Citarea inculpatului arestat la locul de detenţie. Prezenţa obligatorie a acestuia la judecarea cauzei.
Potrivit art. 375 pct. 3 Cod procedură penală, judecarea apelului nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, când acesta se află în stare de detenţie.
Judecarea apelului în lipsa inculpatului arestat se circumscrie cazului de nulitate absolută prevăzută de art. 197 al.2 Cod procedură penală şi impune casarea hotărârii cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel.
Secţia penală – decizia penală nr. 693/23 noiembrie 2006
Prin sentinţa penală nr. 32/25.01.2006 pronunţată de Judecătoria Hunedoara în dosarul nr. 4877/2005, în baza art. 11 pct. 2 lit. a raportat la art. 10 lit. d Cod procedură penală, s-a dispus achitarea inculpatului C.M., sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art.208,209 al. 1lit. e Cod penal, cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal.
Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că în cauză nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat .
Împotriva sentinţei a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Hunedoara.
Prin decizia penală nr. 221/A/05.06.2006 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul penal nr. 1711/2006 a fost respins ca nefondat apelul Parchetului.
Împotriva deciziei a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara , solicitând casarea deciziei şi trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de apel, susţinând că soluţia de achitare este nelegală, probele evidente din dosar convergând spre vinovăţia inculpatului.
Recursul este fondat , cu următoarele precizări ce prevalează criticilor expuse de Parchet.
Hotărârea atacată a fost pronunţată la data de 05.06.2006 de către Tribunalul Hunedoara.
Actele dosarului relevă faptul că inculpatul a fost încarcerat la 20.02.2006 în baza unui mandat emis de instanţele din Timişoara, astfel că nu a avut cunoştinţă de proces şi nu a fost citat de la locul de detenţie.
Potrivit art. 375 pct. 3 Cod procedură penală judecarea apelului nu poate avea loc decât în prezenţa inculpatului, când acesta se află în stare de detenţie.
Potrivit art. 197 al.2 Cod procedură penală , sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute încălcarea dispoziţiilor privind prezenţa inculpatului, când sunt obligatorii potrivit legii.
Nulitatea nu poate fi înlăturată în nici un mod şi poate fi invocată în orice starea a procesului, luându-se în considerare şi din oficiu.
Ca atare, inculpatul nefiind prezent în instanţă a fost privat şi de dreptul său la apărare, aspect ce se circumscrie altui caz de nulitate absolută.
Recursul a fost admis , decizia atacată casată cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare aceeaşi instanţe de apel Tribunalul Hunedoara