Din înscrisurile existente la dosar, rezultă că pentru imobilul situat în localitatea E. nr. 159. judeţul Braşov, au fost încheiate două contracte de închiriere, respectiv cu nr. 5168 din 3 august 1999 pentru o parte din imobilul cu destinaţia de şi cu nr. 5175 din 3 august 1999 pentru cealaltă parte din imobil cu destinaţia de atelier. Din înscrisul cu nr. 8184/D din 28 noiembrie 2005 reiese că întreg imobilul a făcut obiectul unei cereri de rctroccdare formulată de succesorii fostului proprietar, nerezultând din nicio probă de la dosar în ce modalitate a fost rezolvată această cerere. Ca atare, prima instanţă nu putea să aprecieze că dreptul la acţiune s-a prescris, atâta timp cât cererea formulată de reclamantă pentru vânzarea spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă nu a fost soluţionată de cătrc pârâta Comuna E., pe motivul că imobilul este revendicat, operând in aceste condiţii suspendarea dreptului de a solicita vânzarea spaţiului în condiţiile art. 13 pct. 1 din Decretul nr. 167/1958.
Prima instanţă era obligată să analizeze cauza pe fond şi să aprecieze dacă în cauză sunt incidente şi dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 550/2002.
Faţă de acestc considerente, curtca a admis recursul reclamantei, iar în baza art. 312 alin. (5) C. proc. civ., a casat sentinţa atacată şi a trimis cauza spre rejudecarc aceleiaşi instanţe.
C.A. Braşov, s. cont. adm. şi fisc., decizia nr. 53/R din 5 februarie 2008
Notă: iată o speţă aparte, legată de prescripţia unui drept la acţiune, în ipoteza unui refuz de a soluţiona o cerere.
În contextul special al acesteia, refuzul de a soluţiona favorabil cererea particularului (de vânzare a unui imobil) pare a fi justificat, dar numai temporar: până la soluţionarea cererii terţului de înstrăinare.
În consecinţă, până la acest moment, termenul de prescripţie nu curge, fiind suspendat. Abia după soluţionarea definitivă a acestei cereri, prin respingerea ei (căci ipoteza contrară nu mai interesează), refuzul devenind unul nejustificat, începe să curgă termenul de prescripţie a dreptului particularului la soluţionarea favorabilă a cererii sale.