9. Cererea de încuviinţare a executării silite. Apărări de fond formulate de debitor împotriva titlului executoriu. Admisibilitate.
În temeiul art. 372 Cod pr. civ. executarea silită se poate efectua numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti ori a unui alt înscris care potrivit legii constituie titlu executoriu.
Potrivit dispoziţiilor art. 3731 Cod pr. civ. cererea de încuviinţare a executării silite se depune la instanţa de executare însoţită de cererea creditorului şi titlul executor.
Instanţa sesizată cu soluţionarea cererii de încuviinţare a executării silite nu are competenţa de a verifica legalitatea ori temeinicia titlului executor, şi nici de a analiza apărări de fond formulate împotriva acestuia
Secţia civilă – Decizia civilă nr. 1070/17 noiembrie 2005
Prin încheierea civilă nr. 2284/2003 a Judecătoriei Sibiu s-a admis cererea creditoarei S.C.”Holding” S.R.L. Sibiu în contradictoriu cu debitoarea S.C.”Transcom Leasing”S.A. Sibiu, încuviinţându-se executarea silită pentru debitul de 23.667 EURO, provenind din 2 contracte de leasing din 2001, cu motivarea că sunt incidente disp. art. 373, 371/7 (2) Cod pr. civ.
Apelul debitoarei împotriva încheierii, pentru faptul că greşit s-au investit cu formulă executorie cele 2 acte, neîntrunind cerinţele legii a fost respins prin decizia civilă nr. 901/2003 a Tribunalului Sibiu cu motivarea că acele contracte întrunesc cerinţele impuse de art. 8 (pct. 3) din O.U.G. nr. 51/1997 şi respectiv 376 Cod pr. civ.
Decizia menţionată a fost recurată, invocându-se că de fapt cele 2 acte nu au caracter de hotărâre judecătorească, iar ulterior au suferit modificări ca efect al voinţei părţilor, rezultând noi contracte, investirea făcându-se pentru cele iniţial încheiate.
Recursul este nefondat, cele 2 hotărâri fiind legale.
Evident că din punct de vedere a limitelor investirii instanţei, cea de executare nu este îndreptăţită a antama fondul cauzei, instanţa nefiind una de control judiciar faţă de hotărârea de investire cu formulă executorie. Investirea are ca finalitate constatarea faptului că toate cerinţele legii impuse în acest scop sunt întrunite pentru a se putea trece la executarea silită a creanţei. Nu pot fi acceptate criticile conform cărora instanţa de executare sesizată cu încuviinţarea execuţiei trebuie să analizeze corecta sau greşita încheiere a acelor contracte. Legiuitorul prin art. 399 alin 3 Cod pr. civ. arată mijlocul procesual prin care se pot formula apărări de fond împotriva titlului executoriu ce nu este emis de instanţă, respectiv contestaţia la executare, cale de atac specială faţă de actul contestat.