Autorizarea vânzării unei neve remorcher este urmată de trimiterea părţilor în faţa unui judecător delegat, în vederea fixării zilei când va avea loc vânzarea, potrivit art. 918 Cod comercial. Acoperirea unei părţi din datorie nu este un motiv de suspendare a executării silite, adică a vânzării.
Prin sentinţa nr. 306/C din 13.03.2003 a Tribunalului Mehedinţi, rămasă irevocabilă prin respingerea recursului prin decizia 851 din 12 octombrie 2004 a Curţii de Apel Craiova, s-au admis cererile formulate de creditoarele SC MS GALAŢI SA şi SC RES ROMÂNIA SRL împotriva debitoarei SC L SA Dr.Tr.Severin, s-a autorizat vânzarea navei remorcher-împingător Vânju Mare proprietatea debitoarei, părţile fiind trimise în faţa unui judecător delegat în vederea fixării zilei când va avea loc vânzarea şi a proceda la celelalte operaţiuni necesare.
Prin încheierea din 11 mai 2005 a Tribunalului Mehedinţi, pronunţată în dosarul nr. 2433/2003, s-a stabilit ziua de 15 iunie 2005 ora 12, la sediul Tribunalului Mehedinţi, ca dată pentru vânzarea navei remorcher-împingător Vânju Mare, proprietatea debitoarei SC L SA Tr. Severin şi s-a dispus ca executorul judecătoresc CC să îndeplinească formalităţile de vânzare, potrivit art. 918 Cod comercial.
S-a reţinut că debitoarea a achitat creditoarei SC M S GALAŢI SA numai o parte din creanţă, rămânând de plată. 4.573.893.695 lei.
Împotriva acestei încheieri, în termen legal, a declarat recurs debitoarea, criticând-o ca netemeinică şi nelegală, solicitând suspendarea vânzării pe motiv că s-a achitat o parte din datorie, se poartă negocieri pentru plata restului şi că au fost încălcate dispoziţiile art.918 cod comercial.
Curtea va respinge recursul ca nefondat.
Faţă de cele constatate, susţinerea recurentei că au fost încălcate dispoziţiile art. 918 Cod comercial este nefondată.
Faptul că, pe parcursul derulării procedurii, petenta şi-a acoperit o parte din datorie şi este în curs negocierea în sensul fixării unor alte termene de plată nu este un motiv de suspendare a executării silite, adică a vânzării, astfel că, instanţa a procedat în mod corect în conformitate cu dispoziţiile art. 918 şi următoarele Cod comercial.
Astfel fiind, în baza dispoziţiilor art. 312 Cod pr. civilă, recursul va fi respins ca nefondat.