Infractiuni prevazute in legi si decrete (oug 195/2002)


Prin sentinta penala nr 891/03.12.2009 pronuntata de Judecatoria Slatina in dosarul nr 8217/311/2009 in temeiul art. 87 alin 1 din OUG 195/2002, cu aplic. art. 74 lit. a,c si art. 76 lit. d cod penal condamnă pe inculpatul C.I. ,  la o pedeapsă de 10 luni inchisoare.

În temeiul art.71 C.p.interzice inculpatului drepturile prev.de art. 64 lit.a taza a II a si lit. b C.p., cu referire la art.8 CEDO şi cauza Sabou şi Pîrcălab împotriva României, pe durata executării pedepsei principale.

In temeiul art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionată a executării pedepsei pe o durată de 2 ani si 10 luni reprezentând termen de încercare, potrivit art. 82 Cod penal.

Atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal in conditiile art. 359 Cod procedură penală.

In temeiul art. 71 alin. 5 c.p. suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.

În temeiul art. 191 Cod procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

Prin rechizitoriul nr 2346/P/2009 din data de 19.08.2009 al Parchetului de pe linga Judecatoria Slatina inregistrat pe rolul Judecatoriei Slatina la data de 07.09.2009 sub nr. 8217/311/2009 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de libertate a inculpatului C.I. pentru savirsirea infractiunii prev. de art. 87 alin 1 din OUG 195/2002.

Din continutul actului de sesizare rezultă că in data de 06.05.2009 inculpatul C.I.a condus pe drumurile publice pe DN 64, pe raza comunei Gradinari, jud Olt, un autoturism avand in sange o concentratie de alcool ce depaseste limita legala.

In cursul cercetarii judecatoresti a fost audiat inculpatul care a recunoscut si regretat savarsirea infractiunii pentru care a fost trimis in judecata.

In apărare inculpatul a solicitat si instanta de judecata a incuviintat proba cu inscrisuri in circumstantiere, fiind depusa o caracterizare de la primaria locului de domiciliu.

Analizind materialul probator administrat in cauza instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt :

In ziua de 06.05.2009 inculpatul a fost depistat, de organele poliţiei rutiere şi cele locale aflate în control asupra traficului rutier pe raza com. Grădinari la volanul autoturismul Dacia 1310 cu nr. de înmatriculare OT-57-YLO, la control constatându-se că acesta se afla sub influenţa alcoolului, recunoscând că anterior consumase băuturi alcoolice.

Astfel, testat cu aparatul alcooltest Drager a rezultat că inculpatul C.I. avea o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care a fost condus la Spitalul Drăgăşani, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei şi în urma analizelor de laborator a rezultat o îmbibaţie alcoolică de 1,55 gr %o – proba I  de la ora 1310 din data de 06.05.2009 , respectiv  de 1,40 gr %o – proba II de la ora 1410 .

Audiat atat in cursul urmaririi penale cat si in cursul cercetarii judecatoresti inculpatul a recunoscut faptul că anterior consumase vin în timp ce a servit masa de prânz, după care s-a urcat la volanul autoturismului său cu nr.OT-57-YLO şi pe care l-a condus pe drumurile publice DN64, de pe raza com. Grădinari, şi aflându-se în trafic a fost depistat de organele de poliţie că depăşise uşor viteza admisă în localitate, apoi constatându-se în prezenţa martorilor asistenţi că avea o îmbibatie alcoolică, cu valorile anterior menţionate.

Instanta apreciaza ca fapta inculpatului C.I. de a conduce pe drumurile publice un autovehicul cu o concentratie de alcool in sange ce depaseste limita legala intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prev de art 87 alin 1 din OUG 195/2002 .

Se apreciaza ca actionind in acest mod inculpatul a prevazut rezultatul faptei sale si a urmarit producerea lui retinindu-se ca forma de vinovatie intentia directa.

Vinovatia inculpatului C.I. este dovedita prin urmatoarele mijloace de probe: proces verbal de constatarea faptei, buletinul de analiză toxicologică alcoolemie nr.757/E/640/641/08.05.2009, declaraţii martori, declaratii inculpat.

La individualizarea pedepsei ce va fi aplicata inculpatului instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare prev de art 72 c.p. respectiv dispoz. partii generale limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei savirsite, persoana infractorului si atitudinea acestuia in timpul desfasurarii procesului penal, circumstantele concrete in care a fost savirsita fapta.

Avind in vedere aceste argumente respectiv atitudinea sincera a inculpatului pe parcursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, varsta acestuia, reputatia de care se bucura in societate, atitudinea acestuia dupa savarsirea faptei rezultand din prezentarea sa in fata instantei de judecata si comportarea sincera in cursul procesului penal, urmeaza ca in baza art 345 alin 2 c.p.p sa se dispuna condamnarea inculpatului pentru savirsirea infractiunii prev de art  87 alin 1 din OUG 195/2002.

Fata de aceste elemente se apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu inchisoarea orientata sub minimul special prevazut de lege este de natura sa realizeze scopul educativ si preventiv prev de art 52 c.p., instanta retinand in sarcina inculpatului cu ocazia individualizarii pedepselor ca imprejurari care pot constitui circumstante atenuante conduita buna a inculpatului inainte de savarsirea infractiunii si atitudinea acestuia dupa savarsirea infractiunii rezultand din prezentarea sa in fata instantei si comportarea sincera in cursul procesului penal astfel ca va face aplicarea disp art 74 lit a si c si art 76 lit d c.p. referitoare la efectele circumstantelor atenuante urmand a scadea pedeapsa sub minimul special prevazut de lege.

Potrivit disp art 71 alin 1 c.p. pedeapsa accesorie consta in interzicerea drepturilor prev de art 64 c.p., iar condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prev de art 64 lit a – c din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei, pana la gratierea totala sau a restului de pedeapsa or pana la implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.

Astfel in baza art 71 c.p. vor fi interzise inculpatului drepturile prev de art 64 alin 1 lit a teza II si lit b c.p. cu referire la art 8 CEDO si cauza Sabou si Parcalab impotriva Romaniei, pe durata executarii pedepsei principale.

Cât priveşte conţinutul şi modul de executare a pedepselor accesorii, şi acestea au suferit modificări esenţiale, de natură a le pune de acord cu jurisprudenţa Curţii Europene a drepturilor omului (Hotărârea Sabou şi Pîrcălab contra României, M. Of., Partea I, nr. 484 din 08.05.2005). In acest sens, art. 71 alin. (2) C. pen. prevede că interzicerea drepturilor electorale (art. 64 lit. a)-c) C. pen.) este atrasă de drept de condamnarea la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau a închisorii, de la rămânerea definitivă a condamnării până la executarea pedepsei, graţierea totală sau a restului de pedeapsă sau până la împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei. Interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. d) şi e) C. pen. nu mai operează de drept, ca urmare a condamnării, ci este supusă aprecierii judecătorului în funcţie de natura şi gravitatea infracţiunii săvârşite, împrejurările cauzei, persoana infractorului, interesele copilului sau ale persoanei aflate sub tutelă sau curatelă.

In ceea ce priveşte interzicerea de drept a drepturilor electorale, cf. art. 71 alin. (2) C. pen. modificat, se impune a fi valorificată jurisprudenţa Curţii Europene a drepturilor omului, respectiv Hotărârea Hirst contra Marii Britanii din 6 octombrie 2005 care a statuat că interzicerea de drept a drepturilor electorale încalcă art. 3 al Protocolului nr. 1. In motivarea hotărârii s-a arătat că acest articol garantează drepturi individuale, cum ar fi, de pildă, dreptul la vot, recunoscând în acelaşi timp că aceste drepturi individuale nu sunt absolute, ci pot face obiectul unor limitări implicite şi care sunt supuse unei largi marje de apreciere din partea statelor care, la rândul ei, este supusă unei verificări din partea Curţii Europene pentru a se asigura că aceste limitări nu reduc dreptul pe care îl vizează într-o manieră care să îi atingă substanţa însăşi sau să îl priveze de efectivitate (a se vedea şi Hotărârea Mathieu-Mohin şi Clerfayt împotriva Belgiei din 2 martie 1987). Astfel, jurisprudenţa CEDO a stabilit că orice restricţie trebuie să vizeze un scop legitim şi mijloacele restrictive utilizate să fie proporţionale. Referitor la interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 64 lit. c) C. pen. se impun următoarele precizări din punct de vedere al concordanţei cu dreptul comunitar. Astfel, limitările impuse liberei circulaţii a persoanelor şi serviciilor ca urmare a interzicerii ope legis a drepturilor prevăzute de art. 64 lit. c) C. pen. pot intra în contradicţie cu directivele comunitare. Astfel conform principiului teritorialităţii legea română se aplică faptelor săvârşite pe teritoriul României, chiar dacă făptuitorul este cetăţean străin.

O condamnare trebuie să fie proporţională cu scopul legitim urmărit, iar autorităţile naţionale să ofere motive pertinente şi suficiente pentru a o justifica.

Interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii se aplică, potrivit normei naţionale, automat şi absolut, cu titlu de pedeapsă accesorie, oricărei persoane care execută o pedeapsă cu închisoarea, în absenţa controlului cu privire la proportionalitate exercitat de o instanţă

Sistemul sancţionator nu trebuie sa conducă ia compromiterea libertăţilor prevăzute de tratate ca în cazul în care o sancţiune ar fi vădit disproporţionată faţă de gravitatea infracţiunii încât ar conduce la o restrângere a libertăţilor garantate de dreptul comunitar.

Curtea de la Luxemburg a considerat (CJCE 29 febr. 1996-Skanavi et Chryssarthakopoulos 193/94, Rec. CJCE partea 1 929, 955) că statele membre nu sunt libere să prevadă sancţiuni disproportionate de natură să împiedice libera circulaţie a persoanelor serviciilor, ceea ce este de natură sa întărească faptul ca, şi in aprecierea limitarii drepturilor ca urmare a aplicării unei pedepse accesorii, trebuie avut in vedere proportoonalitatea consecintelor juridice cu situatia care le-a generat.

In raport de cele sus mentionate se apreciaza ca inculpatul este nedemn in ceea ce priveste exercitarea drepturilor prev de art 64 alin 1 lit a teza a II a si lit b c.p. respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice si dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat, astfel ca pe durata executarii pedepsei principale vor fi interzise inculpatului aceste drepturi.

In ceea ce priveste individualizarea modalitatii de executare a pedepsei aplicate instanta apreciaza ca scopul sanctionator si preventiv al pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia.

Avind in vedere ca inculpatului urmeaza sa i se aplice o pedeapsa mai mica de 3 ani inchisoare iar acesta nu a mai fost condamanat anterior la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni, exceptind cazul cind condamnarea intra in vreunul din cazurile prev de art 38 c.p., scopul pedepsei putind fi atins chiar fara executarea acesteia, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile prev de art 81 c.p. in baza acestor prevederi legale urmeaza sa dispuna suspendarea conditionata a executarii pedepsei fixind conform art 82 c.p. termen de incercare pe o durata de 2 ani la care se va adauga durata pedepsei ce va fi aplicata.

In baza art. 359 c.p.p. atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art 83 c.p. care atrag revocarea suspendarii conditionate.

Potrivit disp art 71 alin 5 c.p. pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii sau a suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei inchisorii se suspenda si executarea pedepselor accesorii.

Astfel in baza art 71 alin 5 c.p. instanta va dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii aplicate inculpatului in conditiile art 71 rap la art 64 alin 1lit a teza a II a si b c.p. pe durata suspendarii conditionate a pedepsei.

Vazind si dispoz art 191 alin 1 c.p.