Prin hotărârea nr. 103/2007 atacata de reclamant, consiliul local a hotărât dezmembrarea terenului înscris în CF Mediaş 8083 I precum şi stabilirea faptului că terenul atribuit în folosinţa casei de locuit nu poate depăşi 500 mp.
Potrivit art. I din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al sau ori într-un interes legitim, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei ccreri, se poate adresa instanţei de administrativ competente, pentru anularea actului, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim şi repararea pagubei ce i-a fost cauzată. Conform definiţiei cuprinse în art. 2 lit. c) din lege. actul administrativ este actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publica. în regim de putere publica. în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice.
Hotărârea emisă de consiliul local prin care se dezmembrează terenul aparţinând domeniului privat nu este act administrativ în sensul legii, ci reprezintă act de gestiune. Nu orice act al autorităţii publice este act administrativ. Instanţa de contencios nu poate să cenzureze, potrivit competenţelor pe care le are stabilite prin lege, modul de dezmembrare a unui teren, deoarece exccdc competenţelor sale. In verificarea modului de dezmembrare a unui teren sunt aplicabile normele dreptului comun şi nu cele ale contenciosului administrativ ca drept public.
în cauză, dezmembrarea terenului precede încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare, ceea ce reprezintă acte patrimoniale de gestiune, de administrare a domeniului privat. Administraţia acţionează în cadrul raportului juridic în calitate de persoană juridică civilă, iar parcelarea şi încheierea actelor de vânzare sunt supuse regimului de drept privat.
Temeiul în drept al acţiunii reclamanţilor îl constituie prevederile Legii nr. 18/1991, situaţie în care competenţa de soluţionare a litigiului aparţine instanţei de drept comun, astfel cum a fost iniţial învestită.
în consecinţă, hotărârea atacată a fost casată iar cauza a fost trimisă spre soluţionare instanţei competente. Judecătoria Mediaş.
C.A. Alba lulia, s. cont. adm. şi fisc., decizia nr. 653/CA din 20 mai 2008