Grefier. Pensie de serviciu. Actualizare. Spor de noxe. Spor de fidelitate. Pensii


Legea nr. 567/2004 – art. 68 alin. 7

Legea nr. 50/1996 – art. 18 alin. 1

Potrivit cerinţelor art. 68 alin. 7 din Legea nr. 567/2004 şi art. 18 alin. 1 din Legea nr. 50/1996, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar se actualizează în raport cu salariul de bază brut al categoriilor de personal auxiliar în activitate, în care nu sunt incluse sporul de noxe şi sporul de vechime.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă– complet specializat de litigii de muncă şi asigurări sociale, decizia nr. 643 din 15 martie 2006

Prin sentinţa civilă nr. 3092 din 11 noiembrie 2005, instanţa a respins acţiunea reclamantei ca neîntemeiată.

Pentru a pronunţa această soluţie, instanţa a reţinut că pârâta Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin a actualizat pensia de serviciu a reclamantei potrivit datelor înscrise în adeverinţa nominală nr. 256/VI/14/2005 eliberată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, respectând prevederile art. 19 din H.G. nr. 290/2005, eliberând decizia de pensionare nr. 138294/27.07.2005, contestată de reclamantă.

Ulterior, reclamanta a solicitat recalcularea pensiei în conformitate cu Legea nr. 567/2004 şi potrivit cu adeverinţa nr. 1740/VI/14/2005 eliberată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, date cu care reclamanta a fost de acord, corespund realităţii şi a optat pentru pensia mai avantajoasă. A mai reţinut că pârâta Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin a actualizat pensia de serviciu a reclamantei conform art. 19 din H.G. nr. 290/2005, în baza înscrisurilor cuprinse în adeverinţa prezentată de reclamantă şi a emis decizia de pensionare nr. 138294/27.07.2005, respectând dispoziţiile legale referitoare la actualizarea pensiilor de serviciu a personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, respectiv Legea nr. 567/2004.

În termen legal, împotriva sentinţei civile menţionate mai sus, a declarat recurs reclamanta B.E., care a arătat că nu a susţinut că nu i s-a recalculat pensia sau că aceasta nu ar fi fost reactualizată, ci că s-a săvârşit o eroare, venitul brut fiind mai mic decât cel real; că prima instanţă nu a luat în considerare acest aspect şi nu a stabilit dacă venitul brut luat în considerare la calculul pensiei de serviciu a fost corect stabilit sau nu; că a făcut demersurile necesare pentru a i se comunica venitul corect, dar fără rezultat; că adeverinţa avută în vedere de pârâtă ia în calcul venitul brut din luna anterioară pensionării, însă sporurile de fidelitate, noxe nu au fost incluse în baza de calcul pentru că nici nu se acordau la momentul la care ea a fost pensionată; că potrivit art. 68 alin. 7 din Legea nr. 567/2004, stabilirea pensiei şi reactualizarea ei se face în raport de salariul de bază brut al categoriilor de personal auxiliar în activitate, în care trebuie incluse şi sporurile.

A mai precizat că în mod greşit s-a reţinut excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin, deoarece decizia a fost emisă tocmai de pârâta chemată în proces.

Recursul nu este fondat.

Art. 68 (1) din Legea nr. 567/2004 prevede că personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea (categorie din care face parte şi reclamanta)… beneficiază la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de de serviciu, în cuantum de 80 % din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, iar alin. (7) prevede actualizarea în raport cu salariul de bază brut al categoriilor de personal auxiliar în activitate.

Reclamantei recurente i-a fost stabilit cuantumul pensiei de serviciu în raport de venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, cuantum care a fost actualizat.

Reclamanta este nemulţumită de faptul că actualizarea pensiei de serviciu nu s-a făcut în raport de venitul brut al unui grefier în activitate, care include şi sporul de noxe şi sporul de fidelitate, sporuri de care ea nu a beneficiat la data pensionării, fiind prevăzute prin acte normative ulterioare.

Susţinerile reclamantei recurente sunt greşite, actualizarea pensiei făcându-se nu în raport de venitul brut al categoriei de personal auxiliar în activitate, ci în raport de salariul de bază brut, care potrivit art. 18 din Legea nr. 50/1996 sunt stabilite în limite minime şi maxime pe grade sau trepte profesionale, funcţie de pregătirea profesională, vechimea în specialitate, nivelul instanţei sau parchetului.

Rezultă din cele de mai sus că salariul de bază nu include şi sporurile, astfel că în mod corect pârâta a actualizat pensia fără a lua în considerare sporurile de care beneficiază un grefier în prezent şi care nu făceau parte din venitul reclamantei la data pensionării.

Instanţa de fond nu a reţinut lipsa calităţii procesuale pasive a Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, ci inadmisibilitatea actualizării pensiei în raport de adeverinţe eliberate ulterior.