Prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 207/2000, dispoziţiile privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei au devenit aplicabile şi în cazul infracţiunilor pedepsite cu închisoare până la 15 ani, excepţie făcând infracţiunile menţionate expres în dispoziţiile art. 81 alin. 3 din Codul penal, fiind vorba aşadar despre o intervenire în această materie a unei legi penale mai favorabile.
Chiar dacă suspendarea condiţionată a executării pedepsei a devenit posibilă odată cu modificarea Codului penal prin ordonanţa sus-menţionată, aplicarea acesteia este condiţionată însă de îndeplinirea cerinţelor cumulative prevăzute de art. 81 alin. 1 din Codul penal.
(Decizia nr. 137 din 31 ianuarie 2001 – Secţia a Il-apenală)
Prin Sentinţa penală nr. 407 din 17.10.2000 a Judecătoriei Feteşti, în baza art. 192 alin. 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 74- 76 din Codul penal, a fost condamnat inculpatul D.D. la 3 luni închisoare şi la 6 luni închisoare în temeiul art. 208- 209 lit. g) din Codul penal, cu aplicarea art. 74- 76 din Codul penal, dispunându-se a se executa pedeapsa cea mai grea, de 6 luni închisoare, conform art. 33 şi 34 din Codul penal, cu aplicarea art. 71 şi 64 din Codul penal.
S-a luat act că prejudiciul cauzat părţii vătămate C.S. a fost acoperit prin restituire.
S-a reţinut că în seara zilei de 27 iulie 2000, inculpatul a pătruns în curtea părţii vătămate pe poarta de acces, care nu era asigurată, de unde a sustras o motocicletă marca “VOSHUD”, despre care ştia că aparţine părţii vătămate.
La intervenţia organelor de poliţie (anunţate de partea vătămată), inculpatul a predat motocicleta, care a fost restituită părţii vătămate, astfel încât prejudiciul creat, în valoare de 13.000.000 lei, a fost acoperit integral.
împotriva acestei sentinţe a declarat apel inculpatul, solicitând reducerea pedepsei.
Prin Decizia penală nr. 444/A din 24.11.2000 a Tribunalului Ialomiţa, a fost admis apelul declarat de inculpat, fiind desfiinţată în parte sentinţa cu privire la cuantumul pedepsei aplicate pentru infracţiunea de furt calificat, pedeapsă care a fost redusă la 3 luni închisoare, astfel încât s-a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 luni închisoare.
împotriva ambelor hotărâri a declarat recurs inculpatul, solicitând aplicarea legii penale mai favorabile, constând în modificarea dispoziţiilor art. 81 din Codul penal prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 207/2000, critică pe care a încadrat-o în dispoziţiile art. 3859 pct. 20 din Codul de procedură penală.
Examinând recursul declarat de inculpat prin prisma cazului de casare invocat, Curtea constată că acesta este fondat.
Este evident că, prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 207/2000, dispoziţiile privind suspendarea condiţionată a executării pedepsei au devenit aplicabile şi în cazul infracţiunilor pedepsite cu închisoare până la 15 ani, excepţie făcând infracţiunile menţionate expres în dispoziţiile art. 81 alin. 3 din Codul penal, fiind vorba aşadar despre o intervenire în această materie a unei legi penale mai favorabile.
Chiar dacă suspendarea condiţionată a executării pedepsei a devenit posibilă odată cu modificarea Codului penal prin ordonanţa sus-menţionată, aplicarea acesteia în speţă este condiţionată de îndeplinirea cerinţelor cumulative prevăzute de art. 81 alin. 1 din Codul penal.
în speţă, din actele existente la dosar rezultă pe de o parte că inculpatul este necunoscut cu antecedente penale, iar pe de altă parte că acesta a avut o atitudine sinceră în mod constant pe parcursul procesului penal, recunoscând şi regretând faptele comise. în plus, prejudiciul cauzat părţii vătămate a fost în întregime acoperit prin restituirea bunului sustras, astfel încât aceasta nu s-a constituit parte civilă.
Pentru aceste considerente a fost admis recursul şi s-a schimbat modalitatea de a pedepsei.