Acţiune în constatarea nelegalităţii măsurii de naţionalizare a imobilului şi restituirea lui în natură. Admisibilitate. Condiţii.
Secţia civilă – Decizia civilă nr. 127/A/4 septembrie 2008
Reclamanţii T.J. şi T.D. au solicitat în contradictoriu cu pârâţii Statul Român- Ministerul Finanţelor Publice, Primăria municipiului Alba Iulia, Primarul municipiului Alba Iulia, S.C. „U.U.”, S.C. „A”SA, Prefectura judeţului Alba şi AVAS Bucureşti:
– să se constate nulitatea măsurii de naţionalizare a imobilului înscris în CF 728 Alba Iulia, nr.top.2204 format din 4 apartamente, parter, garaj, două magazii de lemn şi spălătorie de 1014 mp.
– să fie obligaţi în principiul pârâţii la restituirea în natură şi în subsidiar la plata contravaloarea de circulaţie a imobilelor.
Au invocat că sunt moştenitorii proprietarilor tabulari T.M.M.(tatăl) şi K.M.,mama acestuia din urmă, iar imobilul naţionalizat în baza Decretului nr.92/1950,edificatele fiind demolate, pe teren fiind construite magazine comerciale.
Prin sentinţa civilă nr. 203/27.02.2008 Tribunalul Alba – Secţia civilă, a admis parţial acţiunea stabilindu-se că imobilul revendicat a fost preluat abuziv de la antecesorii lor, astfel că A.V.A.S. Bucureşti a fost a emite decizie motivată cu privire la acest imobil şi care în prezent aparţine de S.C. „U” SA , în condiţiile art. 29 din Legea nr.10/2001.
Primăria Alba a fost la rândul să obligată să emită decizie pentru terenul ce formează aleile aferente magazinului şi trotuarul stradal ce face parte din domeniul public, în baza aceloraşi texte de lege menţionate mai sus.
A fost respinsă acţiunea faţă de pârâţii .S.C. „A” SA, Prefectura Alba şi primar, ca fiind făcută împotriva unor persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.
În argumentarea soluţiei pronunţate, prima instanţă a stabilit că antecesorul reclamantului T.M.M. în nume propriu şi ca moştenitor al proprietarului tabular T.B., a formulat în termen notificare prin intermediul executorului judecătoresc prin care solicita restituirea în natură a imobilului din C.F. 728 Alba Iulia, nr.top 2204, fostă proprietate a lui T.M. în cotă de 2/3 părţi şi T.B. în cotă de 1/3 părţi.
Imobilul a fost naţionalizat în baza Decretului nr.92/1950, iar trecerea la stat a fost abuzivă, pentru că a fost trecut în anexă doar unul din cei doi proprietari, exceptaţi de la naţionalizare, conform profesiei lor.
Pe o parte din teren s-a edificat Magazinul Universal „U”, pentru ca ulterior în baza H.G. nr. 834/1991 să fie eliberat certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru teren şi construcţii în favoarea societăţii „U” SA. Societatea s-a divizat prin hotărâre A.G.A., imobilul revenind în patrimoniul pârâtei S.C. „U.U.”
Pentru unitatea deţinătoare nu este o societate la care statul sau altă autoritate a administraţiei publice centrale sau locale este acţionar sau asociat majoritar, instituţia ce a efectuat privatizarea trebuie a emite dispoziţie dau decizie prin care să soluţioneze notificarea persoanelor îndreptăţite.
Incidente fiind cerinţele art. 29 din Legea nr.10/2001, a fost respinsă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a A.V.A.S. Bucureşti, astfel că prima instanţă a obligat-o pe aceasta să emită dispoziţia ce se impune pentru edificate, iar Primăria Alba pentru aleile aferente şi trotuarul stradal, ce face parte din domeniul public şi pentru care nu este posibilă restituirea în natură, ci doar acordarea de măsuri reparatorii în echivalent.
Sentinţa civilă a fost apelată de reclamanţi şi A.V.A.S. Bucureşti şi D.G.F.P. Alba pentru Ministerul Finanţelor Publice.
Reclamanţii au solicitat schimbarea sentinţei cu consecinţa restituirii în natură a imobilului.
A.V.A.S. Bucureşti solicită schimbarea în parte, în sensul înlăturării obligaţiei sale de a emite decizie sau dispoziţie cu privire la imobilul din litigiu.
Pe de o parte invocă în motive lipsa identificării terenului pentru care trebuie emisă dispoziţia, reclamanţii neprobând prin expertiză întinderea acestuia.
A susţinut şi greşita respingere a excepţiei lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei, dat fiind că A.V.A.S. nu are competenţă a acorda despăgubiri băneşti, care revine conform art. 36 şi următoarele din Legea nr.10/2001 prefecturii.
A considerat de asemenea prematură acţiunea, câtă vreme nu s-au epuizat căile administrative şi nu s-au concretizat într-o decizie sau dispoziţie motivată.
Prin apelul său Ministerul Finanţelor Publice, prin D.G.F.P. Alba a arătat că deşi instanţa de fond a admis acţiunea faţă de acest pârât nu l-a obligat în concret la nici o prestaţie, iar din considerente şi dispozitiv nu rezultă cert dacă a fost sau nu admisă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, astfel că se justifică desfiinţarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre o nouă rejudecare.
Pe calea întâmpinării reclamanţii au solicitat respingerea apelului, invocând că dispozitivul sentinţei atacate trebuie înţeles în corelaţie cu expertiza dispusă în cauză şi prin care s-a delimitat imobilul revendicat. A.V.A.S., susţin intimaţii are calitate procesuală pasivă pentru că societăţile care în ocupă au fost privatizate anterior Legii nr.10/2001, patrimoniul fiind vândut la A.V.A.S şi că de fapt măsurile reparatorii le vor primi de la Fondul Proprietatea.
Apelurile au fost respinse prin decizia civilă nr. 127/A/04.07.2008 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia civilă, în acest mod confirmându-se evident legalitatea şi temeinicia sentinţei apelate.
S-a reţinut, în esenţă că prin Art. 1 din Legea cadru nr.10/2001este de fapt instituită regula conform căreia imobilele preluate abuziv de stat în perioada de referinţă 06.03.1945- 22.12.1989 se restituie în natură, însă prin alin. 2 s-a stipulat că expres că atunci când nu este posibilă o atare măsură se stabilesc măsuri reparatorii prin echivalent.
În speţa de faţă, a fost conexat la fond dosarul nr. 3156/2004 a Judecătorie Alba Iulia, cu acelaşi obiect şi pârâţi, doar că reclamant era T.M.M. în care prin sentinţa civilă nr.610/2005 a fost respinsă excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a reclamantului. Hotărârea a rămas definitivă prin respingerea apelului prin decizia civilă nr. 1198/A/2005 a Curţii de Apel Alba Iulia, dosar în care s-au administrat probe judiciare şi extrajudiciare, ce au fost avute în vedere de prima instanţă în prezenta cauză. Pe terenul ce a format proprietatea antecesorilor reclamanţilor, este în prezent construit acel magazin, care anterior anului 1989 forma patrimoniul I.C.S.M.I. Alba Iulia, care s-a construit ca şi societate comercială cu capital de stat în baza Legii nr. 15/1990. Pe baza documentaţiei întocmite de societate, faţă de dispoziţiile H.G. nr. 834/1991, Consiliul judeţean Alba a emis Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor în 1995, astfel că raportat la apariţia Legii nr.10/2001, societatea era integral privatizată. În acest context potrivit art. 27 alin. 2 din Legea nr.10/2001, notificarea prin care se solicită restituire în natură se adresează evident instituţiei publice implicate care a consfinţit privatizarea, respectiv A.V.A.S. Bucureşti aşa cum în mod judicios a conchis prima instanţă, persoană juridică cu calitate procesual pasivă.
Cât priveşte întinderea dreptului pentru care A.V.A.S. Bucureşti a fost obligată să emită decizie, la fond a fost depusă expertiză extrajudiciară a expertului L.I., în care a fost identificat imobilul în litigiu, expertiză care va fi depusă şi la apelantă pentru a fi avută în vedere la emiterea deciziei sau dispoziţiei cu privire la imobil. Prin urmare sub acest aspect criticile A.V.A.S. au fost înlăturate ca nefondate.
Pe de altă parte acordarea despăgubirilor băneşti se face conform art. 33 din Titlul VII al Legii nr.247/2005, apelanta A.V.A.S. având obligaţia doar de stabilire a cuantumului acestora care se cuvin intimaţilor reclamanţi.
Neîndoielnic, că potrivit art.25 din Legea nr. 10/2001, actualizată, unitatea deţinătoare este obligată ca în termen de 60 de zile de la înregistrarea notificării să se pronunţe prin decizie sau dispoziţie asupra cererii de restituire în natură formulată de persoana îndreptăţită.
În acest sens antecesorul celor în cauză încă din 2001 a depus notificare, fără a i se răspunde, afirmaţiile A.V.A.S. că nu s-au depus toate actele necesare fiind lipsite de suport probator şi oricum nu sunt de natură să o exonereze de o atare obligaţie.
Cât priveşte apelul D.G.F.P. Alba pentru Ministerul Economiei şi Finanţelor, este lipsit de interes, în contextul în care faţă de aceasta nu s-a stabilit nici o obligaţie.
Calitatea procesual pasivă i s-a stabilit doar pentru capătul de acţiune ce viza constatarea preluării abuzive a imobilului revendicat de intimaţi.