Tâlhărie săvârşită în formă continuată. Mai multe infracţiuni de tâlhărie în concurs real. Distincţie.
Săvârşirea de către inculpat a trei acte infracţionale de tâlhărie într-un interval de peste 3 săptămâni, prin aceeaşi modalitate de acţiune (atacarea victimelor femei , pe stradă şi sustragerea poşetelor acestora) echivalează cu săvârşirea a 3 infracţiuni distincte de tâlhărie , şi nu o infracţiune continuată de tâlhărie.
Secţia Penală –Decizia penală 80/A/14.02.2006 a Curţii de Apel Alba Iulia
Prin sentinţa penală nr.289/2005 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr.1444/2005 a fost condamnat inculpatul M.P. la pedeapsa de 8 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie în formă continuată prev. de art.211 al.1, 2 lit. b,c CP cu aplicarea art.41 al.2 CP şi art.37 lit. a CP .
În fapt s-a reţinut că , în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale , în dimineţile zilelor de 31.12.2004, 18.01.2005 şi 24.01.2005 inculpatul a atacat pe părţile vătămate D.C.M. , P.M.D. şi H.A. cărora le-au sustras prin violenţă o plasă şi o poşetă , o poşetă , respectiv o geantă şi cerceii din urechi.
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu solicitând schimbarea încadrării juridice dintr-o infracţiune unică în formă continuată de tâlhărie , în 3 infracţiuni de tâlhărie în concurs real, respectiv majorarea cuantumului pedepsei .
Apelul parchetului este fondat.
Cele trei acte infracţionale comise de inculpat prin modul în care au fost concepute şi realizate , profitând doar de anumite condiţii similare în situaţii diferite de timp , prezintă fiecare în parte conţinutul unei infracţiuni distincte.
Pentru existenţa unei infracţiuni unice în formă continuată de tâlhărie , se impunea ca inculpatul să-şi fi reprezentat de la bun început în întregul ei activitatea infracţională pe care o va desfăşura.
Ori, în cazul de faţă , inculpatul a acţionat pe baza unei hotărâri autonome, luată în mod spontan şi reînnoită când a avut prilejul.
În consecinţă, în urma admiterii apelului parchetului s-a dispus rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, aceasta urmând să se pronunţe cu privire la infracţiunile săvârşite de inculpat în dauna fiecăreia dintre părţile vătămate menţionate.