ARESTARE PREVENTIVĂ. PRELUNGIRE. JUDECAREA CERERII ÎN CAMERA DE CONSILIU. CONSECINŢE.


Dispunând prelungirea arestării preventive în camera de consiliu tribunalul a încălcat în acest mod principiul publicităţii.

Art. 150 Cod procedură penală prevede că măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată numai după ascultarea acestuia, afară de cazul când inculpatul este dispărut, se află în străinătate ori se sustrage de la urmărire sau judecată, iar când mandatul a fost emis fără ascultarea inculpatului, acesta va fi ascultat imediat ce a fost prins sau arestat.

în cauză, ascultarea inculpatului a fost făcută de procuror, după 8 zile de la arestarea preventivă a inculpatului.

De asemenea, art. 152 alin. 4 Cod procedură penală prevede că dacă mandatul de arestare a fost emis de procuror – cum este cazul în speţă – acesta menţionează pe mandat data prezentării inculpatului şi procedează de îndată la ascultarea acestuia, după care dispune prin rezoluţie asupra arestării inculpatului, măsuri care nu au fost respectate de procuror.

Mai mult de cât atât, tribunalul a dispus prelungirea duratei arestării în camera de consiliu, încălcând în acest mod principiul publicităţii.

Faţă de aceste considerente, Curtea constată că măsura arestării preventive a fost luată în mod nelegal, astfel că în baza art. 38515 pct. 2 lit. d Cod procedură penală, va admite recursul inculpatului, va casa încheierea şi în fond va respinge cererea de prelungire a duratei arestării preventive.

(Secţia a ll-a penală, decizia penală nr. 1.315/1999) NOTA: Soluţia este, după părerea noastră, greşită. Potrivit art. 290 Cod procedură penală şedinţa de judecată este publică, cu excepţia cazurilor când legea dispune altfel, cum ar fi dispoziţiile art. 485 alin. 2 Cod procedură penală, unde se prevede în mod expres că şedinţa în cauzele cu infractori minori nu este publică, sau art. 1401 alin. 4 Cod procedură penală privind plângerea împotriva măsurilor preventive (care se va cerceta în camera de consiliu).

Această încălcare a sesizat-o în mod corect instanţa, dar nu a sesizat faptul că, în conformitate cu dispoziţiile art. 197 alin. 2 Cod procedură penală, dispoziţiile relative la şedinţei de judecată sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii absolute.

Fiind în prezenţa unei atare nulităţi, art. 38515 Cod procedură penală care reglementează soluţiile ce le poate pronunţa instanţa de recurs, la punctul 2 lit. c prevede că se dispune rejudecarea de către instanţa a cărei hotărâre a fost casată, pentru vreunul din cazurile de nulitate prevăzute în art. 197 alin. 2 Cod procedură penală.

în loc să se conformeze acestui text, care nu dă posibilitatea altei interpretări, Curtea, în mod nelegal a adoptat soluţia de la pct. 2 lit. d a art. 38515 Cod procedură penală şi, în consecinţă, a rejudecat cauza, iar pe fond a respins cererea de prelungire a arestării preventive. (V.B.)