dispus încetarea procesului penal faţă de inculpatul S.A., pentru infracţiunile prevăzute de art. 180 alin. 2 şi art. 205 Cod penal, împotriva părţii vătămate V.D., luându-se act de împăcarea intervenită între cele două părţi. Totodată, s-a reţinut că partea vătămată V.D. a înţeles să se judece numai cu cei trei inculpaţi, nu şi cu inculpaţii I.R. şi C.V., deşi plângerea fusese formulată iniţial şi faţă de aceştia.

Prin decizia penală nr. 76/2003, Tribunalul Dâmboviţa a admis recursul formulat de inculpatul D.V., a casat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă de fond.

în motivarea hotărârii, tribunalul a arătat că, potrivit art. 131 alin. 4 Cod penal, retragerea plângerii prealabile faţă de unul dintre participanţii la săvârşirea infracţiunii este lipsită de eficienţă nu numai în raport cu ceilalţi participanţi, dar şi cu participantul faţă de care plângerea a fost retrasă.

în cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de plângerea prealabilă a părţii vătămate, dacă părţile s-au împăcat, instanţa este datoare să verifice dacă faptele menţionate în plângere întrunesc conţinutul infracţiunii reclamate, deoarece, în caz negativ, ea trebuie să se pronunţe cu precădere, prin achitare.

Tribunalul a considerat că prima instanţă nu a rezolvat fondul cauzei, arătând că, potrivit dispoziţiilor art. 131 alin. 2 Cod penal, pentru a-şi produce efectele, retragerea plângerii prealabile trebuie să fie totală şi necondiţionată.

Tribunalul Dâmboviţa, decizia penală nr. 76 din 2003

Notă: In temeiul principiului indivizibilităţii pasive a răspunderii penale, pentru a produce efecte, retragerea plângerii prealabile trebuie să fie făcută faţă de toţi participanţii. Dacă plângerea este menţinută pentru vreunul dintre participanţi, răspunderea penală a acestora nu este înlăturată. Partea vătămată era liberă să formuleze plângere prealabilă numai faţă de anumiţi participanţi la comiterea infracţiunii, însă, din moment ce plângerea sa a privit toate persoanele implicate în săvârşirea faptei, retragerea plângerii numai faţă de anumiţi participanţi este lipsită de efecte. Această opinie a fost formulată şi susţinută de doctrina şi jurisprudenţa mai veche.