Cerere in anulare somatie de plata


R O M Â N I A

JUDECATORIA INEU  Operator 2826

DOSAR NR….

SENTINTA CIVILA NR.1495/2008

Sedinta publica din 31 iulie 2008

Presedinte: …

Grefier:  …

S-a luat în examinare cauza civila privind cererea in anulare formulata de debitoarea P.S. in contradictoriu cu creditoarea SC,, E,, SRL pentru anularea sentintei civile nr.1158/2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr….

La apelul nominal  nu s-a prezentat nimeni.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei,dupa care,se constata cererea este legal timbrata cu 39 lei taxa judiciara de timbru si timbru judiciar de 0,3 lei conform  art. 3 lit.o/1 din Legea nr. 146/1997 republicata si modificata.

 Se constata ca nu s-a depus întimpinare de catre creditoare, si nemaifiind formulate alte cereri instanta declara încheiata faza probatorie si a trecut la dezbaterea in fond a cauzei pe baza actelor de la dosar.

J U D E C A T A,

Constata ca prin cererea în anulare înregistrata la data de 2 iulie 2008, legal timbrata debitoarea P. comunei S. jud. Arad a solicitat anularea in contradictoriu cu creditoarea SC,, E,, SRL, cu sediul in P., str. T.V., nr.97/B, jud. Arad anularea sentintei civile nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr. …

Nu a solicitat cheltuieli de judecata.

A motivat în fapt prin aceea ca  prin sentinta civila nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr…, a fost admisa cererea creditoare desi creanta nu este certa ,lichida si exigibila,iar instanta nu a tinut seama de faptul ca nu exista selectie de oferta si contract având ca obiect furnizarea unor bunuri ,conform OG nr.119/2007.

De asemenea ca facturile in baza carora s-a emis somatia de plata au fost emise la un interval mare de timp, iar ulterior au fost emise de catre creditoare si alte facturi.

In drept cererea s-a întemeiat pe prevederile art.13 din OG nr.119/2007, OG nr.5/2001 cu modificari.

Creditoarea legal citata , nu s-a prezentat si nu a depus întimpinare.

Pentru solutionarea cauzei s-a depus la dosar: chitanta taxa judiciara de timbru fila 4, sentinta civila nr.1158/2008 fila 5,si a fost acvirat dosar nr.1227/2008 al Judecatoriei Ineu.

Din coroborarea probelor instanta retine în fapt urmatoarele:

Prin sentinta civila nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr…. a fost emisa somatia de plata a debitoarei privind suma de 40.543,95 lei reprezentând contravaloarea facturilor fiscale  emise de  creditoare , si de asemenea a fost obligata la cheltuieli de judecata in suma de 40 lei.

Împotriva somatiei de plata  emisa prin sentinta civila nr. 1158/04.06.2008 debitoarea a formulat cerere în anulare, potrivit art.8 alin. 1 din O.G. nr.5/2001 prin care a aratat ca in mod nelegal a fost admisa cererea formulata de creditoare întrucât creanta nu este certa ,lichida si exigibila,iar instanta nu a tinut seama de faptul ca nu exista selectie de oferta si contract având ca obiect furnizarea unor bunuri ,conform OG nr.119/2007.

Pe de alta parte a mai aratat ca facturile in baza carora s-a emis somatia de plata au fost emise la un interval mare de timp, desi prin acestea s-a mentionat ca plata facturilor se efectueaza in termen de 14 zile,iar in cazul in care nu s-au achitat, de ce ulterior au fost emise de catre creditoare si alte facturi.

Fata de criticile formulate de catre debitoare, instanta retine ca ,creditoarea a livrarea marfuri debitoarei, in speta materiale de constructii si finisaje ,potrivit facturilor fiscale atasate la filele 5-10 dosar fond, raminind de achitat suma de 40.543,95 lei .

Debitoarea nu a achitat contravaloarea facturilor fiscale la termenul prevazut, respectiv 14 zile de la facturare, astfel incit s-a retinut ca acestea privesc o creanta certa, lichida si exigibila, asa cum dispun prev. art.1 din O.G. nr.5/2001 modificata si prin urmare a fost emisa somatia de plata a creditoarei.

Debitoarea nu a contestat existenta creantei si nu a formulat aparari de fond sau exceptii.

Fata de sustinerile debitoarei pe calea prezentei cereri in anulare , se retine ca acestea trebuie analizate sub aspectul cerintelor înscrise in art.1, alin.1 din O.G. nr.5/2001.

Astfel, conform dispozitiilor legale mentionate procedura somatiei de plata se desfasoara, la cererea creditorului, în scopul realizarii de bunavoie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însusit de parti prin semnatura ori în alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.

Rezulta ca, pentru admisibilitatea cererii privind emiterea somatiei de plata, existenta unei creante certe, lichide si exigibile, precum si existenta unui înscris constatator, textul legal nefacind nici o distinctie intre diversele tipuri de înscrisuri, astfel incat si factura acceptata constituie un astfel de înscris, in sensul dispozitiilor art.1 alin.1 din O.G. nr.5/2001.

Referitor la celelalte aparari formulate de debitor, cererea în anulare este admisibila doar pentru creante necontestate prin aparari de fond, asa cum se deduce din interpretarea  art. 1 din OG nr. 5/2001 cu modificari, care se refera obligatii asumate ori determinate printr-un înscris, însusit de parti, rezultând deci ca este necesar ca dreptul pretins de creditor sa fie necontestat de debitor, acesta având doar posibilitatea sa solicite acordarea unei modalitati de plata diferite, sau acordarea unui termen de plata.

O astfel de interpretare este recunoscuta si în dreptul comunitar, prin Regulamentul CE nr.805/21.04.2004 privind crearea unui titlu executoriu european, fiind considerata ca si creanta necontestata: creanta recunoscuta în mod expres de debitor, sau daca debitorul nu i s-a opus niciodata în conformitate cu normele de procedura în cursul unei proceduri judiciare, sau în cazul în care debitorul nu s-a prezentat sau nu a fost reprezentat în cadrul unei sedinte de judecata privind aceasta creanta dupa ce a contestat-o initial în cursul procedurii judiciare cu conditia ca atitudinea sa sa fie asimilata unei recunoasteri tacite a creantei sau faptelor invocate de creditoare s-au debitorul a recunoscut-o în mod expres printr-un act autentic.

Ori, societatea debitoare nu a contestat întinderea creantei, ori existenta acesteia , invocând in cadrul cererii de anulare faptul ca nu  a existat selectie de oferta si contract având ca obiect furnizarea unor bunuri ,conform OG nr.119/2007, aspecte ce exced posibilitatii instantei de a verifica pe calea cererii in anulare daca au fost respectate prevederile acestui act normativ cu prilejul achizitionarii de materiale de catre debitoare, dat fiind caracterul special al acestei proceduri, prin care sunt verificate îndeplinirea cerintelor legale de admisibilitate a cererii de emitere a somatiei de plata.

Fata de  cele retinute  mai sus,  prin prisma probelor administrate, vazând in drept disp. art.1, alin.1, precum si art.8 din O.G. nr.5/2001 aprobata prin Legea nr.295/2002, instanta va respinge cererea in anulare formulata de debitoarea P. comunei S., ca fiind neîntemeiata.

Vazând în drept prev.art.274 C.pr.civ. creditoarea nesolicitând cheltuieli de judecata nu se vor acorda.

Pentru aceste motive,în numele legii,

H O T A R A S T E,

Respinge cererea in anulare formulata de debitoarea P. comunei S. jud. Arad împotriva creditoarei SC,, E,, SRL , cu sediul in P., str. T.V., nr.97/B, jud. Arad pentru anularea sentintei civile nr.1158/04.06.2008 pronuntata de Judecatoria Ineu in dosar nr… ale carei dispozitii le mentine.

Fara cheltuieli de judecata.

Irevocabila.

Pronuntata în sedinta publica din 31 iulie 2008.

Presedinte Grefier