Revizuire. Inadmisibilitatea cererii de revizuire pe motiv că hotărârea atacată nu evocă fondul.
Sediul materiei : art. 322 alin. 1 teză ultimă c.pr.civ.
Revizuenţii S. V. C. şi S D. V, în calitate de moştenitori ai defunctei lor mame S. I, decedată la 09.03.3012, au formulat în contradictoriu cu intimatul Municipiul Bucureşti prin Primarul General şi intimatul C. I., cerere de revizuire a deciziei civile nr. 1201 /R/14 iunie 2013 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a IV-a Civilă în dosar nr. 1053./299/2008, solicitând admiterea în principiu a cererii de revizuire, rejudecarea pricinii, cu consecinţa anulării deciziei atacate.
Revizuenţii arată că decizia nr. 1201/R/2013 este în contradicţie cu decizia nr. 137/R/24.01.2012 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti Secţia a IV-a Civilă.
Revizuenţii mai arată că instanţa de recurs s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut, omiţând faptul că acţiunea iniţială a fost precizată şi restrânsă.
De asemenea, revizuenţii arată că instanţa nu s-a pronunţat asupra cererii principale a reclamantei (mama acestora) privind anularea deciziei nr. 1346/1984 emisă de Biroul permanent al Consiliului Executiv al Consiliului Popular al Sectorului 1 Bucureşti.
În opinia revizuenţilor, instanţa de recurs nu s-a pronunţat cu privire la criticile relative la soluţia dată cererii de intervenţie în interesul P.M.B. formulată de C I.
În fine, recurenţii precizează că P. M. B. nu a fost apărată deloc sau a fost apărată cu viclenie de către intervenientul accesoriu C. I. şi că există hotărâri definitive potrivnice date de instanţe de acelaşi grad şi grade diferite, după cum s-a arătat în petitul cererii.
În cadrul motivelor cererii de revizuire, revizuenţii se referă la fondul cauzei, criticând erorile de judecată şi de interpretare a probelor de către instanţă.
Analizând actele şi lucrările cauzei prin prisma aspectelor legalitate de admisibilitatea cererii de revizuire, Curtea reţine următoarele:
Revizuirea este o cale extraordinară de atac admisibilă exclusiv în condiţiile şi pentru motivele strict şi limitativ prevăzute de lege.
După cum rezultă din dispoziţiile art. 322 alin. 1 teză ultimă, revizuirea unei hotărâri dată de o instanţă de recurs poate fi cerută doar atunci când prin hotărârea atacată s-a evocat fondul.
Practic, înainte de a analiza dacă cererea este admisibilă prin raportare la conţinutul motivelor de revizuire, instanţele sunt obligate să verifice dacă această cale extraordinară de atac este admisibilă prin raportare la hotărârea vizată.
În sensul celor arătate, Curtea a observat că prin decizia civilă nr. 1201/R/14 iunie 2013 pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti Secţia a IV-a Civilă, s-a respins ca nefondată excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de recurenţii – reclamanţi şi s-a respins ca nefondat recursul declarat de recurenta – reclamantă S. I., decedată pe parcursul procesului, continuat de moştenitorii acesteia, S. V.C. şi S. D. V.
Pentru ca hotărârea instanţei de recurs să evoce fondul este necesar ca instanţa de recurs să fi admis calea de atac a recursului şi să fi modificat în tot sau în parte hotărârea pronunţată în apel sau în primă instanţă.
Întrucât în speţă instanţa de recurs care a pronunţat hotărârea atacată cu revizuire nu a admis recursul şi implicit nu a evocat fondul cauzei, Curtea a reţinut că excepţia inadmisibilităţii este întemeiată.
Prin urmare, Curtea a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire pe motiv că hotărârea atacată nu evocă fondul, astfel că nu se va analiza în concret fiecare motiv de revizuire indicat de către revizuenţi.
(C.A.B. secţia a IV a civilă Dosar nr. 6637/2/2013 DECIZIA CIVILĂ NR. 72 R / 16.01.2014)