Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă (…) nr. (…/…) au fost trimişi în judecată inculpatul (…), pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, prev.de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002; părăsirea locului accidentului, prev.de art. 89 alin. 1 din OUG 195/2002; părăsirea locului accidentului, prev.de art. 89 alin. 1 din OUG 195/2002; modificarea sau ştergerea urmelor accidentului, prev.de art. 89 alin. 2 din OUG 195/2002; instigarea la favorizarea infractorului, prev.de art. 25 din vechiul cod penal rap.la art. 264 din vechiul cod penal, toate cu aplicarea art. 33 lit. a vechiul cod penal si art. 5 din codul penal şi inculpatul (…), pentru săvârsirea infracţiunii de complicitate la modificarea sau ştergerea urmelor accidentului, prev.de art. 26 vechiul cod penal rap.la art. 89 alin. 2 din OUG 195/2002 cu aplic.art. 5 noul cod penal.
Cauza a fost înregistrată pe rolul instanţei cu nr. (…/…)
S-a retinut prin rechizitoriu că în dimineata zilei de (…), în jurul orei (…), inculpatul (…) a condus autoturismul (…), cu numărul de înmatriculare (…), pe (…), având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, iar, pe raza satului (…), comuna (…), s-a răsturnat cu autoturismul, ceea ce a dus la vătămarea corporală a pasagerului din dreapta. după producerea accidentului, inculpatul (…) a fost ajutat de inculpatul (…) să mute autoturismul avariat de la faţa locului, pentru ca ulterior, (…) să-i ceară fratelui său, (…), să declare că el a condus autoturismul.
Prin încheierea din (…) judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instantei şi a dispus începerea judecătii cauzei.
În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si a fost audiat inculpatul (…)
Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa reţine faptul că la data de (…), în jurul orelor (…), inculpatul (…) a condus autoturismul marca (…) cu numărul de înmatriculare (…), pe (…), având în sânge o îmbibaţie alcoolică în scădere de la 1,4 g%o la 1,25 g%o iar pe raza satului (…), com.(…) s-a răsturnat cu autoturismul, producând vătămarea corporală a pasagerului din dreapta. După producerea accidentului, inculpatul (…) a fost ajutat de inculpatul (…) să mute autoturismul avariat de la faţa locului, pentru ca ulterior, după care inculpatul (…) i-a cerut fratelui său-(…) să declare că el a condus autoturismul. Faţă de inculpatul (…) s-a dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art.184 al.1,3 şi 4 vechiul Cod penal întrucât lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate (…).
Din coroborarea probelor administrate în cauză instanţa reţine existenţa vinovăţiei inculpatului (…) în săvârşirea infracţiunilor prevăzute şi pedepsite de art.87 al.1, art.89 al.1, art.89 al.2 din O.U.G. nr.195/2002 şi art.25 vechiul Cod penal rap.la art.264 vechiul Cod penal, toate cu aplic.art.33 lit.a vechiul Cod penal şi art.5 Cod penal, precum şi vinovăţia inculpatului (…) în săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art.26 vechiul Cod penal rap.la art.89 al.2 din O.U.G. n.195/2002 cu aplic.art.5 Cod penal, texte de lege enunţate în şedinţă publică şi în baza cărora aceştia vor fi condamnaţi.
La individualizarea pedepselor instanţa va avea în vedere prevederile art.74 Cod penal şi art.396 al.10 C.pr.pen.
Pentru fiecare infracţiune instanţa va dispune condamnarea inculpatului (…) la pedeapsa închisorii, urmând ca în temeiul art.33 lit.a rap.la art.34 lit.b vechiul Cod penal inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea.
În temeiul art.71 al.1,2 vechiul Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza a II-a şi lit.b vechiul Cod penal.
Având în vedere că inculpatul (…) nu este cunoscut cu antecedente penale şi apreciind că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea efectivă a acesteia, instanţa, în temeiul art.81 al.1 vechiul Cod penal va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante pe o durată compusă din cuantumul acestei, la care se va adăuga un interval de timp de 2 ani, durată care constituie termen de încercare potrivit art.82 vechiul Cod penal.
Conform art.71 al.5 vechiul Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.
Conform art.71 al.5 vechiul Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.
În temeiul art.359 vechiul C.pr.pen. instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 vechiul Cod penal, potrivit cărora, în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cadrul termenului de încercare se va dispune revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.
Pentru infracţiunea săvârşită instanţa va condamna pe inculpatul (…) la pedeapsa închisorii, urmând ca în temeiul art.71 al.1,2 vechiul Cod penal să interzică inculpatului drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza a II-a şi lit.b vechiul Cod penal.
Având în vedere că inculpatul (…) nu este cunoscut cu antecedente penale şi apreciind că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea efectivă a acesteia, instanţa, în temeiul art.81 vechiul Cod penal va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată compusă din cuantumul pedepsei şi un interval de timp de 2 ani, durată care constituie termen de încercare potrivit art.82 vechiul Cod penal.
În temeiul art.359 vechiul C.pr.pen. va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 vechiul Cod penal, potrivit cărora, în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cadrul termenului de încercare se va dispune revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.
În temeiul art.274 al.1 C.pr.pen. instanţa va dispune obligarea fiecărui inculpat la plata cheltuielilor judiciare către stat. Onorariul apărătorului din oficiu va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul (…)