Enumerarea realizată prin dispoziţiile art.28 din Legea nr.448/2006 este limitativă, nu exemplificativă, astfel că nu pot face parte din categoria utilizatorilor exceptati de la plata rovinietei alte persoane decât cele indicate în mod expres de ac…


Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Feteşti petentul X a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună anularea procesului verbal.

În motivarea plângerii, petentul  a arătat că nu a săvârşit contravenţia reţinută în sarcina sa prin procesul verbal contestat întrucât are în întreţienere pe minorul încadrat în gradul de handicap „grav cu asistent personal”, astfel că beneficiază de scutire de la plata rovinietei.

Prin procesul-verbal petentul a fost sancţionat contravenţional cu amendă şi obligarea la plata unui tarif de despăgubire, reţinându-se  în sarcina sa că autoturismul a circulat fără a deţine rovinietă valabilă.

Potrivit  art. 7  din OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, responsabilitatea achitării tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile revine în exclusivitate utilizatorilor români, care sunt definiţi de dispoziţiile  art.1 alin.1 lit.b din OG nr.15/2002  precum şi de dispoziţiile art.1 alin.6  lit.a din Ordinul nr. 769/2010 ca fiind persoanele fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România.

Prin derogare de la regula mai sus menţionată, dispoziţiile art.28 din Legea nr.448/2006  instituie cu titlu de excepţie o categorie de utilizatori care sunt scutiti de la plata rovinietei impuse de  Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002. Interpretând dispoziţiile mai sus menţionate, instanţa constată că din categoria utilizatorilor exceptaţi de la plata rovinietei fac parte persoanele cu handicap, deţinătoare de autoturisme adaptate handicapului, precum şi persoanele care  au în îngrijire persone cu handicap pentru autovehicul proprietate personală neadaptat.

Prin noţiunea de persoana care are în îngrijire o persoană cu handicap se întelege persoana care ca atribuţii esenţiale îngrijirea primară şi supravegherea  stării de sănătate a persoanei cu handicap.

Analizând dispoziţiile legale mai sus menţionate prin prisma situaţiei de fapt deduse judecăţii instanţa reţine că petentul este tatăl minorului  care este încadrat în gradul de handicap sever cu asistent personal, acesta din urmă aflându-se în îngrijirea bunicii sale, care deţine calitatea de asistent personal al acestuia conform Deciziei şi contractului individual de muncă. De asemenea, instanţa constată, astfel cum rezultă din certificatul de înmatriculare şi din cartea de identitate ale autoturismului petentul, este deţinător al autoturismului mai sus menţionat, care nu este adaptat handicapului.

Pe cale de consecinţă, având în vedere că minorul se află în îngrijirea bunici sale materne, care conform fişei postului are ca atribuţii îngrijirea primară, supravegherea stării de sănătate a acestuia şi care asigură inclusiv asistenţa minorului în relaţiile cu autorităţile locale, instanţa constată că petentul are doar calitatea de părinte, respectiv de persoană în întreţinerea căruia se află  minorul, neputând fi asimilat persoanelor care  au în îngrijire persoane cu handicap, care sunt scutite de la plata rovinietei conform art. 28 din Legea nr.448/2006  .

Or, situaţiile în care există dispensă de la plata rovinietei pentru anumiti utilizatori, fiind instituite cu titlu de excepţie, sunt de strictă aplicare şi interpretare, neputând fi extinse prin analogie. Prin urmare, enumerarea realizată prin dispoziţiile art.28 din Legea nr.448/2006 este  limitativă, nu exemplificativă,  astfel că nu pot face parte din categoria utilizatorilor exceptati de la plata rovinietei alte persoane decât cele indicate în mod expres de aceste dispoziţii legale, precum cele în întreţinerea cărora se află o persoană cu handicap cum este cazul petentului.

Având în vedere că petentul nu face parte din categoria persoanelor exceptate  de la plata rovinietei prevăzute de art.  28 din Legea nr.448/2006, instanţa reţine că acesta avea, conform art. 7 din OG nr.15/2002, obligaţia de a achiziţiona rovinietă, obligaţie a cărei executare nu a dovedit-o în prezenta cauză.