Încuviinţarea deschiderii procedurii adopţiei interne. Adopţii


Prin sentinţa civilă nr. 7/C din 27.01.2010, Tribunalul Mureş a respins cererea formulată de petenta D.G.A.S.P.C. Mureş.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa de fond a reţinut că prin cererea înregistrată la data de 27.11.2009 petenta a solicitat încuviinţarea deschiderii procedurii adopţiei interne a copilului I.I., născut la data de 23 martie 2008 în mun. Sighişoara, având ca părinţi pe tatăl necunoscut şi mama I.A., suspendarea exercitării drepturilor părinteşti şi delegarea exercitării drepturilor şi obligaţiilor părinteşti de către Consiliul Judeţean Mureş.

După analizarea actelor şi lucrărilor dosarului, instanţa de fond a reţinut prev. art. 23 alin. 1 lit. b coroborate cu art. 15 alin. 1 şi art. 12 din Legea nr. 273/2004, potrivit cărora pentru deschiderea procedurii adopţiei interne este obligatoriu consimţământul părinţilor fireşti, dat în faţa instanţei. Instanţa a acordat mai multe termene de judecată pentru prezentarea mamei copilului în instanţă în vederea luării consimţământului la adopţie. A apreciat că împrejurarea că nu se cunoaşte adresa faptică a mamei copilului nu echivalează cu un refuz nejustificat la adopţie, în înţelesul prev. art. 13 alin. 2 din lege şi a respins cererea petentei.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs petenta, solicitând admiterea recursului, casarea hotărârii judecătoreşti atacate iar pe fondul cauzei admiterea cererii lor, astfel cum a fost formulată.

În motivarea recursului a arătat că instanţa de fond nu a interpretat corect actul normativ invocat judecăţii, astfel că soluţia pronunţată este greşită. Au făcut dovada imposibilităţii identificării domiciliului faptic al mamei minorului, fapt ce duce implicit la existenţa unei imposibilităţi obiective din partea mamei biologice de a consimţi la adopţie în faţa instanţei judecătoreşti, astfel cum impun prevederile art. 15 din Legea nr. 273/2004. Acest fapt se încadrează în excepţiile precizate de legiuitor în cadrul prevederilor art. 123 alin. 2 şi 3 din aceeaşi lege.

Minorul nu poate fi reintegrat în familia naturală sau în familia lărgită, singura alternativă a acestuia, ca măsură definitivă, fiind adopţia. Interpretarea prev. art. 12 coroborate cu cele ale art. 23 alin. 4 din lege se face în sensul aplicabilităţii acestora şi nu în cel al inaplicabilităţii. Imposibilitatea obiectivă a exprimării consimţământului mamei biologice a minorului la adopţie rezidă din imposibilitatea identificării domiciliului faptic al acesteia.

În drept, au invocat prev. art. 22 alin. 3 raportat la prev. art. 12 alin. 3 şi 4 din Legea nr. 273/2004.

La termenul de judecată din 10 iunie 2010 s-a prezentat în faţa instanţei intimata I.A., care a dat o declaraţie, aflată al fila 24 dosar.

Examinând recursul declarat prin prisma motivelor de recurs invocate, precum şi din oficiu, conform prev. art. 304 ind. 1 Codul de Procedură Civilă, Curtea constată că recursul este fondat, urmând a fi admis, pentru următoarele considerente:

Într-adevăr, art. 23 alin. 1 lit. b, coroborat cu art. 15 alin. 1 şi art. 12 din Legea nr. 273/2004 prevede că pentru deschiderea procedurii adopţiei interne este obligatoriu consimţământul părinţilor fireşti, dat în faţa instanţei.

În faţa instanţei de fond nu s-a putut realiza această cerinţă obligatorie, însă s-a îndeplinit în faţa instanţei de recurs. Intimata I.A., mama minorului, s-a prezentat în faţa instanţei, s-a identificat cu C.I. şi a declarat că îşi exprimă consimţământul pentru deschiderea procedurii adopţiei privind pe minorul Ionaş Iulian. A mai declarat că are cunoştinţă despre efectele adopţiei, fiindu-i explicate de către instanţă.

Constatând îndeplinite toate condiţiile imperativ prevăzute de Legea nr. 273/2004, Curtea, în baza art. 312 alin. 1 Codul de Procedură Civilă, va admite recursul declarat de petentă, va modifica în tot hotărârea atacată în sensul că va admite cererea petentei şi în consecinţă va încuviinţa deschiderea procedurii adopţiei interne a minorului I.I., va suspenda exercitarea drepturilor şi obligaţiilor părinteşti ale mamei I.A. faţă de minor şi va delega exerciţiul acestora în sarcina Consiliului Judeţean Mureş, prin D.G.A.S.P.C. Mureş.