Vătămare corporală din culpă-pe latură civilă


VĂTĂMARE CORPORALĂ DIN CULPĂ-…. PE LATURĂ CIVILĂ

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău cu nr. …/P/2013 din data de 13.12.2014 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului  … Nicolae pentru săvârşirea infracţiunii de  vătămare corporală din culpă , prevăzută de  art. 184 alin. 2  şi 4  Cod penal cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal şi cu referire la art. 196 alin. 2 şi 3 Noul Cod penal.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a reţinut faptul că inculpatul  în ziua de 18.12.2013, în jurul orei 18:00, a condus autovehiculul marca Dacia cu nr. de înmatriculare …-ZOJ, pe str. Transilvaniei, mun. Buzău, din direcţia Verneşti către Fabrica de bere, iar când a ajuns în zona trecerii de pietoni situată în dreptul imobilului cu nr. …, a observat târziu prezenţa pe marcajul pietonal a victimei .. Verginia, şi în ciuda manevrelor de evitare constând în frânare bruscă, a acroşat-o cu colţul din dreapta faţă al autovehiculului pe persoana vătămată … Verginia, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora au fost necesare 140-150 zile de îngrijiri medicale, leziuni care nu i-au pus în primejdie viaţa.

Inculpatul  s-a prevalat de dispoziţiile art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, recunoscând fapta reţinută în sarcina sa, solicitând judecarea cauzei pe procedura simplificată.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, respectiv declaraţiile inculpatului , declaraţiile persoanei vătămate, certificat medico legal nr. 1435 din 23.12.2013 a SJML Buzău , acte medicale de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti şi de la Spitalul Clinic de Urgenta ” Dr. Agrippa Ionescu ” Bucuresti ,  instanţa va reţine următoarele:

Inculpatul … Nicolae ( 58  ani) are domiciliul în municipiul Buzău,judeţul Buzău.

În seara de 18.12.2013 , inculpatul … Nicolae a terminat programul de lucru la ora 18.00, dupa care s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare …-ZOJ in care s-a aflat singur, cu intentia de a se deplasa catre domiciliu.

Înainte de a porni la drum, inculpatul a curatat parbrizul de gheaţă, iar pe parcursul deplasarii a constatat ca acesta începuse să se aburească pe interior, motiv pentru care îl ştergea periodic cu o cârpă, însă numai în dreptul postului său de conducator auto, atât cât să poată vedea drumul.

La un moment dat, în timp ce conducea pe str. Transilvaniei, pe banda de langa axul drumului a sensului de deplasare Vernesti catre Fabrica de bere, inculpatul a avut reprezentarea faptului ca se apropia de o trecere de pietoni semnalizata prin marcaj aplicat in mod vizibil pe carosabil şi sustine ca s-a uitat in stanga si in dreapta, fara sa observe persoane care ar fi avut intentia de a traversa. Pentru acest motiv, … Nicolae şi-a continuat deplasarea cu viteza redusa. 

Brusc, inculpatul a observat-o în faţa sa, la foarte mică distanţă, pe persoana vătămată … Verginia care se angajase în traversarea strazii pe marcajul pietonal, din partea stanga către dreapta direcţiei de deplasare a autoturismului Dacia. Deşi a frânat imediat, inculpatul nu a mai putut evita accidentarea victimei, care deja patrunsese în banda de deplasare a autoturismului.

Dupa coliziune, autoturismul Dacia s-a oprit pe marcajul pietonal, în poziţia în care a fost gasit cu ocazia cercetarii la fata locului. 

Ca urmare a evenimentului rutier, persoana vatamata … Verginia a suferit leziuni ce au necesitat pentru vindecare 140-150 zile de îngrijiri medicale, fără punerea vieţii in primejdie .

Locul producerii evenimentului se află pe str. Transilvaniei, în dreptul imobilului cu nr. .., pe sensul de deplasare Vernesti către Fabrica de bere.

În zonă, traficul rutier se desfăşoară pe doua sensuri, fiecare sens fiind prevăzut cu doua benzi de circulaţie, prima bandă având o laţime de 3,10 metri, iar cea de-a doua în laţime de 3 metri. Sensurile de circulaţie sunt delimitate prin marcaj longitudinal simplu continuuu, iar benzile de circulatie de pe fiecare sens sunt separate prin marcaj discontinuu. 

Segmentul de drum în cauză este în aliniament, partea carosabilă este confecţionată din covor asfaltic, fără declivităţi, în stare uscată la momentul cercetarii. Evenimentul s-a produs în condiţii de întuneric, la lumina artificială a reţelei de iluminat public.

Pe partea carosabila era aplicat un marcaj cu latimea de 3 metri, pentru traversarea pietonilor.

La faţa locului, după producerea evenimentului rutier,  pe porţiunea de marcaj pietonal situat pe banda nr. 2 a sensului de deplasare amintit anterior, a fost identificat autoturismul marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare …-ZOJ, în poziţia pe roţi, orientat cu faţa către Fabrica de bere, care nu prezenta avarii. Din cercetari a rezultat că în momentul producerii accidentului, autoturismul a fost condus de inculpatul … Nicolae.

La fata locului, pe partea carosabila a sensului Vernesti catre Fabrica de bere, au fost identificate doua sacoşe cu zarzavat despre care s-a stabilit ca apatineau persoanei vatamate … Verginia. Aceasta a fost gasita la fata locului de catre echipa de cercetare, chiar in momentul cand i se acordau ingrijiri medicale. Ulterior a fost transportata la Spitalul Judetean Buzau, de unde a fost transferata la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, rămânând internată în perioada 18.12. – 20.12.2013.

Inculpatul … Nicolae a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa, în modalitatea descrisă anterior, arătând in detaliu împrejurările producerii evenimentului rutier in care a fost implicat. A menţionat de asemenea că a încercat o împăcare cu familia victimei insa nu a reuşit acest lucru .

La data de 01.02.2014 au intrat în vigoare Noul Cod penal şi Noul Cod de procedură penală .

Identificarea legii mai favorabile în cursul procesului, până la judecarea definitivă a cauzei , se realizează  conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 265 din 06.05.2014 publicată în Monitorul oficial nr. 372 din 20.05.2014,  prin compararea legilor succesive, stabilirea în concret a legii penale mai favorabile şi, în final, aplicarea acesteia în ansamblu.

Astfel, infracţiunea prevăzută de art.184 alin. 2 şi 4 Cod penal, anterior intrării în vigoare a Noului Cod penal , este prevăzută în actuala reglementare de art. 196 alin. 2 şi 3 Cod penal, limitele de pedeapsă fiind de la  6 luni  la  3 ani închisoare, respectiv de la  6 luni la 3 ani închisoare alternativ cu pedeapsa amenzii penale .

În ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, alegerea legii penale mai favorabile în situaţia în care  instanţa are de comparat  dispoziţiile referitoare la suspendarea condiţionată din vechea reglementare cu cele privitoare la amânarea aplicării pedepsei , de regulă, se impune concluzia că legea veche este lege mai favorabilă prin prisma condiţiilor de acordare , singurul element prin prisma căruia ar fi mai favorabilă reglementarea nouă fiind durata termenului de încercare.

În ceea ce îl priveşte pe inculpat şi fapta săvârşită de acesta, instanţa apreciază că mai favorabilă îi este legea nouă care prevede un termen de încercare mai scurt în condiţiile în care instanţa s-a orientat la o pedeapsă  de 1 an închisoare, termenul de încercare fiind de 3 ani în cazul unei suspendări condiţionate, respectiv de 2 ani în cazul amânării aplicării pedepsei.

Mai mult  , în ceea ce  priveşte consecinţele administrative pe care le-ar suporta inculpatul, acestea sunt mai favorabile în cazul amânării aplicării pedepsei, aşa cum prevăd dispoziţiile OUG nr. 195/2002 rep.

Dincolo de acest aspect, trebuie reţinut şi faptul că în cazul unei suspendări condiţionate este vorba despre o condamnare,  în timp ce în cazul amânării aplicării pedepsei nu.

Aşa fiind, comparând cele două legi penale succesive, Vechiul Cod penal şi Noul Cod penal, legea penală mai favorabilă inculpatului este cea nouă, aceasta urmând a fi aplicată în ansamblu, inclusiv cu privire la pedeapsă şi modalitatea de executare.

În drept, fapta  inculpatului .. Nicolae, constând în aceea că, în ziua de 18.12.2013, în jurul orei 18:00, a condus autovehiculul marca Dacia cu nr. de înmatriculare …-ZOJ, pe str. Transilvaniei, mun. Buzău, din direcţia Verneşti către Fabrica de bere, iar când a ajuns în zona trecerii de pietoni situată în dreptul imobilului cu nr. …, a observat târziu prezenţa pe marcajul pietonal a victimei … Verginia, şi în ciuda manevrelor de evitare constând în frânare bruscă, a acroşat-o cu colţul din dreapta faţă al autovehiculului pe persoana vătămată …. Verginia, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora au fost necesare 140-150 zile de îngrijiri medicale, leziuni care nu i-au pus în primejdie viaţa,  întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 Cod penal ( în  vechea reglementare art. 184 alin. 2 şi 4 )cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal

Evenimentul rutier s-a produs din culpa exclusivă a conducătorului auto … Nicolae, care nu a respectat prevederile art. 135 lit. h din HG 1391/2006 potrivit cărora „Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere şi în următoarele situaţii: h) pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului”.

Acţiunea inculpatului, astfel cum a fost reţinută realizează elementul material al infracţiunii reţinută în sarcina inculpatului, urmarea imediată constând în atingerea adusă relaţiilor sociale create în jurul siguranţei publice, valoare socială ocrotită penalmente.

Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a acţionat cu vinovăţie în modalitatea culpei .

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa constată că infracţiunea dedusă judecăţii prezintă o gravitate relativ redusă, având în vedere  în primul rând că este una săvârşită din culpă , apoi datorită împrejurărilor în care a fost comisă, astfel: inculpatul  a condus autovehiculul  pe timp de iarnă, în jurul orelor  18,00 şi , datorită neatenţiei şi probabil , a vizibilităţii reduse – datorată parbrizului  neşters – a accidentat persoana vătămată pe trecerea de pietoni.

Cert este că viteza de deplasare nu era mare,  atâta timp cât maşina s-a oprit imediat după impact, chiar pe marcajul pietonal

Pentru aceste motive va stabili în baza art. 396 alin. 1, 4 Cod procedură penală raportat la art. 83 Cod penal , o pedeapsă de  9 luni închisoare în sarcina inculpatului  …. Nicolae  pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă prevăzută de art. 196 alin. 2 şi 3 Cod penal ( în  vechea reglementare art. 184 alin. 2 şi 4 )cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal cu  referire la art. 396 alin. 10 Cod procedură penală.

Aşadar , limitele de pedeapsă au fost reduse cu o treime urmare aplicării procedurii simplificate, încadrându-se între 4 luni şi 2 ani închisoare.

În ceea ce priveşte necesitatea aplicării pedepsei, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile art. 83 Cod  penal, pedeapsa stabilită fiind mai mică de 2 ani închisoare, respectiv 9 luni închisoare; inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii iar în raport de persoana inculpatului ( 58 ani ), de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii ( nu a mai fost implicat într-o procedură penală) , de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea consecinţelor infracţiunii ( a recunoscut fapta imediat, a regretat-o , a dorit să se împace cu victima, a fost de acord cu oferta avansată de societatea de asigurare)  precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

De asemenea, se constată faptul că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunea săvârşită de inculpat este inferior celui de 7 ani închisoare prevăzute de art. 83 alin. 2 Cod penal,  iar inculpatul nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată şi nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.

Faţă de aceste considerente, în baza art. 83 alin. 1, 3 Cod penal va amâna aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 Cod penal, de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza art. 85 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, inculpatul va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Buzău , la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 86 alin. 1 Cod penal pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. 1 lit. c) – e) se vor comunica Serviciului de Probaţiune Buzău.

În baza art. 404 alin. 3 Cod  procedură penală în referire la art. 88 Cod penal va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere.

În latură civilă, persoana vătămată … Verginia a precizat în faţa instanţei, prin cerere depusă la dosar , faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu  suma de  23.718 lei daune materiale şi suma de 30.000 euro , respectiv 129.000 lei cu titlu de daune morale.

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti s-a constituit parte civilă cu suma de 2.932,24 lei pentru ingrijirile medicale acordate persoanei vatamate …. Verginia ca urmare a spitalizării 18.12.2013 – 20.12.2013, solicitând şi dobânda legală până la plata integrală a debitului .

Spitalul Clinic de Urgenta ” Dr. Agrippa Ionescu ” Bucuresti s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.412 lei ca urmare a spitalizării victimei in perioada 01.04. – 13.04.2014 .

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a comunicat ca nu se constituie parte civila in procesul penal .

Pentru soluţionarea acţiunii civile alăturate procesului penal în faţa instanţei  parte în proces a fost şi  S.C. Asigurare-Reasigurare Astra S.A, în calitate de parte responsabilă civilmente, conform art. 86 din Cod procedură penală.

Societatea de asigurare  a făcut o ofertă de despăgubire pentru suma de 53.018,52 lei cu titlu de daune materiale şi morale, ofertă ce a fost acceptată de persoana vătămată , prin apărător în faţa instanţei, inculpatul fiind şi el de acord cu suma respectivă.

Persoana vătămată a solicitat în plus actualizarea sumei cu indicele de inflaţie la data plăţii efective şi acordarea dobânzii legale  calculate până la data plăţii efective.

Aşa fiind, în baza art. 25 şi 86 Cod procedură penală în referire la art. 397 Cod procedură penală raportat la art. 1349 , 1357 , 1373  , 2223 şi 2226  Cod civil, Legea nr. 136/1995, Legea nr. 95/2006 va obliga inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Societatea de Asigurare Reasigurare ASTRA SA să plătească părţii civile … Verginia suma de 53.018,52 lei despăgubiri civile  actualizată cu indicele de inflaţie la data efectuării plăţii , plus dobânda legală calculată până la data plăţii efective ( din care  23.718 lei daune materiale , iar diferenţa de 29.300,52 lei daune morale), Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti suma de 2.932,24 lei cheltuieli de spitalizare pentru persoana vătămată la care se adaugă dobânda legală calculată până la achitarea efectivă a sumei şi Spitalului Clinic de Urgenta ” Dr. Agrippa Ionescu ” Bucuresti suma de 2.412 lei cheltuieli de spitalizare.

În ceea ce priveşte obligarea asigurătorului şi la plata daunelor solicitate de unităţile spitaliceşti , instanţa va reţine ca fiind îndeplinite condiţiile cumulative impuse atât de art. 2223 şi art. 2226 Cod Civil cât şi de Legea nr. 95/2006 privind despăgubirea directă a furnizorului de servicii medicale pentru cheltuielile de asistenţă medicală efectuate din culpa asiguratului.

În baza art. 88 alin. 2 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor neîndeplinirii obligaţiilor civile în termenul de supraveghere.

În baza  art.7 alin.1 lit. b din Legea nr. 76/2008, după rămânerea definitivă a hotărârii,  urmează să se preleveze probe biologice de la inculpat  in vederea introducerii profilului genetic în S.N.D.G.J.

În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală va obliga pe inculpat la plata sumei de 600 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

În baza art. 276 Cod procedură penală  va obliga inculpatul la plata sumei de 3249 lei cheltuieli judiciare către persoana vătămată … Verginia.