Prin sentinta penala nr. 160/05.06.2012 Judecatoria Alexandria în baza art. 184 alin. 1,3 C.p. cu aplic. art. 320/1 C.p.p. si art. 74 – 76 C.p. a condamnat pe inculpatul D.F.A , la 400 lei amenda penala.
A obligat partea responsabila civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii Bucuresti sa plateasca partii civile D.C.N suma de 38.830 lei reprezentând despagubiri civile.
A atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 63/1 C.p.
A obligat pe inculpat la 600 lei cheltuieli judiciare catre stat.
Pentru a hotarî astfel, prima instanta a retinut ca la data de 29.09.2011, în jurul orelor 09.50, inculpatul D.F.A. conducea autoturismul marca Renault 19, cu nr. de înmatriculare P23-75-CD, pe DE 70, în localitatea Nanov, judetul Teleorman, având directia de deplasare Alexandria – Rosiori de Vede.
La un moment dat, fara a se asigura, s-a angajat în efectuarea unui viraj la stânga, pe o strada laterala, intrând în coliziune cu un moped care circula regulamentar din sens opus, condus de partea vatamata D.C.N.
În urma accidentului, partea vatamata a fost transportata la Spitalul de Urgenta Alexandria.
Din concluziile certificatului medico-legal nr.856/C/30.09.2011 întocmit de SML Teleorman, rezulta ca partea vatamata Draghici Catalin-Nicusor a prezentat leziuni de violenta care se puteau produce prin lovire cu si de corp dur, posibil în conditiile unui accident rutier la data de 29.09.2011, necesitând pentru vindecare 25-30 de zile de îngrijiri medicale.
S-a retinut ca fapta comisa de inculpat întruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art.184 al.1 Cp., iar la individualizarea sanctiunii, instanta de fond a avut în vedere dispozitiile art. 320/1 Cpp., gradul de pericol social al faptei, circumstantele atenuante ale inculpatului care se afla la prima abatere penala, recunoscând si regretând fapta comisa.
Prin aplicarea unei amenzi penale sub minimul special prevazut de lege s-a apreciat ca functiile pedepsei pot fi realizate în acest fel.
Cu privire la latura civila instanta de fond a constatat ca partea vatamata Draghici Catalin Nicusor s-a constituit parte civila cu suma de 38.830 lei, reprezentând despagubiri, suma pe care inculpatul a fost de acord sa o plateasca, instanta obligând partea responsabila civilmente Fondul de Protectie a Victimelor Strazii- Bucuresti sa plateasca suma pretinsa de partea civila în temeiul art.14 -16 si art. 346 Cpp.
Împotriva acestei sentinte a formulat recurs Fondul de Protectie a Victimelor Strazii- Bucuresti.
A invocat lipsa calitatii sale procesuale, pe motiv ca autoturismul în cauza era înmatriculat în afara României, situatie în care trebuia introdus în cauza Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România ci nu recurenta. De asemenea, a solicitat verificarea numarului de înmatriculare al autoturismul, care, în opinia sa, este eronat înscris în sentinta criticata.
Tribunalul, analizând plansele foto anexate a retinut ca numarul de înmatriculare al autovehiculului condus de inculpat, vinovat de producerea accidentului, este 23-75-CD, numar ce apare si în documentele întocmite de organele de politie cu ocazia accidentului. Litera „P”, figureaza pe fondul albastru al numarului de înmatriculare, referitor la statul în care este înmatriculat autovehiculul.
Din adresa nr. 3218164/MT din 07.11.2011 emisa de IGPR – Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala reiese ca autovehiculul în cauza este înmatriculat în Portugalia.
Potrivit art. 54 alin. 2 din Legea 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile în România „drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse pe teritoriul României de autovehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în strainatate se exercita împotriva asiguratorului prin reprezentantele de despagubiri sau prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, dupa caz, daca sunt îndeplinite conditiile prevazute de art. 48 alin. 2 ” din aceeasi lege.
În aceasta situatie, trebuie introdus în cauza nu Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, ci Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România, dupa verificarea îndeplinirii conditiilor impuse de art. 48 alin. 2 din Legea 136/1995.
Retinând ca la data producerii accidentului, autovehiculul condus de inculpat nu era înmatriculat în România, tribunalul constata ca nici prima instanta si nici organele de urmarire penala nu au depus suficiente diligente pentru a afla daca autovehiculul respectiv avea o polita de asigurare obligatorie valabil încheiata într-un alt stat .
Neprocedând astfel, nu se poate stabili garantul obligatiei de plata a despagubirilor catre partea civila, calitatea partilor în proces neputând fi stabilita în faza de recurs.
Pentru motivele expuse, în baza art. 385/9 alin. 1 pct. 21 Cpp, art. 385/15 alin. 1 pct. 2 lit. c Cpp., recursul a fost admis, cu consecinta casarii sentintei si trimiterii cauzei spre rejudecare aceleiasi instante.