Acord al consiliului local. Necesitatea ca el să fie prealabil


La data de 30 octombrie 2007 pârâtul Consiliul local al municipiului Alba lulia a adoptat Hotărârea nr. 343/2007 prin care a aprobat deplasarea unei delegaţii a Primăriei municipiului Alba lulia compusă din d-na E.B., B., inspector în cadrul Direcţiei urbanism, amenajarea teritoriului din aparatul de specialitate al primarului, în perioada 2 octombrie 2007 – 7 octombrie 2007, în J. – Austria, la Seminarul „Patrimoniul şi modernitatea’’ şi la întâlnirea Comitetului director al Asociaţiei Europene a P. şi S.. precum şi cheltuielile ocazionate de această deplasare, care se vor suporta din bugetul local. în cuantumurile prevăzute de H.G. nr. 518/1995. cu modificările şi completările ulterioare, aferente ţării de destinaţie.

Potrivit art. 3 din H.G. nr. 518/1995. deplasarea unor delegaţii în străinătate, pe bază de invitaţie primită din partea unor organizaţii sau a altor parteneri externi, cu suportarea integrală sau parţială de către aceştia a cheltuielilor, poate avea loc numai cu aprobarea prealabilă a unităţii transmiţătoare.

în art. 23 alin. (1) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publicc locale se prevede că „ordonatorii de credite au obligaţia de a angaja şi de a utiliza creditele bugetare numai în limita prevederilor şi a destinaţiilor aprobate”.

în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, deplasarea unor delegaţii în străinătate, poate avea loc numai cu aprobarea prealabilă a unităţii trimiţătoarc. justificarea cheltuielilor în valută se face pe bază de documentc şi se aprobă de conducătorul unităţii trimiţătoare, recuperarea sumelor rămase neachitate se face pe bază de dispoziţie emisă de conducătorul unităţii trimiţătoarc.

în speţa de faţă conducătorul unităţii trimiţătoarc este Primarul municipiului Albii lulia care are şi atribuţia de ordonator principal de credite.

în această calitate Primarul municipiului Alba Iulia a aprobat documentaţia depusă în vederea deplasării delegaţiei în străinătate, la data de I octombrie 2007. prin aprobarea acestei documentaţii de cătrc Primarul municipiului Alba Iulia. în calitatea sa de ordonator principal de credite, a fost îndeplinită legalitatea acestor acte. iar punerea în discuţie a acestei ccreri în şedinţa de Consiliu nu este decât de ordin formal, pentru informarea Consiliului şi a transparenţei.

Prin urmare. Hotărârea nr. 343 din 30 octombrie 2007. este temeinică şi legală.

C.A. Alba Iulia, s. cont. adm. şi fisc., decizia nr. 1048/K/CA din 7 octombrie 2008

Notă: Soluţia este corectă. Ca o observaţie însă, ar ti fost de dorit ca legislaţia incidenţă în speţă să fi utilizat termenul de „acord” (eventual „prealabil”, deşi, în teorie, acordul prin definiţie este prealabil), decât acela de „aprobare prealabilă” (riguros, aprobarea este ulterioară emiterii actului, căci este destul de greu de conceput aprobarea a ceva ce încă nu există).