Instanţa de fond a soluţionat corect excepţia inadmisibilităţii acţiunii în administrativ faţă de natura juridică a actelor atacate, reclamantul solicitând anularea unor articole din acordcontract colectiv de muncă la încheierea cărora au fost mandataţi reprezentanţii pârâtului.
Prin hotărârea atacată se formează şi se exprimă voinţa internă a consiliului local de a acţiona în calitate de autoritate publică în vederea încheierii unui acord cu funcţionarii publici cu care se află în raport de serviciu, respectiv în calitate de angajator pentru a încheia un contract colectiv de muncă personalului contractual şi aleşilor locali (primar, viceprimar) care să cuprindă măsuri referitoare la constituirea şi folosirea fondurilor destinate îmbunătăţirii condiţiilor la locul de muncă, sănătatea şi securitatea muncii. Este evidentă natura juridică a contractului colectiv de muncă, aşa cum corect a reţinut instanţa de fond acesta este un act pentru a cărui cenzură de legalitate nu este deschisă calea contenciosului administrativ, ci cea rezervată de dreptul muncii potrivit art. 248 Legea nr. 53/2003 în soluţionarea conflictelor de interese.
în ce priveşte natura juridică a acordului cu funcţionarii publici, este de reţinut că reclamantul nu poate solicita anularea unui act administrativ decât dacă acesta există, ori în speţă părţile doar preconizează încheierea lui, din această perspectivă nefiind îndeplinite cerinţele art. I Legea nr. 554/2004.
Cum cele două temeiuri de inadmisibilitate au fost reţinute corect şi în concordanţă cu prevederile legale de prima instanţă, critica reclamantului privind incidenţa motivelor de modificare prevăzute de art. 304 pct. 8 şi 9 C. proc. civ. nu este fondată.
C.A. Alba-lulia, s. com., cont. adm. şi fisc., decizia nr. 519/CA din 6 martie 2000, în B.J.C.P.J. 2000, p. 200
Notă: Cele două elemente comune speţelor anterioare sunt acelea că autoritatea publică a acţionat ca angajator în raportul juridic dedus judecăţii (I) şi că soluţia instanţei de contencios administrativ a fost aceea de a-şi declina competenţa în favoarea tribunalului, Secţia conflicte de muncă şi asigurări sociale (2).