Pe rol fiind soluţionarea cauzei penale având ca obiect admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA POGOANELE şi inculpatul C. D.-A., fiul lui C. D. şi A. M., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată, prev.de art.220 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 cod penal, obiect al cauzei penale nr.565/P/2014.
La apelul nominal făcut în şedinţa publică a răspuns inculpatul C. D.-A., aflat în stare de libertate, personal şi asistat de apărător ales avocat L. R., în baza împuternicirii avocaţiale de asistenţă şi reprezentare nr.018282/2.12.2014.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care arată că procedura de citare este legal îndeplinită aceasta fiind făcută telefonic prin intermediul apărătorului său ales, că dosarul se află la primul termen de judecată având ca obiect acord de recunoaştere a vinovăţiei inculpatului, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată, prev.de art.220 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 cod penal, obiect al cauzei penale nr.565/P/2014, după care:
Întrebaţi fiind de preşedintele completului de judecată procurorul de şedinţă şi apărătorul inculpatului arată că nu există nicio cerere anterioară.
Conform art.372 alin.1 din Codul de procedură penală se procedează la verificarea identităţii inculpatului pe baza actului de identitate prezentat, constatându-se că datele consemnate în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, corespund cu cele din actul de identitate.
Instanţa reţine că a fost sesizată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
Întrebaţi fiind de preşedintele completului de judecată procurorul de şedinţă şi apărătorul inculpatului arată că menţin acordul de recunoaştere a vinovăţiei, întrucât sunt îndeplinite dispoziţiile prevăzute de art.478 şi următoarele.
Potrivit prevederilor art.484 alin.2 din Codul de procedură penală instanţa procedează la ascultarea procurorului, a inculpatului şi a avocatului acestuia.
Procurorul de şedinţă având cuvântul arată că, având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.482 din Codul de procedură penală, solicită admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, cu cheltuieli judiciare către stat.
Inculpatul având cuvântul arată că menţine acordul de recunoaşte a vinovăţiei aşa cum a fost încheiat.
Având cuvântul pentru inculpat, avocat L. R., arată că achiesează la concluziile procurorului de şedinţă în sensul că solicită încuviinţarea acordului de recunoaştere a vinovăţiei. În continuare arată că inculpatul a recunoscut în totalitate, îşi însuşeşte vinovăţia, achită pensie de întreţinere minorei.
JUDECATA:
1.Sesizarea instanţei.
Cu adresa nr.565/P/2014 din 05.12.2014 Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a sesizat instanţa ,în baza prevederilor art.483 alin.1 cod proc.penală,cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu inculpatul C. D.-A..
S-au ataşat acordul de recunoaştere a vinovăţiei din 05.12.2014 şi dosarul de cercetare penală nr.565/P/2014.
2.Situaţia de fapt şi de drept reţinută prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei.
S-a reţinut că în perioada februarie 2013-aprilie 2014 inculpatul a întreţinut raporturi sexuale cu minora D. F.-D. în vârstă de 12 ani,faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată, prev. de art.220 alin.2 cu aplicarea art.35 alin.1 cod penal.
3.Situaţia de fapt şi de drept reţinută de instanţa de judecată.
Pe baza materialului probator administrat în faza de urmărire penală instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:
La data de 9.07.2014 organele de cercetare penală au consemnat plângerea orală formulată de C. N. împotriva soţului ei C. D.-A. întrucât în perioada februarie 2013-aprilie 2014 a întreţinut relaţii sexuale cu fiica ei minoră D. F.-D., care,la data de 21.05.2014,a dat naştere unui copil.
Din probele administrate respectiv,declaraţia persoanei vătămate ,declaraţiile inculpatului şi declaraţiile martorilor I. C.-G.,C. N. şi C. Z. reiese că începând din anul 2012 inculpatul a întreţinut relaţii de concubinaj cu numita C. N., cu care în luna mai 2014 s-a căsătorit,că aceasta are, dintr-o relaţie anterioară, trei copii,printre care şi minora D. F.-N., şi că din convieţuirea celor doi a rezultat încă un copil.
Cei doi soţi au lucrat în marea majoritate a timpului în Marea Britanie,minorii fiind în grija bunicii materne,martora C. Z.
În perioada februarie 2014-aprilie 2014 ,în timp ce se afla la domiciliul din comuna,inculpatul a întreţinut relaţii sexuale cu fiica soţiei sale,minora D. F.-D,care nu împlinise însă vârsta de 13 ani.
În urma acestei relaţii,la data de 21.05.2014,minora a dat naştere unui copil înregistrat la starea civilă cu numele D. A.-E., ambele fiind internate ulterior în cadrul Complexului de Servicii Comunitare nr.3 Buzău, Centrul Maternal pentru a beneficia de măsuri de protecţie.
Începerea urmării penale în cauză s-a dispus prin ordonanţa din 09.07.2014 iar prin ordonanţele din 18.11.2014 s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale faţă de suspectul C. D.-A. şi respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul C. D.-A. pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.220 alin.2 cu aplicarea art.35 alin.1 cod penal.
Inculpatul a fost audiat în condiţii de regularitate procedurală.
În drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de act sexual cu un minor prev.de art.220 alin.2 cu aplicarea art.35 alin.1 cod penal.
4.Asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei
4.1.Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele cu inculpatul C. D.-A. instanţa constată că în cauză nu sunt îndeplinite în totalitate condiţiile prevăzute de art.480-482 cod proc.penală.
Astfel,potrivit prevederilor art.220 alin.2 cod penal infracţiunea de act sexual cu un minor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi,ori din acordul încheiat lipseşte pedeapsa complementar a interzicerii unor drepturi.
Instanţa nu a înţeles să uzeze de prevederile art.484 alin.4 cod proc.penală şi nu a cerut procurorului să acopere omisiunea având în vedere soluţia ce se va adopta în cauză.
4.2.Potrivit prevederilor art.485 alin.1 lit.a) cod proc.penală,instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei,dacă sunt îndeplinite condiţiile impuse de lege,iar potrivit lit.b) respinge acordul şi trimite dosarul procurorului pentru continuarea urmăririi penale,dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.480-482 sau dacă apreciază că soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului.
Prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei procurorul şi inculpatul au stabilit o pedeapsă de 3 ani închisoare iar ca modalitate de executare aplicarea prevederilor art.91-94 cod penal privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Deşi în cauză sunt întrunite condiţiile prevăzute de textele legale mai sus arătate în ceea ce priveşte cuantumul pedepsei şi suspendarea sub supraveghere a executării acesteia,instanţa apreciază că acestea sunt inadecvate şi nejustificat de blânde în raport cu pericolul social ridicat al infracţiunii săvârşite.
Astfel, aşa cum am reţinut, inculpatul a întreţinut relaţii de concubinaj şi ulterior s-a căsătorit cu mama persoanei vătămate minore,relaţie din care a rezultat un copil.
Profitând de vârsta de numai 12 ani a persoanei vătămate inculpatul a întreţinut cu aceasta relaţii sexuale,rezultatul fiind naşterea unui copil.
Infracţiunea săvârşită de inculpat este cuprinsă în cap.VIII cod penal-infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale,din cadrul titlului I al legii penale-infracţiuni contra persoanei.
Acestea sunt grave manifestări contra persoanei, cu semnificaţii antisociale şi vizează în primul rând libertatea şi inviolabilitatea vieţii sexuale ca aspecte ale libertăţii individuale ce îşi găsesc expresia în dreptul inalienabil al persoanei de a dispune în mod liber de corpul său în relaţiile sexuale, în limitele stabilite de normele dreptului şi ale moralei. Realizarea acestui drept presupune existenţa unor relaţii sociale de respect necondiţionat faţă de atributele esenţiale ale persoanei şi în primul rând faţă de libertatea acesteia în diversele ei manifestări.Libertatea sexuală este un atribut important al personalităţii umane şi o importantă valoare socială. Pericolul social pe care îl presupun infracţiunile privind viaţa sexuală constă în primul rând în răul pe care îl provoacă direct persoanei victimei. Dar, în afara răului provocat direct persoanei, ele pot avea consecinţe vătămătoare pe care le antrenează pe plan social, contra desfăşurării normale a vieţii sexuale a oamenilor ca bază a existenţei societăţii, încălcarea libertăţii sexuale creează o stare de nesiguranţă socială,un dezechilibru deosebit de primejdios pentru existenţa societăţii. De aceea,reprimarea infracţiunilor menţionate este o necesitate, societatea fiind interesată în crearea cadrului de desfăşurare normală a raporturilor sexuale.
În cazul infracţiunii de act sexual cu un minor,pericolul social al faptei rezultă din consecinţele nefaste pe care aceasta le poate avea pentru dezvoltare fizică şi morală a minorului aflat la o vârstă fragedă,în speţă,aşa cum am arătate,12 ani. Obiectul ocrotirii penale îl constituie relaţiile sociale privind libertatea şi inviolabilitatea actelor sexuale contra unor manifestări abuzive care implică constrângerea.
La această vârstă, a minorităţii, minorul nu are suficientă experienţă şi nici destulă rezistenţă pentru a se apăra împotriva celui care încearcă să-i exploateze naivitatea.
Rezoluţia privind eradicarea violenţei împotriva femeilor şi copiilor,adoptată la 4 mai 1991 de Uniunea Inter-Parlamentară de la Geneva,recunoaşte impactul violenţei domestice cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului,aceasta cauzând serioase probleme fizice,psihice sau medicale. Rezoluţia declară violenţa împotriva copiilor şi femeilor ca fiind o crimă,făptuitorii trebuind să fie pedepsiţi aspru potrivit comportamentelor lor.
De asemenea,Convenţia pentru apărarea drepturilor copilului consacră obligaţia statelor părţi de a respecta drepturile enunţate de convenţie ,de a asigura copiilor protecţia şi îngrijirile necesare,de a luat toate măsurile legislative,administrative şi de altă natură ,pentru a pune în practică drepturile recunoscute de convenţie.
Instanţa mai reţine că art.220 cod penal încriminează prin alin.4 lit.b şi sancţionează cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi,raportul sexual cu un minor care se află în îngrijirea,ocrotirea,educarea,paza sau tratamentul făptuitorului. Aşa cum am reţinut,inculpatul şi persoana vătămată locuiesc în aceeaşi casă din anul 2012,minora este fiica soţiei inculpatului şi în cauză se impuneau a se administra probe în sensul existenţei sau nu a agravantei la care am făcut mai sus referire.
4.3.Aşa fiind,în baza prevederilor art.485 alin.1 lit.b) cod proc.penală,instanţa va respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA POGOANELE şi inculpatul C. D.-A. şi va trimite cauza la procuror în vederea continuării urmăririi penale.
5.Cheltuielile judiciare ale statului.
În baza prevederilor art.398 rap.la art.275 alin.3 cod proc.penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
În baza prevederilor art.398 rap.la art.275 alin.3 cod proc.penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
6.Calea de atac.
Hotărârea este supusă căii de atac a apelului,pentru procuror şi inculpat,în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei, conform prevederilor art.408 alin.1 şi art.410 alin.1 cod proc.penală.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
HOTĂRĂŞTE:
În baza prevederilor art.485 alin.1 lit.b) cod proc.penală respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA POGOANELE şi inculpatul C. D.-A., fiul lui C. D. şi A. M., născut la data de , cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor în formă continuată,prev.de art.220 alin.2 cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 cod penal,obiect al cauzei penale nr.565/P/2014.
Trimite cauza procurorului în vederea continuării urmării penale.
Cu drept de apel pentru procuror şi inculpat în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei,conform prevederilor art.408 alin.1 şi art.410 alin.1 cod proc.penală.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi 15 decembrie 2014.