Conţinut speţă
Potrivit art. 75 din Legea insolvenţei: ,,(1) După expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, prevăzut la art. 73 alin. (2), şi pana la închiderea procedurii, orice parte interesata poate face contestaţie împotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinţa în tabel definitiv de creanţe, în cazul descoperirii existentei unui fals, dol sau unei erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţa, precum si în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare si până atunci necunoscute”.
Judecătorul sindic apreciază că motivele invocate de către contestatori, respectiv că vânzările dintre societăţile comerciale în speţă sunt fictive şi că factura în baza căreia s-a realizat vânzarea bunurilor adjudecate de creditore către contestatoare este falsă, sunt nefondate.
Se apreciază că motivele invocate de către contestatori nu se încadrează în situaţiile de excepţie reglementate de legiuitor în care se poate contesta tabelul definitiv consolidat rectificat al creanţelor. Menţionarea sumei cu care a fost înscrisă contestatoarea în grupa creanţelor chirografare nu a survenit ca urmare a unei erori esenţiale, aşa cum susţine aceasta, ci ca urmare a unei corecte aprecieri a titlului de creanţe.