Infracţiuni: art.25 rap.la art.289 C.pen., art.291 C.pen. cu aplic.art.33 lit.a C.pen.


Infracţiuni: art.25 rap.la art.289 C.pen., art.291 C.pen. cu aplic.art.33 lit.a C.pen.

Prin Rechizitoriu nr.1420/P/2010 din 4.07.2012 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:

 VF, pentru săvârşirea infracţiunilor prev. şi ped. de art.25 rap.la art.289 C.pen., art.291 C.pen. cu aplic.art.33 lit.a C.pen., constând în aceea că, în data de 20.02.2010 l-a determinat pe inculpatul OS medic veterinar în circumscripţia veterinară S, să-i elibereze în fals certificat sanitar veterinar şi formular de mişcare pentru animalul achiziţionat în ziua de 18.02.2010 de la NI, documente ce atestau în mod nereal ca acestea au fost examinate şi pot fi înstrăinate precum şi faptul că mijlocul de transport întruneşte condiţiile sanitar-veterinare, iar în data 20.02.2010 a folosit documentele menţionate  prezentându-le organelor de poliţie pentru a justifica provenienţa animalului.

OS, pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art.289 C.pen., constând în aceea că, în data de 20.02.2010 a eliberat certificat sanitar veterinar şi formular de mişcare, ce atestau în mod nereal ca acestea au fost examinate şi pot fi înstrăinate precum şi faptul  ca mijlocul de transport întruneste condiţiile sanitar-veterinare.

La Judecătoria Bacău cauza a fost înregistrată sub nr. 11273/180/2012.

Din actele şi lucrările dosarului instanţa reţine următoarele:

La 18.02.2010 inculpatul VF a cumpărat de la numiţii NI din şi VT câte o bovină de la fiecare.

Animalele au fost transportate cu autoutilitara marca neamenajată  şi neautorizată pentru transportul animalelor vii, către localitatea de domiciliu, comuna B.

Pe raza municipiului , inculpatul VF a fost oprit de organele de poliţie şi întrucât nu deţinea acte de provenienţă şi documente sanitare , animalele au fost preluate de lucrătorii de poliţie şi lăsate în custodie la SC

Ulterior, la 20.02.2010, inculpatul VF a prezentat lucrătorilor de poliţie documente sanitar veterinare emise de inculpatul OS-medic veterinar din comuna S,  pentru a-i fi restituite cele două bovine pe care inculpatul VF le transporta la 18.02.2010.

Certificatul sanitar veterinar de transport şi formularul de mişcare (f.24-25 dos.urm.pen.) au fost emise de inculpatul OS  la 20.02.2010 şi atestau în mod nereal că animalul a fost examinat înainte de transport şi este sănătos, deşi transportul respectiv se efectuase la 18.02.2012, astfel cum s-a precizat mai sus.

Cu privire la emiterea acestor înscrisuri, din declaraţiile inculpatului OS se reţine că la solicitarea martorului NI (faţă de care organele de urmărire penală au disjuns cauza în vederea continuării cercetărilor penale) a întocmit actele medicale în vederea valorificării prin vânzare a animalului deşi nu a verificat animalul cu privire la starea de sănătate.

Instanţa reţine în privinţa inculpatului VF pozitia procesuală de recunoaştere a faptelor reţinute în sarcina sa de organele de urmărire penală, precum şi faptul că nu a informat în prealabil medicul veterinar inculpatul OS despre împrejurarea că animalele fuseseră preluate din 18.02.2010 de organele de poliţie.

Modalitatea de emitere a certificatului veterinar de către inculpat este confirmată de martorul NI audiat în faţa instanţei de judecată (f.46 dos.inst.)

Aspectele de mai sus întrunesc în drept elementele constitutive ale infracţiunilor prev. de art.25 C.pen. rap.la art.289 C.pen. şi art.291 C.pen. în ce priveste activitatea infracţională desfăşurată de inculpatul VF respectiv art.289 C.pen. în ce priveşte inculpatul OS şi rezultă din coroborarea următoarelor mijloace de probă:

-proces verbal de sesizare din oficiu ,proces verbal de control ,

-proces verbal de lăsare în custodie ,

-proces verbal de verificare ,

-declaraţii inculpati , proces-verbal de predare-primire ,

-certificat sanitar-veterinar de transport şi formular de mişcare .

În raport de probatoriul administrat, de situaţia de fapt reţinută în sarcina inculpaţilor, de condiţiile concrete şi împrejurările  în care a fost comisă întreaga activitate infracţională, instanţa concluzionează că faptele deduse judecăţii nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni fiind oportună aplicarea pentru fiecare inculpat a unei sancţiuni cu caracter administrativ.

Prin urmare, constată incidenţa dispoziţiilor art.11 pct.2 lit.a C.p.p. rap.la art.10 lit.b C.pr.pen. şi în consecinţă, văzând şi prevederile art.181 alin.3 C.pen. şi art.91 lit.a C.pen. va aplica fiecărui inculpat sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1000 lei.

Instanţa are în vedere că faptele descrise în conţinutul lor concret, au adus o atingere minimă valorilor apărate de lege, nu au produs urmări grave şi sunt suficiente date că inculpaţii pot fi îndreptaţi fără a li se aplica pedepse, fiind oportună sancţiunea amenzii administrative.

Având în vedere cele expuse, în conformitate cu disp.art.348 C.pr.pen. va desfiinţa înscrisurile în cauză, respectiv certificatul sanitar veterinar de transport pentru animale vii, precum şi formularul de mişcare .

Totodată, în conformitate cu prevederile art.169 C.pr.pen. va dispune restituirea către inculpatul VF a unei bovine lăsată în custodie de organele de poliţie la S.C. la data de 18.02.2010, fără crotalie, astfel cum este descrisă în procesul verbal existent.