Citarea persoanelor juridice în procesul penal


Citarea persoanelor juridice în procesul penal. Prin decizia penală nr.225 din 08.10.2009 au fost admise apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru şi inculpatul V.V. împotriva sentinţei penale nr. 147/11.05.2009 pronunţată de Judecătoria Motru în dosarul nr.2140/263/2008 şi a fost desfiinţată sentinţa penală şi trimisă cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe.

Pentru a pronunţa această decizie instanţa de apel a reţinut că din procesul verbal de îndeplinire a procedurii de citare cu partea vătămată S.C. M. P. S.R.L. Tg-Jiu pentru termenul de judecată din data de 4 mai 2009, termen la care s-a trecut la dezbateri, rezultă că citaţia a fost afişată pe uşa locuinţei destinatarului, fiind încălcate în acest fel prevederile art. 177 şi art.178 C.pr.pen. privitoare la citarea persoanelor juridice.

Notă:

Potrivit art. 177 alin.9 teza a Ii-a C.pr.pen., citarea persoanelor juridice se face la sediul acestora.

Potrivit art.178 alin.4 C.pr.pen., citaţia destinată unei persoane juridice se predă la registratură sau funcţionarului însărcinat cu primirea corespondenţei.

De asemenea, potrivit art. 179 alin.4 teza a Ii-a C.pr.pen., în lipsa persoanei care primeşte citaţia, agentul afişează citaţia pe uşa locuinţei persoanei citate, încheind proces-verbal.

Aşadar, dispoziţiile citate mai sus permit comunicarea citaţiei şi a altor acte de procedură prin afişare în cazul persoanelor juridice.

Dispoziţiile legale care interzic comunicarea citaţiei şi a altor acte de procedură prin afişare în cazul persoanelor juridice sunt prevăzute de art.92 C.pr.civilă.

Ori, principiul legalităţii procesului penal nu permite, în soluţionarea procesului penal, aplicarea unor dispoziţii din alte acte normative, decât atunci când aceasta este prevăzut expres de textul legii procesual penale, cum este, de exemplu, cazul de la art. 193 alin.6 C.pr. pen.

În consecinţă, apreciem că în mod greşit s-a considerat de către instanţa de apel că procedura de citare nu a fost îndeplinită legal, cu consecinţa greşitei trimiteri a cauzei pentru rejudecarea aceleiaşi instanţe de fond.

 

Judecător,

Ion Marin