Prin sentinta penala nr.3708bis/2.12.2008 a Judecatoriei Iasi, instanta a condamnat pe inculpatul BC pentru savârsirea infractiunii de „delapidare” in forma continuata.
Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca în perioada 23.09.2002-28.02.2005, în timp ce a îndeplinit functia de presedinte al Asociatiei de Proprietari din Str. Lacului nr. 12-14-16 din municipiul Iasi, atât în perioada 2002-2004, si a tinut, în fapt, gestiunea si administrarea banilor încasati de catre asociatie, ocupându-se de gestionarea încasarilor, prin verificarea acestora si prin efectuarea platilor necesare furnizorilor de utilitati, inculpatul BC si-a însusit din încasarile asociatiei suma totala de 17.965,97 lei (RON), bani pe care inculpatul, in calitatea sa de presedinte al asociatiei respective, nu i-a platit catre furnizorii de utilitati, fapta inculpatului intrunind elementele constitutive ale infractiunii de „delapidare” in forma continuata, prev. de art. 2151 alin. (1) din Codul penal, cu aplicarea dispozitiilor art. 41 alin. (2) din Codul penal.
În ceea ce priveste calitatea subiectului activ al infractiunii de „delapidare”, instanta arata ca acesta trebuie sa aiba calitatea de functionar care gestioneaza sau administreaza bunuri. Potrivit prevederilor art. 147 alin. (1) din Codul penal, prin functionar public se întelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o însarcinare de orice natura, retribuita sau nu, în serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145 din Codul penal, iar conform alin. (2) al aceluiasi articol, prin functionar se întelege persoana mentionata la alin. (1), precum si orice salariat care exercita o însarcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevazute în acel alineat.
Aceasta calitate este îndeplinita in speta de fata de catre inculpatul BC, prin aceea ca inculpatul îndeplinea în fapt, în calitate de presedinte al Asociatiei de Proprietari din Str.Lacului nr. 12-14-16 din municipiul Iasi, activitatea de administrare a încasarilor, prin verificarea acestora, contrasemnarea si stampilarea chitantelor emise pentru sumele de bani incasate si prin folosirea încasarilor spre plata ulterioara a utilitatilor asociatiei respective, inculpatul având astfel un drept de dispozitie asupra situatiei juridice a încasarilor asociatiei; inculpatul BC efectua activitatile specifice de (administrare si) gestionare a bunurilor asociatiei, respectiv: primirea sumelor de bani de la membrii acesteia, fie în mod direct, fie prin intermediul numitului AM, pastrarea acestor sume de bani în casieria asociatiei (cheia de la sediul asociatiei fiind în posesia sa tot timpul, raportat la perioada supusa analizei) si eliberarea acestor bunuri materiale, inculpatul fiind cel care se ocupa cu efectuarea platilor catre furnizorii de utilitati.