Legea nr. 84/1998


Dosar nr. 2971/318/2011

R O M Â N I A

Cod operator 2444

JUDECATORIA TÂRGU JIU

JUDETUL GORJ

SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA  nr. 735

Sedinta publica de la 26 aprilie 2011

Completul compus din:

PRESEDINTE

Grefier

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror ..

 din cadrul  Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu

Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul R F trimis în judecata prin rechizitoriul nr. 254/P/2010 al Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj pentru savârsirea infractiunii prevazute 90 alin 1 lit. b din legea nr. 84/1998, modificata prin Legea nr. 66/2010  republicata.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns inculpatul R F asistat avocat ales GVD, lipsind partile civile A A prin reprezentantii legali SC, prin reprezentanti legali …prin reprezentantii legali .., partea responsabil civilmente SC .. fiind reprezentata de administrator R F

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei, de catre grefierul de sedinta, inculpatul a solicitat ca judecata sa se faca în baza probelor administrate în faza de urmarire penala conform prevederilor art. 3201 C.p.p.

Instanta a pus în discutie cererea formulata de inculpat si a acordat cuvântul :

Reprezentantul Ministerului Public a solicitat admiterea cererii formulata în baza art. 3201 C.p.p.

Aparatorul inculpatului a solicitat admiterea cererii.

Instanta a admis cererile conform dispozitiilor art. 3201 C.p.p. si a procedat la ascultarea inculpatului, care a declarat ca recunoaste în savârsirea faptei retinute în sarcina sa  prin actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, declaratia fiind consemnata si  atasata la dosar.

Constatând ca nu mai sunt cereri de formulat si probe de administrat, instanta  a declarat terminata cercetarea judecatoreasca potrivit art. 339 C.p.p. si a acordat cuvântul pe fond conform art. 340 C.p.p.:

Reprezentantul Ministerului Public, dupa ce a expus starea de fapt, a formulat concluzii de condamnare a inculpatului pentru savârsirea infractiunii deduse judecatii, la  pedeapsa închisorii, cu aplicarea dispozitiilor art. 3201C.p.p.,  iar ca modalitate de executare aplicare dispozitiilor art. 81 C.p., obligarea inculpatului la  plata despagubirilor materiale  în masura în care au fost dovedite si obligarea la  plata cheltuielilor judiciare statului.

Avocat GVD pentru inculpat a solicitat  achitarea si aplicarea unei sanctiuni cu caracter administrativ, prev. de art. 91 Cod penal, întrucât marfa a fost cumparata legal din Complexul Europa, cu factura fiscala înregistrata în contabilitate, considera ca nu prezinta pericol social, inculpatul a recunoscut si regretat fapta savârsita, nu este cunoscut cu antecedente.

În subsidiar a solicitat aplicarea dispozitiilor art. 320 1C.p.p., si aplicarea unei amenzi, sa se tina seama ca marfa desi a fost cumparata legal a fost confiscata, a considerat  ca nu se justifica obligarea la despagubiri materiale, fata de partile civile care nu au fost prejudiciate cu nimic, în consecinta sa se dispuna respingerea  actiunii civile.

Cu privire la  prejudiciul moral produs partilor civile lasa la aprecierea instantei.

Inculpatul a recunoscut si regretat savârsirea faptei.

J U D E C A T A

 

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj nr. 254/P/2010 din 16.02.2011, a fost trimis în judecata penala inculpatul RF, pentru savârsirea infractiunii  prev. de art. 90 alin.1 lit. b din Legea nr. 84/1998, modificata prin Legea nr. 66/2010, republicata cu aplicarea  art. 13 Cod penal.

În fapt s-a retinut ca, în ziua de 22.05. 2010, organele de politie din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Fraudelor au efectuat un control la Complexul Comercial “R ” din mun. Tg- Jiu, ocazie cu care au constatat ca inculpatul R Fl în standul nr. 43 pe care îl folosea avea expuse spre vânzare 64 obiecte de îmbracaminte si încaltaminte purtând însemnele marcii ADIDAS ( 21 treninguri, 14 tricouri, o geaca, 12 perechi pantofi sport, 9 bluze sport, 2 rolinguri si 3 maieuri), 40 obiecte de îmbracaminte purtând însemnele marcii PUMA ( 4 tricouri, maieuri, 6 rolinguri, 2 bluze, 3 compleuri si 22 treninguri si 31 obiecte de îmbracaminte si încaltaminte purtând însemnele marcii N (9 treninguri, 11 perechi pantofi sport, 4 tricouri, 1 geaca , un roling si 5 bluze).

Produsele identificate au fost ridicate de organele de politie întrucât prezentau suspiciuni ca sunt produse contrafacute, inculpatul nedetinând certificat de autenticitate a marfurilor, declaratii de conformitate sau acordul titularilor marcilor pentru comercializarea produselor.

Din constatarile facute de reprezentantii legali în România ai firmelor P AG si A AG a rezultat ca produsele ridicate sunt produse contrafacute.

Fiind ascultat inculpatul RF a declarat ca în calitate de administrator al SC se ocupa de aprovizionarea societatii cu produselor de îmbracaminte si încaltaminte, iar în data de 22.05. 2010 a expus spre vânzare produsele purtând însemnele marcilor P, A si N fara a detine certificat de autenticitate a marfurilor sau acord titularilor marcilor pentru comercializarea lor, si a achizitionat aceste produse de la CCE la preturi mai mici decât cel al produselor originale.

Cauza a fost înregistrata pe rolul judecatoriei Tg-Jiu,  la data de 22 februarie 2011 sub nr. 2971/318/2011.

Examinând actele dosarului instanta a retinut aceiasi situatie de fapt ca cea descrisa în rechizitoriu nr. 254/P/2010 al Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj.

Inculpatul RF este administrator al SC- societate ce are ca activitate comertul cu amanuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun si care are punct de lucru deschis în CCR  din municipiului Tg-Jiu.

În calitatea sa de administrator al societatii,  RF se deplasa în municipiul Bucuresti si cumpara bunuri din Complexul Comercial Europa, bunuri ce erau inscriptionate cu marci cunoscute, respectiv  “P”, “N” SI “A”, fara a solicita acte de provenienta sau de origine ale bunurilor.

În data de 22.05.2010, organele de politie din cadrul I.P.J. Gorj – Serviciul de Investigare a Fraudelor au constatat ca, în standul cu nr. 3 din CCR, erau expuse spre vânzare 64 articole de îmbracaminte si încaltaminte purtând insemnele marcii “A”, 40 obiecte de îmbracaminte purtând marca “P” si 31 obiecte de îmbracaminte si încaltaminte purtând marca “N”.

Produsele respective au fost indisponibilizate, sigilate si lasate în custodia inculpatului.

În cursul cercetarilor penale s-a stabilit ca produsele retinute nu prezinta elemente de identificare ale produselor originale, fiind contrafacute.

Ca urmare a acestui aspect partile vatamate SC prin reprezentanti legali Sport prin reprezentantii legali, s-au constituit parti civile solicitând atât despagubiri materiale cât si daune morale.

Din declaratiile martorelor PDD si RL, rezulta ca, inculpatul RF a comercializat îmbracaminte si încaltaminte sport purtând însemnele marcilor mentionate, fara sa elibereze si certificate de origine sau declaratii de conformitate si fara a avea  acordul partilor vatamate de a comercializa astfel de articole.

Inculpatul a recunoscut fapta pentru care este cercetat, declaratiile sale coroborându-se cu ale martorelor audiate în cauza, dar si cu cele constatate de organele de politie.

Din probele administrate în cauza, instanta retine, ca inculpatul a cumparat articole de îmbracaminte si încaltaminte sport purtând marcile “P”, “N” si “A” pe baza de factura, pe care ulterior le-a pus în circulatie în magazinul propriu.

Instanta retine de asemenea ca marcile “P”, “N” si “A” sunt marci înregistrate si deci, protejate legal. Calitatea deosebita a produselor  care poarta inscriptii cu aceste marci, este reflectata nu numai în aspectul si forma acestor produse, ci si în calitatea materialelor din care sunt confectionate.

Comercializarea unor astfel de produse la preturi foarte mici este un indiciu ca acestea nu sunt originale, astfel ca oricine cumpara astfel de produse are reprezentarea ca nu sunt originale.

Concluzionând, instanta contata ca inculpatul stia ca produsele pe care le-a pus în circulatie nu sunt originale.

Fapta inculpatului, asa cum a fost retinuta si dovedita, întruneste elementele constitutive ale infractiunii de punere în circulatie a unor produse contrafacute prev. de art. 90 alin 1 lit. b din legea nr. 84/1998, modificata prin Legea nr. 66/2010  republicata.

Instanta,  urmeaza sa  retina  dispozitiile  art. 3201 C.p.p., si sa  dispuna condamnarea  acestuia  pentru  fapta  dedusa  judecatii cu  aplicarea  art. 3201 Cod  proc. pen., la pedeapsa  a  carei  limite  vor  fi  reduse  cu  1/3.

La individualizarea pedepsei, instanta are în vedere criteriile generale prevazute în art. 72 Cod penal, respectiv dispozitiile partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate în Legea nr. 84/1998, gradul de pericol social al faptei savârsite, persoana inculpatului si împrejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.

Gradul de pericol social al faptei savârsite rezulta din modul si mijloacele savârsirii ei, din împrejurarile în care a fost savârsita, scopul urmarit, urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, asa cum au fost retinite anterior, si din persoana si conduita inculpatului.Inculpatul are vârsta de 43 de ani, studii liceale, este administratorul unei societati, este casatori, are un copil minor în întretinere, nu are antecedente penale si a avut o pozitie procesuala sincera, motiv pentru care vor fi retinute si dispozitiile art. 74-76 Cod penal. 

Având în vedere cele anterior retinute, inculpatul va fi condamnat la pedeapsa amenzii de 1500 lei, instanta considerând ca aceasta pedeapsa este pe masura tulburarii pe care fapta a produs-o în mediul social si poate asigura scopul prevazut în art. 52 Cod penal. Contrar apararilor inculpatului, instanta considera ca, tinând seama de cele aratate anterior, prin continutul ei concret, fapta inculpatului nu este în mod vadit lipsita de importanta, pentru a-i aplica o sanctiune cu caracter administrativ.

În ceea ce priveste prejudiciile reclamate de titularii marcilor înregistrate, instanta constata ca acestea s-au constituit parte civila, solicitând despagubiri materiale reprezentând contravaloarea unui numar de produse originale necomercializate, egal cu numarul de produse contrafacute  si daune morale, reprezentând atingerea adusa imaginii.

Titularii acestor marci nu au investit resurse materiale pentru confectionarea produselor contrafacute, toate materialele fiind în mod evident, furnizate de alte persoane decât titularii marcilor înregistrate. De asemenea nu au înregistrat cheltuieli de productie, întrucât nu le-au confectionat ei.

Din aceste considerente,  instanta constata ca nu se poate retine existenta vreunui prejudiciu material.

În ceea ce priveste prejudiciul moral reclamat de partile civile  constata ca prin comercializarea produselor contrafacute, inculpatul a adus atingere  imaginii pe care o au pe piata titularii marcilor înregistrate . La stabilirea despagubirilor, instanta va avea în vedere ca daunele sa fie efective, proportionale cu drepturile încalcate, descurajatoare si sa fie aplicate astfel încât sa se evite crearea de obstacole în calea comertului legitim si, totodata, sa ofere protectie împotriva folosirii abuzive a drepturilor titularilor marcilor.

De repararea prejudiciului este tinuta si partea responsabila civilmente SC  , conform art. 1000 Cod civil, inculpatul fiind administratorul acestei societati.

 Drept urmare , va fi  obligat inculpatul RF sa plateasca, in solidar cu partea responsabila civilmente SC RL, cu titlu de daune morale, catre partea civila P , echivalentul în lei a 700 euro, catre partea civila N International L, suma de 2000 lei, si  catre partea civila S.C., echivalentul în lei a 1000 euro.

Va fi obligat inculpatul la 200 lei cheltuieli judiciare statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea formulata de inculpatul RF privind judecarea sa în baza disp. art. 320 ind. 1 C.p.p.

În baza art. 90 alin. 1 lit. b din Legea nr. 84/1998, modificata prin Legea nr. 66/2010  cu aplicarea art. 13 Cod penal, art. 320 ind. 1 C.p.p. si art. 74-76 Cod penal,  condamna inculpatul RF, la 1.500 lei amenda penala.

Pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 631 C.pen. si 425 C.proc.pen.

În baza art. 118 lit. f Cod penal raportat la art. 91 din Legea nr. 84/1998 modificata, dispune confiscarea  a 64 obiecte de îmbracaminte si încaltaminte  purtând marca A, 40 obiecte de îmbracaminte purtând marca P si 31 obiecte de îmbracaminte si încaltaminte purtând marca N, ridicate de catre organele de politie ale I.P.J Gorj – Serviciul  de Investigare a Fraudelor, conform procesului verbal din 22.05.2010 si predarea acestor bunuri catre D.G.F.P. Bucuresti, în vederea distrugerii.

Admite în parte actiunea civila.

În baza art. 14 raportat la art. 346 C.pr.pen. si art. 92 din Legea nr. 84/1998 modificata, obliga inculpatul RF sa plateasca, in solidar cu partea responsabila civilmente SC, partii civile P echivalentul în lei a 700 euro, cu titlu de daune morale.

În baza art. 14 raportat la art. 346 C.pr.pen. si art. 92 din Legea nr. 84/1998 modificata, obliga inculpatul RF, in solidar cu partea responsabila civilmente SC sa plateasca partii civile N, 2000 lei, cu titlu de daune morale.

În baza art. 14 raportat la art. 346 C.pr.pen. si art. 92 din Legea nr. 84/1998 obliga inculpatul RF, in solidar cu partea responsabila civilmente SC,  sa plateasca partii civile S.C., echivalentul în lei a 1000 euro, cu titlu de daune morale.

Obliga inculpatul la 200 lei cheltuieli judiciare statului.

Cu recurs.

Pronuntata în sedinta publica azi,  26.04.2011 la Judecatoria Tg-Jiu.

Presedinte,

Grefier,

1