Lipsa încheierii de şedinţă. Consecinţe


Lipsa încheierii de şedinţă. Consecinţe. Nesoluţionarea laturii civile a cauzei în cazul persoanei lipsite de capacitate de exerciţiu. Nelegalitate .

1. Pronunţarea efectivă a unor hotărâri judecătoreşti, ulterior termenului pentru care s-a dispus amânarea pronunţării. Fără întocmirea unei încheieri de şedinţă în acest sens, contravine dispoziţiilor art. 305 Cod procedură penală.

2.Lăsarea nesoluţionată a laturii civile a cauzei pe considerentul că M.P. nu a exercitat din oficiu  acţiunea civilă pentru persoana minoră – lipsită de capacitate de exerciţiu, contravine dispoziţiilor art. 17 al.2 Cod procedură penală, instanţa fiind obligată să ceară persoanei vătămate prin reprezentantul său legal  să prezinte situaţia asupra întinderii pagubei materiale sau a daunelor morale.

Secţia penală – Decizia penală  nr. 210/A/20 iulie 2006

Prin sentinţa penală nr.110/29.05.2006  pronunţată de Tribunalul Sibiu  în dosarul penal  nr. 6500/2005 inculpatul D. V. a fost  condamnat inculpatul D. V.  la  3 ani şi 7 luni închisoare  pentru săvârşirea infracţiunii  prev. de art.183 Cod penal cu aplicarea art.73 lit.b , 74 lit.a,b Cod penal.

În baza art.71 CP s-a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile  prev. de art.64 lit.a, b CP  pe durata executării pedepsei închisorii.

S-a făcut aplicarea  art.350  Cod procedură penală , art.88 Cod penal.

S-a constatat că pentru minora P.M., Ministerul Public nu a exercitat acţiune civilă  în baza art.17 şi 45 CPP.

S-a admis în parte acţiunea civilă  formulată de C.J. A.S Sibiu.

În considerentele hotărâri instanţa a reţinut, în esenţă că în data de 27.09.2005, după ce în prealabil, victima a intenţionat  să-l lovească pe inculpat cu o secure în cap, aceasta din urmă a dezarmat-o şi luând un băţ, i-a aplicat lovituri repetate pe tot corpul , cauzându-i leziuni ce au condus la deces, cu toate că a fost supus intervenţiilor chirurgicale.

Sub aspectul laturii civile, tribunalul  a reţinut că Ministerul Public nu a exercitate din oficiu acţiunea civilă în favoarea copilului minor al victimei, numita P.M.

Împotriva  sentinţe  au declarat apel în termen  Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu  şi inculpatul  D. V.

Parchetul a invocat că  instanţa de judecată a omis  să întocmească  încheierea de amânare a pronunţării , cu ocazia şedinţei din 23.05.2006; greşita schimbare de încadrare juridică , greşita reţinere a circumstanţei atenuante şi eronata  soluţionare a laturii civile  raportat la partea civilă minoră.

Inculpatul a adus critici  de netemeinicie sub aspectul  cuantumului pedepsei aplicate  solicitând reducerea acestora.

Apelurile sunt fondate.

1. Judecarea cauzei în fond  a avut loc la data de 17.05.2006  , iar instanţa a dispus amânarea pronunţării în 23.05.2006 .

Cu toate acestea , din dosarul cauzei rezultă că  pronunţarea efectivă a avut loc în 29.05.2006 .

Curtea constată  că în cauză au fost încălcate dispoziţiile art.305 şi 306 Cod procedură penală , care instituie obligativitatea întocmirii unei încheieri de şedinţă, cu ocazia  fiecărei şedinţe de judecată.

2. Curtea reţine  că în mod greşit a dispus instanţa de fond  soluţionarea laturii civile a cauzei , cu încălcarea  dispoziţiilor art.17 Cod procedură penală care atestă că  acţiunea civilă  se porneşte şi se exercită şi din oficiu când cel vătămat este o persoană lipsită de capacitate de exerciţiu.

Instanţa de judecată  era obligată  să ceară  persoanei vătămate prin reprezentant legal , să prezinte situaţia cu privire la întinderea pagubei materiale şi a daunei morale şi să se pronunţe în acest sens ,  independent de atitudinea pasivă a procurorului.

Potrivit art.17 al.2 Cod procedură penală , respectarea  principiului  oficialităţii  îi incumbă şi  instanţei de judecată nu numai organului de urmărire penală.

Conform art.17 al.3 Cod procedură penală, instanţa de judecată este obligată să se pronunţe din oficiu asupra reparării pagubei şi  a daunelor morale chiar dacă persoana vătămată nu este  constituită  parte civilă.

Ca atare,  apelurile  Parchetului şi inculpatului  vor fi admise cu consecinţa desfiinţării  sentinţei  atacate şi  a trimiterii  cauzei spere rejudecare  instanţei de fond, conform art. 379 pct. 2 lit. b Cod procedură penală