Dosar nr.1488/2005
TRIBUNALUL BUCURESTI – SECTIA A II- A PENALA
I N C H E I E R E
Sedinţa publică din data de 28 septembrie 2005
Tribunalul compus din :
PRESEDINTE – PETRE ROŞU
GREFIER – GABRIELA CRĂCIUN
Ministerul Public – Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bucuresti a fost reprezentat in instanţa de procuror SÎRBU ANDREEA.
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul ASAN VERGIL, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 211 alin.2 lit. b şi c C.p.
La apelul nominal făcut in sedunţă publică se prezintă inculpatul Asan Vergil, personal, aflat în stare de arest şi asistat de apărător din oficiu, lipsă fiind partea vătămată şi martorii din acte Bratu Ionuţ Eugen şi Cojocaru Costel.
Procedura legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, după care,
Inculpatul, arată că nu solicită încuviinţarea administrării nici unei probe şi renunţă la audierea martorilor din acte.
Reprezentanta Ministerului Public solicită să se ia act de renunţarea inculpatului la audierea martorilor din rechizitoriu.
Instanţa, nemaifiind alte cereri noi de formulat, acordă părţilor cuvântul în dezabteri.
Reprezentanta Ministerului Public, solicită condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 211 alin.2 lit. b şi c C.p., la o pedeapsă privativă de libertate, arătând că din probatoriul administrat în cauză, inculpatul a săvârşit infracţiunea pentru care este cercetat şi judecat. De asemenea, solicită deducerea perioadei reţinerii şi arestării preventive din durata pedepsei ce se va aplica, cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor de judecată, precum şi la plata despăgubirilor civile către partea vătămată.
Apărătorul din oficiu al inculpatului, solicită condamanrea inculpatului la o pedeapsă orientată spre minimul special prevăzut de lege, arătând că acesta a avut o atitudine cooperantă pe parcursul urmăririi penale, precum şi în faza de cercetare judecătorească, a recunoscut săvârşirea faptei şi o regretă. De asemenea, solicită instanţei a se avea în vedere şi circumstanţele personale ale inculpatului.
Inculpatul Asan Vergil, personal, având cuvântul, arată că lasă la aprecierea instanţei hotărârea pe care o va pronunţa.
T R I B U N A L U L
T R I B U N A L U L
Având nevoie de timp pentru a delibera, va amâna pronunţarea, motiv pentru care,
D I S P U N E
Amână pronunţarea pentru data de 05.10.2005.
Pronunţată în şedinţa publică din 28.09.2005.
PREŞEDINTE GREFIER
DOSAR NR. 1488/2005
TRIBUNALUL BUCURESTI SECŢIA A II A PENALĂ
SENTINŢA PENALĂ NR. 1346
ŞEDINŢA PUBLICĂ DE LA 05.10.2005
TRIBUNALUL COMPUS DIN
PREŞEDINTE – PETRE ROŞU
GREFIER – GABRIELA CRĂCIUN
****************
Pe rol pronunţarea cauzei penale privind pe inculpatul ASAN VERGIL, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 211 alin.2 lit. b şi c C.p.
Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucuresti – a fost reprezentat prin procuror SÂRBU ANDREEA.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publică de la 28.09.2005, fiind consemnate in incheierea de sedintă de la acea dată, care face parte integrantă din prezenta decizie, când tribunalul având nevoie de timp pentru a delibera, conform art. 306 C.p.p., a amânat pronuntarea la data de 05.10.2005, când a pronunţat următoarea hotărâre:
La data de 3 martie 2005 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bucureşti rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti prin care a fost trimis în judecată inculpatul Asan Vergil, pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 211 alin. 2 lit. b şi c şi alin. 2/1 lit. a C.p. cu aplicarea art. 37 lit. b C.p., reţinându-se în sarcina lui că la 14 dec. 2004, în jurul orei 20.45, împreună cu o altă persoană a deposedat, prin violenţă, pe partea vătămată Braşoveanu Roxana de o borsetă, în care avea diferite bunuri personale, îmtr-un loc public.
Tribunalul analizând actele şi lucrările dosarului retine următoarea situaţie de fapt:
In data de 14 dec. 2004, în jurul orei 20.45, partea vătămată Braşoveanu Roxana se deplasa pe aleea de acces dintre străzile Lotrioara şi Rotundă din sectorul 3 Bucureşti, zonă prin care treceau şi două persoane, inculpatul Asan Vergil şi un „ boschetar” de prin zonă, care doarme prin „ gurile de canal” .
La un moment dat, inculpatul a observat-o pe partea vătăamtă şi pe moment s-au decis să o deposedeze de bunuri, astfel că s-au apropiat de ea, unul dintre ei i-a pus mâna la gură să nu ţipe, au imobilizat-o şi apoi inculpatul Asan Vergil i-a sustras borseta în care se aflau bani, vreo 3.000.000 lei şi documente personale, după care cei doi atacatori au luat-o la fugă, împărţiând între ei banii şi aruncând geanta sustrasă.
Partea vătămată a retinut semnalmentele unuia dintre cei doi indivizi şi anume pe cele ale inculpatului ( „ faţă osoasă, buze subţiri, slab la faţă” etc. ) şi fiind pusă de poliţie să recunoscă dintre persoanele „ aflate în atenţia poliţiei” printre care şi inculpatul, aceasta l-a recunoscut pe inculapt la câteva zile iar acesta din urmă a mărturisit imediat că este unul dintre autorii faptei.
Instanţa, analizând actele şi lucrările dosarului, constată că fapta pentru care inculpatul a fost trimis în judecată există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat.
Astfel, fapta inculpatului Asan Vergil care la data de 14 decembrie 2004, în jurul orei 20.45, împreună cu o altă persoană ( rămasă neidetificată) aflându-se pe str. Lotrioara din Bucureşti, a folosit forţa, imobilizând-o pe partea vătămată Braşoveanu Roxana şi i-a sustras o borsetă cu bani şi documente personale, întruneşte eloementele constitutive ale infracţiunii de tâlhărie prevăzută de art. 211 alin. 2 lit. b şi c şi alin. 2/1 lit. a C.p.
Inculpatul a săvârşit fapta în stare de recidivă postexecutorie prev. de art. 37 lit. b C.p., deoarece anterior a fost condamnat prin sentinţa penală nr. 41/ 14 ian. 2000 a Judecatoriei sector 2 Bucureşti , definitivă la 10 mai 2000, la 3 ani închisoare, fiind încarcerat la 11 august 1999 şi liberat ( condiţionat ) la 5 decembrie 2001.
Fapta inculpatului este probată cu declaratia părtii vătămate care descrie iniţial semnalmentele inculpatului iar apoi îl recunoaşte din grup în prezenţa martorilor asistenţi şi cu declaratia inculpatului prin care recunoaşte şi descrie săvârşirea faptei.
La individualizarea pedepsei, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prev. de art. 72 C.p., adică dispoziţiile părtii generale ale Codului penal, (inclusiv art. 27 referitoare la contribuţia sa ca participant ), limitele speciale ale pedepsei ( de la 7 la 20 de ani ), gradul de pericol social al faptei săvârşite ( în loc public ), pe timp de noapte, două persoane, prejudiciul nerecuperat, de persoana infractorului care are antecedente penale, nu are ocupaţie.
Insă, raportat la situaţia concretă , instanţa apreciază că inculpatul a avut o atitudine sinceră în timpul cercetărilor, care a arătat că a participat la săvârşirea faptei, în momentul în care ( doar) a fost recunoscut de partea vătămată, declaratie care, deşi poate fi folosită împotriva lui – fiind o probă ce se coroborează cu declaratia părtii vătămate- constituie şi rezultatul unei atitudini sincere şi a renunţării la dreptul de a nu se autoîncrimina.
Astfel că la individualizarea pedeosei, instanţa va avea în vedere şi dispoz. art. 74 lit. c C.p., referitoare la circumstanţa atenuantă.
In baza art. 211 alin. 2 lit. b şi c şi alin. 2/1 lit. a C.p., cu aplicarea art. 37 lit. b C.p., condamnă pe inculpatul Asan Vergil la 5 ani închisoare, cu aplicarea art. 71- 64 C.p.
Ia act că partea vătămată nu s-a constituit parte civilă, situaţie în care în baza art. 118 lit. d C.p., confiscă de la inculpat suma de 300 RON.
In baza art. 131 alin. 1 C.p., obligă inculpatul la plata a 500 RON cheltuieli judiciare către stat.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTĂRĂSTE
In baza art. 211 alin. 2 lit. b şi c şi alin. 2/1 lit. a C.p. cu aplicarea art. 37 lit. b cu aplicarea art. 74 lit. c C.p. şi art. 76 lit. b C.p., condamnă pe inculpatul ASAN VERGIL, fiul lui Victor şi Elena, ns. la 22 aprilie 1977, în mun. Olteniţa, domiciliat în Olteniţa, str. 1 Decembrie, nr. 56, Jud. Călăraşi , recidivist, CNP 17303034633040, la 5 ani închisoare.
Pedeapsa se va executa în regim de detenţie, potrivit art. 57 C.p.
In baza art. 71 C.p., interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, drepturile prevăzute de art. 64 C.p.
Ia act că inculpatul este arestat în altă cauză.
In baza art. 348 C.p.p. , ia act că partea vătămată Braşoveanu Roxana-Florentina, domiciliată în Bucureşti, str. Avrig, nr. 24, bloc. P. 19, ap. 126, sector 2 nu s-a constituit parte civilă .
In baza art.118 lit. d C.p., confiscă de la inculpat suma de 300 RON.
In baza art. 191 alin. 1 C.p., obligă inculpatul la plata a 500 RON cheltuieli judiciare cptre stat.
Cu apel în 10 zile.
Pronuntata in sedinta publică, azi 5 oct. 2005.
PREŞEDINTE, GREFIER,
PETRE ROŞU GABRIELA CRĂCIUN
red. Jud. RP
dact. CL
ex. 4/ 21 oct. 2005
1