Art. 108 alin. 1 lit.a şi 110 al. 1 lit. a din Legea nr. 46 2008 Infracţiuni


DOSAR NR…. Cod operator 3924

Legea 46/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA TG- CARBUNESTI,JUDETUL GORJ

SENTINTA PENALA NR. 491

SEDINTA PUBLICA DIN 10.11.2009

Completul constituit din :

PRESEDINTE ; …

GREFIER; …

Ministerul Public reprezentat de d-na procuror .. , din cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg –Carbunesti, Jud.Gorj .

Pe rol judecarea procesului penal privind pe inculpatul .., trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Carbunesti nr. 3233 /P / 2008 din data de 26.03.2009 pentru savârsirea infractiunilor prev. de art. 108 alin. 1 lit.a si 110 al. 1 lit. a din Legea nr. 46 /2008 cu aplicarea art 33-34 cp.

La apelul nominal facut în sedinta publica a lipsit inculpatul, fiind reprezentat de avocat….lipsa fiind reprezentantii partii civile Directia Silvica Gorj .

Procedura de citare legal îndeplinita.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta,

Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat, instanta în temeiul dispozitiilor art. 339 Cod pr.penala, a constatat cercetarea judecatoreasca terminata si a acordat cuvântul pe fond :

Reprezentantul Ministerului Public a pus concluzii de condamnare a inculpatului în baza art. 108 alin. 1 lit.a si 110 al. 1 lit. a din Legea nr. 46 /2008 cu aplicarea art. 33-34 Cod penal, obligarea acestuia la despagubiri civile fata de partea civila Directia Silvica Gorj precum si la cheltuieli judiciare catre stat.

Avocat … pentru inculpat a solicitat retinerea dispozitiilor art. 74-76 Cod penal precum si aplicarea art. 81 Cp privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei, motivând ca prejudiciul creat partii civile este modic.

I N S T A N T A

Asupra cauzei penale de fata,

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg – Carbunesti din data de 26.03.2009, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului … pentru savârsirea infractiunilor prev. si ped. de art. art. 108 alin. 1 lit.a si 110 al. 1 lit. a din Legea nr. 46 /2008.

S-a retinut ca stare de fapt, în esenta ca in cursul lunii iulie 2008 inculpatul … a plecat de la locuinta sa din comuna … judetul Gorj cu un atelaj tractat de doua cabaline, cu intentia de a sustrage material lemnos, pe care ulterior sa-l valorifice la persoanele din localitate. Astfel, inculpatul s-a deplasat cu atelajul respectiv in padurea satului .., UA84, UP V Turburea, gestionata de padurarul … din cadrul OS Turceni, unde a taiat de p picior, cu ajutorul unui ferastrau manual, un nr de 7 arbori, esenta gârnita, cu diametrele la cioate cuprinse intre 24 si 34 cm. S-a retinut ca arborii respectivi nu erau marcati iar inculpatul nu detinea bon de vânzare cumparare sau alte documente cu care sa justifice provenienta materialului lemnos. Ulterior, inculpatul a fasonat cei sapte arbori in mai multe bucati, dupa care i-a incarcat in caruta si i-a transportat la locuinta sa din comuna Tântareni,

Pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca inculpatul a tinut cei 7 arbori in locuinta sa pâna la inceputul lunii octombrie 2008, când i-a vândut numitei …, din aceeasi localitate, in schimbul sumei de 200 lei.

De asemenea, s-a retinut ca prejudiciul creat de inculpat prin comiterea acestei fapte se ridica la suma de 533,02 lei si nu a fost recuperat pe parcursul urmaririi penale, motiv pentru care Directia Silvica Tg Jiu s-a constituit parte civila pe parcursul urmaririi penale cu aceasta suma.

Starea de fapt, asa cum a fost expusa, a fost dovedita în faza urmaririi penale cu : declaratiile de martorilor …, adresa privind calculul prejudiciului, proces verbal de constatare a infractiunii silvice, proces verbal de cercetare la fata locului .

S-a mai retinut în rechizitoriu ca inculpatul este cunoscut cu antecedente penale fiind anterior condamnat pentru savârsirea unor infractiuni silvice.

În cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul nu s-a prezentat in fata instantei desi a fost citat cu mandat de aducere, iar instanta a administrat proba testimoniala, fiind ascultati martorii din rechizitoriu: …, declaratiile acestora fiind consemnate si atasate la dosarul cauzei la filele 12-14

Din oficiu, instanta a solicitat Biroului de Executari Penale intocmirea unui referat cu privire la situatia antecedentelor inculpatului.

Examinând actele si lucrarile din dosar, respectiv materialul probator de la urmarirea penala, coroborat cu declaratiile martorilor ….din timpul cercetarii judecatoresti, instanta constata si retine ca faptele descrise în rechizitoriu se confirma, vinovatia inculpatului fiind dovedita.

Astfel, inculpatul …, in cursul lunii iulie 2008 a sustras din padurea Arpadia, cu un atelaj tractat de doua cabaline un nr de 7 arbori de esenta gârnita cu diametrul la cioate cuprinse intre 24 si 34 cm in valoare de 533,02 lei, prejudiciul nefiind recuperat.

Directia Silvica Gorj s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma mentionata mai sus, reprezentând contravaloarea arborilor sustrasi, iar inculpatul desi citat cu mandat de aducere nu s-a prezentat in instanta pentru a-si sustine apararea sau pentru a achita contravaloarea prejudiciului produs in dauna partii civile.

În drept, faptele savârsite de inculpat asa cum au fost descrise mai sus întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor silvice prev. si ped. de art. 108 alin. 1 lit.a si 110 al. 1 lit. a din Legea nr. 46 /2008 cu aplicarea art. 33-34 Cod penal.

La individualizarea pedepselor, instanta va avea în vedere criteriile prev. de art. 72 Cod penal respectiv gradul de pericol social al faptelor, împrejurarile concrete în care s-au savârsit, limitele de pedeapsa prevazute de legea speciala, cuantumul prejudiciului care nu a fost recuperat, persoana inculpatului care nu s-a prezentat in instanta si care este cunoscut cu antecedente penale.

Observând fisa de a inculpatului, se constata ca prin sentinta penala nr 208/20.0.3.2008 pronuntata de Judecatoria Tg Carbunesti in dosarul 5323/317/2007 inculpatul a fost condamnat la pedeapsa rezultanta de 800 lei amenda penala, s-a emis titlu executoriu pentru incasarea amenzii iar cu adresa nr …a FP Tg Carbunesti a confirmat primirea titlului executoriu.

Fata de cele expuse urmeaza a fi condamnat inculpatul pentru cele doua fapte penale la doua pedepse de câte 6 luni inchisoare si facând aplicarea regulilor concursului de infractiuni vor fi contopite pedepsele in pedeapsa rezultanta de 6 luni inchisoare.

Având in vedere ca inculpatul a mai fost condamnat la pedeapsa amenzii penale printr-o sentinta penala pronuntata la 20.03.2008 ramasa definitiva prin neapelare la 07.04.2008, se constata ca in cauza nu sunt intrunite conditiile prevazute de lege pentru starea de recidiva si drept urmare se va face aplicarea dispozitiilor art 40 din codul penal urmând ca potrivit regulilor concursului de infractiuni sa fie contopita pedeapsa aplicata in cauza de fata de 6 luni inchisoare cu pedeapsa de 800 lei amenda penala aplicata prin sp 208/2008, în pedeapsa cea mai grea de 6 luni inchisoare.

Fata de natura si modalitatea de savârsire a faptelor, intinderea prejudiciului cauzat partii civile, se apreciaza ca scopul preventiv si educativ al pedepsei inchisorii poate fi atins fara privarea de libertate a inculpatului asfel incât in temeiul art 81 cod penal va fi suspendata conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni stabilit conform art. 82 Cod penal si se vor pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 83 Cp.

În baza art. 71 Cp se va aplica inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea drepturilor civile prev. de art. 64 alin.1 lit. a teza a II si Cod penal iar în baza art.71 alin. 5 Cp va fi suspendata executarea pedepsei accesorii.

Pe latura civila, urmeaza ca în raport de disp. art. 14 rap.la art. 346 Cpp si art. 998 sa fie obligat inculpatul la plata despagubirilor civile fata de Directia Silvica Gorj în suma de 533, 02 lei , reprezentând contravaloarea materialului lemnos, taiat si însusit fara drept.

În baza art. 191Cpp inculpatul va fi obligat la 375 lei cheltuieli judiciare catre stat din care suma de 200 lei reprezentând onorariu aparator oficiu va fi suportata în avans din fondurile Ministerului Justitiei .

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

În baza art. 108 al.1 lit. a din legea 46/2008 condamna inculpatul … la 6 luni închisoare.

În baza art. 110 al.1 lit.a din Legea nr 46/2008 condamna inculpatul la 6 luni închisoare. rap.la art. 34 lit. b cp contopeste cele doua pedepse în pedeapsa rezultanta de 6 luni închisoare.

In baza art 33 lit a rap la art 34 lit b cp contopeste cele doua pedepse in pedeapsa rezultanta de 6 luini inchisoare.

În baza art. 40 rap.la art. 33 lit. a si art. 34 lit. b cp contopeste pedeapsa rezultanta de 6 luni închisoare cu pedeapsa de 800 lei amenda penala aplicata de Judecatoria Tg-Carbunesti prin s.p. nr. 208/2008 în pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare. În baza art. 81 cp suspenda conditionat executarea pedepsei pe un termen de încercare de 2 ani si 6 luni stabilit în conditiile art. 82 cp si pune în vedere inculpatului dispozitiile art. 83 cp.

În baza art. 71 al.2 cp interzice inculpatului exercitarea drepturilor civile prev. de art. 64 al.1 lit.a teza a iia si lit. b cp iar în baza art. 71 al.5 cp suspenda executarea pedepsei accesorii.

În baza art. 14 rap.la art. 346 cpp cu aplicarea art. 998 c.civ obliga inculpatul la 533,02 lei despagubiri civile catre partea civila Directia Silvica Gorj.

În baza art. 191 cpp obliga inculpatul la 375 lei cheltuieli judiciare statului din care 200 lei onorariu aparator oficiu platit în avans din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Cu apel.

Pronuntata în sedinta publica din 10.11.2009.

PRESEDINTE , GREFIER,

RED. CD

Tehn. CD / 2 ex /27.11.2009