Pensie. Mod de calcul Pensii


La determinarea punctajelor anuale, pe lângă salariile prevăzute de art.164 alin(1), se au în vedere şi sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare şi înregistrate în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite cu adeverinţele eliberate de unităţi conform legislaţiei în vigoare.

Din situaţiile prezentate de pârâtă, s-a constatat că la calculul pensiei efectuat de aceasta, prin decizia de pensionare, nu au fost cuprinse toate sporurile şi adaosurile pentru care s-a calculat şi virat contribuţia de asigurări sociale, dovedite de reclamant cu adeverinţa ce se găseşte la dosarul de pensie, aşa cum prevăd dispoziţiile art.78 şi 161 din Legea 19/2000, cu modificările ulterioare.

(Tribunalul Mehedinţi – Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale – s.c. 1167/07 mai 2010)

Prin cererea adresată Tribunalului Mehedinţi, reclamantul N.M. a chemat în judecată pe pârâta Casa de Pensii Mehedinţi, solicitând anularea deciziilor de nr. 150638/21.10.2009 şi din 18.01.2010, şi emiterea unei noi decizii cu luarea în calcul a adeverinţei nr. 1052/11.05.2009, eliberată de fostul angajator.

Tribunalul Mehedinţi, a admis în parte acţiunea, a respins petitul privind anularea deciziei nr. 150638/21.10.2009, ca fiind tardiv, a admis petitul privind anularea deciziei din 18.01.2010 şi a obligat pârâta la emiterea unei noi decizii, cu valorificarea adeverinţei 1152/11 mai 2009, pentru următoarele considerente:

În ceea ce priveşte petitul referitor la anularea deciziei de din 21.10.2009, instanţa a reţinut că decizia nu a fost atacată în termenul legal de 45 de zile prevăzut de art. 87 din legea 19/2000, solicitarea reclamantului fiind deci tardivă.

In ceea ce priveşte anularea deciziei din 18 ianuarie 2010, întrucât cererea reclamantului privind anularea acesteia este formulată în termen conform dovezii de comunicare depusă la dosar, instanţa o va analiza pe fond, reţinând următoarele:

Potrivit art.78 din Legea nr.19/2000, punctajul anual al asiguratului se determină prin împărţirea la 12 a punctajului rezultat în anul respectiv din însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună. Acest număr se calculează prin raportarea salariului brut lunar, individual,inclusiv sporurile şi adaosurile, sau, după caz, a venitului lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale, de baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale, la salariul mediu brut lunar din luna respectivă comunicat de Comisia Naţională pentru statistică.

Aceste prevederi legale îşi găsesc aplicabilitatea în situaţia reclamantului, întrucât acesta este beneficiarul pensiei pentru limită de vârstă în baza Legii nr.19/2000, iar potrivit art.164 din acelaşi act normativ, cu modificările ulterioare, la determinarea punctajelor anuale până la intrarea în vigoare a acestei legi se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înregistrare al acestora în carnetul de muncă, astfel: salariile brute până la 1 iulie 1977, salariile nete de la 1 iulie 1977 până la 1 ianuarie 1991 şi salariile brute de la data de 1 ianuarie 1991.

La determinarea punctajelor anuale, pe lângă salariile prevăzute de al.1, se au în vedere şi sporurile care au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislaţiei anterioare şi înregistrate în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent înregistrate în carnetul de muncă sau dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi conform legislaţiei în vigoare.

Astfel, legiuitorul, prin aceste reglementări, a avut în vedere valorificarea drepturilor salariale realizate de asigurat în perioada anterioară intrării în vigoare a Legii nr.19/2000, întrucât aşa cum s-a menţionat mai sus, ulterior intrării în vigoare a Legii nr.19/2000 sunt evidenţiate şi veniturile brute realizate de asigurat conform principiului contributivităţii.

Ori, aşa cum rezultă din adeverinţa nr. 1052/11 mai 2009 eliberată de fostul angajator SNTFM CF Marfă Craiova, Depoul CF Marfă Craiova a menţionat veniturile brute realizate de reclamant în perioada 1.01.1991 – 1.04.2001 şi veniturile nete pentru perioada 1.12.1982 – 1.01.1991, exact cum prevede legea şi cu atât mai mult a făcut precizarea că în carnetul de muncă nu au fost trecute toate sporurile acordate lunar salariatului, astfel că sporurile cu caracter permanent au fost cuprinse numai în statele de plată şi determinate potrivit legislaţiei în vigoare până la 1.04.2001 a contractelor de muncă şi a documentelor primare de evidenţă a muncii, fiind virate şi contribuţiile de asigurări sociale.

De altfel, chiar pârâta recunoaşte că între veniturile menţionate în carnetul de muncă şi cele evidenţiate în adeverinţa nr.1052/2009 există diferenţe, în sensul că cele înscrise în adeverinţă sunt mai mari, Concluzia însă, pe care o trage pârâta, potrivit căreia diferenţele reprezintă sporuri, ce nu au caracter permanent este nejustificată, deşi reclamantul a făcut dovada veniturilor sale brute şi nete, a sporurilor cu caracter permanent cu o adeverinţă pe care însăşi pârâta o consideră reală.

In consecinţă, se apreciază că pârâta, depăşindu-şi atribuţiile, a refuzat în mod nejustificat valorificarea veniturilor înscrise în adeverinţa menţionată mai sus, adăugând la prevederile legale, poziţia sa, deşi acestea nu îi dau acest drept şi în pofida faptului că nici un act normativ nu impune prezentarea altor dovezi.