Obligaţia de a face – Obligarea pârâtului să îndeplinească demersurile legale necesare radierii/înmatriculării din circulaţie şi din evidenţele fiscale a unui autoturism…


Obligarea pârâtului să îndeplinească demersurile legale necesare  radierii/înmatriculării din circulaţie şi din evidenţele fiscale a  unui autoturism, iar în caz de refuz autorizarea Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Arad şi Direcţia Venituri a Comunei T. să radieze autovehiculul fără îndeplinirea altor formalităţi

Prin Sentinţa civilă nr.75/2013  pronunţată de Judecătoria Lipova s-a admis acţiunea civilă exercitată  de reclamantul P.G.C. în contradictoriu cu pârâtul C.C.

A fost obligat pârâtul să îndeplinească demersurile legale necesare radierii/înmatriculării din circulaţie şi din evidenţele fiscale a autoutilitarei marca VW cu număr de înmatriculare …., număr de identificare ….. şi număr  de omologare …., iar în caz de refuz, autorizarea Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Arad şi Direcţia Venituri a Comunei T. să radieze autovehiculul fără îndeplinirea altor formalităţi.

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut în fapt că  prin cererea înregistrată la această instanţă la 07 noiembrie 2012  reclamantul P. G. C. în contradictoriu cu pârâtul C.C., a solicitat obligarea pârâtului să îndeplinească demersurile legale necesare radierii/înmatriculării din circulaţie şi din evidenţele fiscale a autoutilitarei marca VW…. cu număr de înmatriculare…, număr de identificare …. şi număr  de omologare …, iar în caz de refuz, autorizarea Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Arad şi Direcţia Venituri a Comunei T. să radieze autovehiculul fără îndeplinirea altor formalităţi. Cu cheltuieli de judecată.

În motivare s-a arătat că prin contractul de vânzare cumpărare pentru un vehicul folosit la 07.10.2010, reclamantul a vândut pârâtului autovehiculul antemenţionat cu preţul de 2200 Euro, achitat integral, dată la care pârâtul era proprietar fiindcă i s-a transferat dreptul de proprietate  odată cu încheierea contractului. Cu acea ocazie, reclamantul i-a predat pârâtului autoturismul, cheile şi talonul, intrând în posesia şi folosinţa deplină a acestuia. Reclamantul i-a  solicitat pârâtului de mai multe ori să transcrie autovehiculul pe numele său la poliţie şi finanţe, dar pârâtul nu s-a conformat. Reclamantul a plătit impozitul pentru autovehicul la Primăria T., acesta fiind înregistrat pe numele său, situaţie care continuă şi în prezent.

În drept, a invocat prevederile art. 969, art. 970 alin. 2, art. 971 şi 1296 cod civil vechi, art. 24 şi 25 din Ordinul Mai nr. 1501/2006, art. 264 din  Legea nr. 571/2003 privind codul fiscal.

 Pârâtul prin întâmpinare, a arătat că recunoaşte că a cumpărat autoutilitara marca VW cu număr de înmatriculare … şi este de acord să o înmatriculeze pe numele său.

Din probele administrate în cauză instanţa a reţinut că, prin contractul de vânzare cumpărare pentru un vehicul folosit la data de 07.10.2010, reclamantul a înstrăinat prin vânzare pârâtului autovehiculul antemenţionat cu preţul de 2200 Euro, achitat integral. La această dată, obiectul contractului fiind un bun mobil, pârâtului i s-a transferat dreptul de proprietate  concomitent cu încheierea contractului, nefiind stipulate modalităţi. Cu acea ocazie, cum rezultă din dosarul ataşat, reclamantul i-a predat pârâtului autoturismul, cheile şi talonul, fiind preluat de acesta. Reclamantul a  solicitat pârâtului să transcrie autovehiculul pe numele său la poliţie şi finanţe, însă până în prezent nu s-a realizat transcrierea. Reclamantul a plătit impozitul pentru autovehicul la Primăria T. acesta fiind înregistrat pe numele său, situaţie care nu poate fi stopată decât prin admiterea prezentei acţiuni, sub acest aspect vădindu-se temeinicia acesteia.

Faţă de starea de fapt reţinută, în baza art. 11 şi 17 alin.2 din OUG nr.195/2002, art.1516 cod civil,  instanţa a admis acţiunea civilă exercitată  de reclamantul P. G. C. în contradictoriu cu pârâtul C.C.

Sentinţa a rămas irevocabilă prin nerecurare.