Potrivit art. 67 alin. 1 din Legea nr. 192/2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, în referire la art. 118 lit. b Cod penal, sunt supuse confiscării uneltele şi ambarcaţiunile de pescuit, animalele,
mijloacele de transport, armele de foc şi orice alte bunuri care au fost folosite la săvârşirea faptei.
Conform prevederilor art. 66 teza III – a din Legea nr. 192/2001, preţul peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice luat în calcul la stabilirea despăgubirii va fi dublu faţă de preţul zilei pe piaţa din zona în care s-a săvârşit fapta, în situaţia în care fapta constituie contravenţie şi nu infracţiune.
în fapt, s-a reţinut că la data de 23 aprilie 2002 inculpaţii P.C.M şi E.E.A au cumpărat cantitatea de 435 kg de peşte specia “plătică” şi 60 kg specia “caras” cu intenţia de a-1 comercializa.
La data de 24 aprilie 2002, inculpaţii au fost surprinşi de către lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Brăila în zona localităţii Smârdan, judeţul Tulcea, cu întreaga cantitate de peşte în portbagajul autoturismului marca Dacia, proprietatea inculpatului E.E.A.
Reţinând această situaţie de fapt, Judecătoria Brăila, prin sentinţa penală nr. 2052 din 19 septembrie 2002, a dispus condamnarea inculpaţilor la câte 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 61 lit. i din Legea nr. 192/2001 iar în baza art. 81-82 Cod penal a suspendat condiţionat executarea pedepselor pe durata termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni.
Cu privire la confiscarea specială a autoturismului prima instanţă a motivat că nu se impune confiscarea întrucât cantitatea de peşte a fost cumpărată pentru nevoi proprii iar inculpaţii nu au mai fost cercetaţi pentru astfel de fapte.
împotriva sentinţei de mai sus a declarat apel Parchetul, care a fost admis de Tribunalul Brăila şi, în rejudecare, s-a dispus măsura confiscării speciale a autoturismului.
S-a mai constatat că în mod eronat prima instanţă a reţinut că prejudiciul cauzat Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării este de 12.452.310 lei, corect fiind 6.226.155 lei, întrucât fapta inculpaţilor nu constituie contravenţie ci infracţiune.
Recursul declarat de inculpat împotriva acestei decizii a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel Galaţi.
S-a apreciat că măsura confiscării speciale a autoturismului este în concordanţă cu dispoziţiile art. 111 alin. 2 din Codul penal, scopul
fiind înlăturarea unei stări de pericol şi preîntâmpinarea săvârşirii unor astfel de fapte. Este evident că în speţă nu au fost încălcate nici dispoziţiile art. 41 alin. 8 din României întrucât o atare măsură a fost luată în condiţiile legii.
(decizia penală nr. 326/R/20.04.2002)