Dosar nr. 18194 /55/2011; Sentinta Penala nr. 3358/2011 definitiva prin nerecurare. Condamnare pentru savârsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic respectiv savârsirea infractiunii de transmitere neautorizata de date de identificare de pe carduri în vederea efectuarii de operatiuni de transfer de fonduri si retragere de numerar
Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga ICCJ, DIICOT Arad din dosar nr. 77/D/P/2011 înregistrat la Judecatoria Arad a fost trimis în judecata inculpatul Z R A pentru savârsirea infractiunilor prevazute de art. 44 al. 2 din L. 161/2003 si 27 al. 3 din L. 365/2002 retinându-se în sarcina sa ca în perioada octombrie 2011- noiembrie 2011 la date diferite în baza unor rezolutii infractionale unice a transferat neautorizat date dintr-un sistem informatic si a transmis neautorizat aceste date catre martorul M F R
Audiat în faza de urmarire penala inculpatul a recunoscut savârsirea faptei.
Instanta a retinut ca în perioada octombrie-noiembrie 2011 inculpatul a efectuat operatiuni de transfer neautorizat de date prin urmatoarele modalitati: accesarea unor canale MIRC de unde a obtinut date valide de conturi bancare si prin lansarea de mesaje SPAM pe e-mailu-urile diferitelor persoane din Europa pe care le obtinea printr-un extractor de e-mail-uri. Mesajele SPAM apareau sub forma autentificarii unor premii care veneau din partea unor banci cunoscute cum ar fi Paypal, Wells, Fergo, Chase si altele. Persoanele astfel ademenite de pagini de internet clona ale institutiilor antementionate ofereau datele de carduri sau ale conturilor bancare precum si datele personale care intrau astfel în posesia inculpatului.
În data de 26.10.2011 martorul MFR i-a expediat inculpatului suma de 200 de lei obtinând de la acesta în aceeasi zi datele de identificare de pe 5 carduri bancare ale unor cetateni germani iar în data de 27.10.2011 alte date de identificare de pe înca 7 carduri bancare apartinând tot unor cetateni germani.
În data de 07.11.2011 inculpatul i-a remis martorului MFR datele de identificare de pe doua carduri bancare ale unor cetateni germani iar ulterior dupa expedierea prin posta a sumei de 200 de lei inculpatul urma sa mai îi remita martorului alte date de identificare de pe înca 28 de carduri bancare apartinând unor cetateni straini fiind surprins în flagrant de catre organele de politie.
Scopul final al acestor tranzactii era ca martorul Mitru Florinel sa efectueze operatiuni on line de transfer de fonduri si retrageri de numerar de pe cardurile bancare.
În urma perchezitiei imobiliare efectuata la domiciliul inculpatului au fost descoperite documente bancare din perioada 2009-2011 privind transferuri de bani totalizând 2917 $ 525, 26 euro si 1686 lei certificate de garantie pentru aur achizitionat în anii 2010 si 2011 în suma de 3246, 3 lei si înscrisuri olografe cu numele unor cetateni rusi si ucrainieni care i-au expediat bani inculpatului.
La perchezitia informatica dispusa asupra hard discului calculatorului inculpatului au fost descoperite 845 fisiere cu extenisa TXT ce contin date de identificare carti de credit liste si adrese de e-mail, 37 fisiere cu extensia HTML reprezentând pagini phishing si spam ale diferitelor banci din Europa si 145 fisiere tip imagine reprezentând pagini de internet fotografii ale cardurilor si recipiselor de transfer de bani, documente de identitate si alte file.
Audiat în faza de cercetare judecatoreasca inculpatul a recunoscut savârsirea faptei si a solicitat ca judecata sa aiba loc în baza probelor administrate în faza de urmarire penala.
Fapta inculpatului de a transfera în mod repetat neautorizat date dintr-un sistem informatic întruneste elementele constitutive ale infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic prevazuta de art. 44 al. 2 din L. 161/2003 cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod Penal.
Fapta inculpatului de a transmite în mod repetat neautorizat date de pe carduri în vederea efectuarii de operatiuni de transfer de fonduri si retrageri de numerar întruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 27 al. 3 din L. 365/2002 cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod Penal.
Faptele sunt savârsite în concurs real de infractiuni astfel ca pedepsele au fost contopite în baza art. 33 lit. a, 34 Cod Penal în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.
La individualizarea pedepsei instanta a avut în vedere criteriile generale de individualizarea prevazute de art. 72 C. Penal, gradul de pericol social al faptei care este ridicat raportat la împrejurarea ca activitatea infractionala s-a desfasurat pe un interval mare de timp (o luna) si a vizat datele mai multor persoane, persoana inculpatului care nu este cunoscuta cu antecedente penale. De asemenea s-au retinut si prevederile art. 3201 Cod Penal rap.la art. 18 din L. 508/2004.
Apreciindu-se ca scopul pedepsei prevazut de art. 52 C. Penal respectiv reeducarea inculpatului se poate realiza chiar si fara privare de libertate, în baza art. 81 al. 2 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata termenului de încercare de 4 ani iar în baza art. 118 lit. b Cod Penal s-a dispus confiscarea speciala a a hard discului marca H. aflat la camera de corpuri delicte a Judecatoriei Arad.