Prin cererea înregistrată pe roiul Judecătoriei Paşcani sub nr. 3805/866/10.09.2013, petenta C.M. a solicitat instanţei instituirea curatelei speciale pentru numita C.M. şi numirea sa în calitate de curator al acesteia, precum şi autorizarea ei pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor care decurg din lege în ceea ce priveşte administrarea şi conservarea patrimoniului numitei C.M., dreptul de a-i ridica pensia şi de a efectua orice operaţiuni şi acte juridice, în numele şi pentru numita C.M., fără să i se aducă vreo diminuare a patrimoniului.
Cererea a fost legal taxată.
În motivarea, în fapt, a cererii petenta arată că este fiica numitei C.M., în vârstă de 85 ani, însă starea sănătăţii acesteia este foarte gravă, fiind internată la Spitalul „Sf. Sava” Iaşi – Secţia de îngrijiri Paleative, începând cu data de 05.09.2011, cu diagnosticele ACV ischemice carotidiene stg., artrofie cerebrală, hemiplegie flască dreaptă, afazie mixtă severă, ATS sindrom anemic. În această situaţie destul de gravă, numita C.M., nu-şi poate ridica pensia, nu se poate gospodări, administra şi conserva patrimoniul în interes propriu, nu poate efectua operaţiuni şi acte juridice fără să i se aducă vreo diminuare a patrimoniului, impunându-se să fie numită curator special al mamei sale şi să fie autorizată cu drepturile şi obligaţiile care decurg din lege, necesare ridicării pensiei, conservării şi administrării patrimoniului, având în vedere afecţiunile grave de care suferă, între ea şi mama ei neexistând interese contrarii.
În drept cererea a fost întemeiată pe disp. art. 178 lit. b, art. 180, art. 149 cod civil.
La cererea petentei a fost administrată proba cu înscrisuri, aceasta depunând la dosar acte de stare civilă, acte de identitate, talon mandat plată pensie, acte medicale.
Instanţa, în virtutea rolului activ, a dispus efectuarea unei anchete psihosociale la domiciliul numitei C.M., Oraşul T.F., jud. Iaşi, depunând la dosar cu adresa nr. …….. referatul întocmit.
Din analiza actelor şi lucrărilor dosarului, prin prisma normelor legale în materie, instanţa constată întemeiată cererea petentei pentru considerentele ce succed:
Petenta C.M. este fiica numitei C.M. care se află internată din anul 2011 şi până în prezent în Spitalul „Sf. Sava” Iaşi – Secţia de Îngrijiri Paleative, fiind diagnosticată cu ACV ischemice carotidiene stg., artrofie cerebrală, hemiplegie flască dreaptă, afazie mixtă severă, ATS sindrom anemic, din cauza sării de sănătate C.M. fiind în imposibilitate de a-şi administra bunurile, să-şi apere interesele şi totodată de a-şi numi un reprezentant sau administrator.
Potrivit disp. art. 178, lit. a şi b cod civil instanţa de tutelă poate institui curatela dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator şi dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare.
Constatând îndeplinite cerinţele legale pentru instituirea curatelei speciale instanţa va admite cererea formulată de petentă şi va institui pentru numita C.M. curatela specială.
În raport de disp. art. 180, alin. 1 cod civil va numi curator special pe petenta C.M. şi va autoriza pe aceasta pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor care decurg din lege în ceea ce priveşte administrarea şi conservarea patrimoniului numitei C.M., dreptul de a-i ridica pensia numitei C.M. şi de a efectua orice operaţiuni şi acte juridice, în numele şi pentru numita C.M., fără să i se aducă vreo diminuare a patrimoniului.
În baza disp. art. 182, alin. 3 cod civil a încheierea ce se va da se va comunica curatorului special şi se va afişa la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul persoanei reprezentate.