Legea 302


Asupra cauzei de fata .

La data de 27.02.2012 cu nr. 1012 s-a inregistrat pe rolul instantei cererea formulata de petentul  N B A , prin care s-a solicitat ca pe baza probelor ce se vor administra sa se pronunte o sentinta prin care sa se dispuna recunoasterea hotararii  data la 24.06.2002 , de catre Tribunalul Corectional din R – 4 CH prin care  a fost condamnat la pedeapsa de 4 luni inchisoare cu suspendare si interdictia de a se afla pe teritoriul francez  timp de 2  ani .

Motiveaza petentul ca a fost condamnat in Romania prin S.P. nr. X/17.02.1998 a Judecatoriei X,  la pedeapsa de 3 ani si 8 luni inchisoare , iar in anul 2011 a formulat la Judecatoria B o cerere de reabilitare judecatoreasca si in momentul in care la dosar a sosit fisa de cazier a constatat ca apare condamnarea sa de 4 luni inchisoare cu suspendare pronuntata de Tribunalul Corectional din  R – 4 CH , F ,  prin Sentinta  FN/24.06.2002.

A efectuat demersuri la IPJ V pentru a intra in posesia sentintei , dar nu a reusit , iar instanta care solutioneaza cererea de reabilitare i-a solicitat sa depuna o hotarare din care sa rezulte ca sentinta straina a fost recunoscuta de statul roman.

Analizand actele aflate la dosar,  instanta retine urmatoarele.

Prin Sentinta penala  FN/24.06.2002 a Tribunalului Corectional din R – 4 CH , F  , petentul N B , a fost condamnat la pedeapsa de 4 luni inchisoare cu suspendare  si interdictia de a se afla pe teritoriul francez  timp de 2 ani.

Recunoasterea unei hotarari penale straine este reglementata de Legea nr. 302/2004 .

Art. 131 prevede ca :”  (1) Recunoasterea pe teritoriul Romaniei a unei hotarari penale straine sau a unui act judiciar strain poate avea loc daca:

a) Romania si-a asumat o asemenea obligatie printr-un tratat international la care este parte;

b) a fost respectat dreptul la un proces echitabil, in sensul art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, incheiata la Roma la 4 noiembrie 1950, ratificata de Romania prin Legea nr. 30/1994;

c) nu a fost pronuntata pentru o infractiune politica sau pentru o infractiune militara care nu este o infractiune de drept comun;

d) respecta ordinea publica a statului roman;

e) hotararea sau actul judiciar poate produce efecte juridice in Romania, potrivit legii penale romane;

f) nu s-a pronuntat o condamnare pentru aceleasi fapte impotriva aceleiasi persoane in Romania;

g) nu s-a pronuntat o condamnare pentru aceleasi fapte impotriva aceleiasi persoane intr-un alt stat, care a fost recunoscuta in Romania.

(2) Hotararile penale straine pot fi recunoscute in Romania si daca nu este intrunita conditia prevazuta la alin. (1) lit. a), pe baza de reciprocitate. In acest sens, instanta competenta solicita Ministerului Justitiei verificarea indeplinirii conditiei reciprocitatii.”

Procedura speciala de recunoastere pe cale principala este reglementata  de art. 133, care prevede ca: “ (1) Recunoasterea hotararilor penale pronuntate de instantele judecatoresti din strainatate sau a altor acte judiciare straine se poate face si pe cale principala, de catre instanta de judecata sesizata in acest scop de catre condamnat sau de catre procuror.

(2) In acest caz, competenta apartine judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala se afla condamnatul.”

 Cu adresa nr. 31149/2012/24.04.2012, Ministerul Justitiei comunica instantei faptul ca in materia  recunoasterii si executarii hotararilor penale straine sunt aplicabile urmatoarele instrumente:

– Conventia europeana privind valoarea internationala a hotararilor represive , adoptata la Haga la 28.05.1970 , ratificata prin Ordonanta Guvernului nr.90/1999 , aprobata prin Legea nr. 35/2000

–  Protocolul Aditional la  Conventia europeana asupra  transferarii persoanelor condamnate , adoptat la Strasbourg , la 18.12.1997 , ratificat  prin Ordonanta Guvernului nr. 92/1999 , aprobata prin Legea nr.51172001 ( art.2 din Protocol vizeaza preluarea executarii pedepselor) .

– Conventia Europeana privind supravegherea infractorilor condamnati sau eliberati conditionat , adoptata la Strasbourg, la 30.11.1964.

Republica Franceza a ratificat Protocolul Aditional la Conventia europeana asupra transferarii persoanelor condamnate si in consecinta acest instrument international serveste  drept temei pentru recunoasterea de catre instantele romane a sentintelor pronuntate de catre  instantele franceze.

Constatand indeplinite conditiile prev. de art 131 din Legea nr. 302 /2004 , instanta

va admite cererea formulata de petentul condamnat  N B A si in consecinta va dispune recunoasterea  hotararii data la 24.06.2002 , de catre Tribunalul Corectional din R – 4 CH prin care petentul  N B A  a fost condamnat la pedeapsa de 4 luni inchisoare cu suspendare si interdictia de a se afla pe teritoriul francez  timp de 2  ani .

In baza art. 192 Cod proc. pen.,  cheltuielile judiciare avansate de stat in cauza raman in sarcina acestuia.

 

2