Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (art. 336 Cod penal), părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia prev. (art. 338 alin. 1 Cod penal). Concurs de infracţiuni.
Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal.
Judecătoria Târgu Bujor, secţia penală, sentinţa penală nr. 320/30.12.2015
Prin rechizitoriul nr. 1…/P/2015, din data de 06.10.2015, Parchetul de pe lângă T G a trimis în judecată, în stare de libertate, pe inculpatul M L pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal şi părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia prev. de art. 338 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
Totodată s-a dispus clasarea cauzei faţă de inculpat sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. 2 Cod penal.
În drept, fapta inculpatului M L, care în seara zilei de 07.10.2014, ora 18,30 a condus autoturismul marca Renault Megane, înmatriculat sub nr. GL-50-L.. pe DN 26, în loc. B, judeţul G, după ce anterior a consumat băuturi alcoolice, având o alcoolemie de 1,25 gr/l alcool pur în sânge, la prima probă de sânge recoltată-21,15, respectiv 1,00 gr/l alcool pur în sânge, la a doua probă de sânge recoltată şi a accidentat-o pe persoana vătămată D S, care circula pe o bicicleta, părăsind locul accidentului, fără a anunţa organele de poliţie sau ambulanţa întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prev. de art. 336 al. 1 Cod penal si părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, prev. de art. 338 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.
La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatului în temeiul textelor de lege sus menţionate, instanţa va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv: împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii; motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit; natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale al infractorului; conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal; nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.
Infracţiunile comise de inculpat sunt infracţiuni de pericol, acestea prezentând în mod cert gradul de pericol social al unor infracţiuni, prin modalitatea concretă de săvârşire şi mai ales prin riscul evident de producere a unor consecinţe grave asupra siguranţei pe drumurile publice şi, implicit, asupra sănătăţii şi integrităţii corporale a persoanelor implicate în trafic.
Conducerea autovehiculelor cu alcoolemie peste limita legală este cauza principală şi determinantă pentru producerea accidentelor de circulaţie.
Acest fenomen este într-o creştere vizibilă, fapt ce creează un sentiment accentuat de insecuritate pentru toţi participanţii la trafic cărora le sunt puse în pericol viaţa, integritatea corporală şi proprietatea asupra bunurilor, valori esenţiale garantate constituţional.
Din această perspectivă faptele inculpatului reclamă din partea justiţiei aplicarea unei represiuni penale ferme, de natură să atenţioneze pe toţi destinatarii legii penale asupra pericolului social extrem de ridicat al unor astfel de infracţiuni, cu un sever impact în comunitatea locală, în legătură cu care nu trebuie să se lase impresia că nu sunt pedepsite pe măsură.
Din fişa de cazier a inculpatului rezultă că acesta nu are antecedente penale.
Conform înscrisurilor în circumstanţiere depuse la dosar, inculpatul are un mod adecvat de comportare în societate caracterizat prin disciplina în muncă şi respectarea regulilor de convieţuire socială, ceea ce poate determina concluzia că nu a comis infracţiunile datorită înclinaţiei sale pentru comiterea unor fapte antisociale, ci ca urmare a unui complex de împrejurări care au făcut ca inculpatul să se abată de la conduita sa obişnuită.
Raportat la aceste aspecte, instanţa apreciază că scopul educativ preventiv al pedepsei poate fi atins şi fără executarea efectivă a acesteia.
În consecinţă, în baza disp. art. 91 Cod penal, instanţa va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare stabilit în conformitate cu dispoziţiile art. 92 Cod penal.
În baza disp. art. 93 alin. 1 Cod penal, va obliga pe inculpat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune G, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza disp. art. 93 alin. 2 Cod penal, va impune inculpatului să execute următoarele obligaţii : să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să comunice schimbarea locului de muncă.
În baza disp. art. 93 alin. 3 Cod penal, va dispune ca pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 zile lucrătoare, în cadrul Primăriei S, judeţul G sau la Şcoala Gimnazială „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din comuna S, judeţul G.
În baza disp. art. 91 alin. 4 Cod penal, va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal.
Văzând şi dispoziţiile art. 274 alin. 1 Cod procedură penală.