Obligatia de a face-Radiere autoturism Antecontracte


Judecătoria Mediaş

Sentinţa civilă nr.101/22.01.2010

Domeniu asociat – antecontracte

Constată că prin acţiunea civilă înregistrată la Judecătoria Mediaş sub numărul de dosar civil de faţă, urmare a desesizării Judecătoriei Avrig prin declinarea competenţei, reclamantul C. I. A. a chemat în judecată pe pârâtul S.C.,

solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună radierea de pe numele său a autovehiculului pe care l-a înstrăinat pârâtului.

În motivarea cererii reclamantul a arătat că a înstrăinat pârâtului un autovehicul , pe care acesta din urmă nu l-a înmatriculat pe numele său , şi din acest motiv tot reclamantul este cel care trebuie să achite impozitul şi chiar unele amenzi de circulaţie , pentru fapte de care nu reclamantul se face vinovat .

Acţiunea nu s-a motivat în drept şi s-a timbrat cu 0,3 lei timbru judiciar şi 10 lei taxă judiciară.

Deşi legal citat, pârâtul nu s-a prezentat la judecarea cauzei şi nu şi-a formulat nici o apărare.

Examinând actele şi lucrările dosarului instanţa constată cele ce urmează.

Potrivit înscrisurilor ataşate filele 4-5 dosar reclamantul a înstrăinat pârâtului , la data de 22 iunie 2009, autovehiculul marca „OPEL”, de tipul Omega – B – Caravan, înmatriculat sub nr.- şi având numărul de identificare -.

Se apreciază că vânzarea-cumpărarea este validă , înscrisul constatator al operaţiunii îndeplinind cerinţele formale legale şi vânzătorul fiind proprietarul bunului astfel cum rezultă din cartea de identitate auto depusă la dosarul cauzei.

În conformitate cu prevederile art. 17 aliniatul 2 din O.U.G. nr. 195/2002 : „

(2) Radierea din evidenta a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altei persoane, se face de către autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, in condiţiile legii.”,

Iar potrivit prevederilor art. 24 şi 25 din Ordinul nr. 1501/2006, emis de M.A.I. ” Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data: d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane”… Radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare ori de înregistrare, după caz, a cărţii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate după 1 iulie 1993), a fişei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, stabilită potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscală, precum şi a documentelor care atestă faptul că a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 24 alin. (1)-(4).”

În speţă reclamantul nu se mai află în posesia tuturor documentelor necesare pentru a realiza radierea, o parte dintre acestea fiind remise pârâtului cu ocazia înstrăinării bunului.

În ceea ce îl priveşte pe pârât, fără îndoială, acesta cunoaşte faptul că a fost acţionat în judecată , deoarece la data de 29 octombrie 2009 – când cauza se mai afla încă pe rolul Judecătoriei Avrig – a cerut declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Mediaş. Cu toate acestea, nu s-a prezenta la judecarea cauzei, nu şi-a formulat nici o apărare dar nici nu a contestat pretenţiile reclamantului. Instanţa va interpreta această atitudine drept o recunoaştere tacită a pretenţiilor reclamantului.

Chiar dacă reclamantul-vânzător nu a dat dovadă de toate diligenţele necesare atunci când a încheiat convenţia de vânzare-cumpărare a autoturismului din litigiu, dată la care a avut posesia documentelor şi a maşinii, situaţia autovehiculului nu poate să rămână neclarificată la nesfârşit pentru că în acest caz s-ar putea produce consecinţe nedorite.

Potrivit prevederilor art. 1295 din Codul civil : „ Vinderea este perfecta între părţi şi proprietatea este de drept strămutată la cumpărător, în privinţa vânzătorului, îndată ce părţile s-au învoit asupra lucrului şi asupra preţului, deşi lucrul încă nu se va fi predat şi preţul încă nu se va fi numărat.” Cu toate acestea, în cazul înstrăinării unui autoturism ce este supus înmatriculării finalizarea operaţiunii de vânzare-cumpărare are loc doar în momentul în care vânzătorul este complet descărcat de bunul respectiv, şi acest fapt echivalează cu radierea autoturismului de pe numele său.

În raport de aceste constatări , apreciind că reclamantul este îndreptăţit să dobândească îndeplinirea exactă a obligaţiei şi că pârâtul este culpabil de nerealizarea acestui fapt, văzând şi prevederile art. 1073 instanţa va obliga pe pârât să facă demersurile necesare pentru finalizarea//prin radiere// a vânzării autoturismului din litigiu.

În caz de refuz, prezenta hotărâre va servi la formalităţile de radiere auto.

Reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecată, aşa încât instanţa nu va aloca nici o sumă de bani cu acest titlu.