Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului. Cererea introductivă. Condiţii. Aplicarea în timp a legii


Prin sentinţa civilă nr. 3381/7.11.2002, judecătorul sindic desemnat în dosarul Tribunalului Mureş nr. 7647/2002, a respins ca inadmisibilă cererea formulată de creditorul D.G.F.P. Mureş în contradictoriu cu debitoarea S.C. „C.E.” S.R.L. Târgu Mureş, pentru deschiderea procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995, republicată şi modificată, cuantumul creanţei fiind de 115.229.512 lei, reprezentând obligaţii fiscale la bugetul de stat.

împotriva acestei hotărâri a declarat recurs creditoarea. Curtea de Apel Târgu Mureş, secţia comercială şi de administrativ, analizând sentinţa atacată, prin prisma motivelor invocate, ţinând cont de aplicarea prevederilor art. 3041 Cod procedură civilă, a constatat că judecătorul sindic a făcut o greşită interpretare a prevederilor art. 29 din Legea nr. 64/1995, republicată, aşa cum a fost modificată prin O.G. nr. 38/2002, în raport cu data la care s-a formulat cererea de deschidere a procedurii.

Cererea fiind înregistrată la Tribunalul Mureş anterior intrării în vigoare a O.G. nr. 38/2002, trebuia apreciată sub aspectul îndeplinirii condiţiilor stabilite de art. 29 nemodificat, care nu prevede criteriul valoric.

Potrivit art. IV din O.G. nr. 38/2002, dacă până la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe, s-a deschis procedura, se aplică Legea nr. 64/1995 în vigoare anterior modificării, practic acest articol rezolvă conflictele în timp ale normelor, dar numai în raport cu momentul deschiderii procedurii, nu şi cu cel al înregistrării cererii.

Astfel, dacă la data înregistrării nu era în vigoare dispoziţia criteriului valoric, iar judecătorul sindic ar aprecia cererea în raport cu art. 29 modificat, ar însemna că legea nouă retroactivează până la acest moment, încălcând principiul neretroactivităţii legii. Din moment ce la data intrării în vigoare a O.G. nr. 38/2002 era deschisă procedura, legiuitorul a prevăzut în mod expres efectul viitor al unei situaţii cârmuite de legea veche.

Judecătorul sindic a invocat în motivele soluţiei sale şi prevederile art. 725 alin. 1 Cod procedură civilă, fără însă a avea în vedere faptul că Legea nr. 64/1995, republicată, este o lege specială care reglementează instituţia reorganizării judiciare şi a falimentului, neputând fi privită în întregul ei ca un act normativ procedural, ci că, în cuprinsul acestei legi, sunt dispoziţii procedurale care derogă de la dreptul comun în materie.

Tocmai datorită aplicării principiului potrivit căruia normele procedurale sunt de imediată aplicabilitate, nu se poate face abstracţie de data la care s-a formulat şi înregistrat cererea de chemare în judecată, această cerere fiind urmată de o altă serie de acte procedurale până la momentul deschiderii procedurii de reorganizare judiciară şi a falimentului. Verificarea condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească cererea ţine de momentul înregistrării, dat fiind şi timpul foarte scurt în care judecătorul sindic trebuie să o comunice şi să procedeze conform art. 31 alin. 2 şi următoarele din lege.

Existenţa unei condiţii de inadmisibilitate implică efectuarea următoarelor acte de procedură, astfel că nu se poate evita data înregistrării cererii, legea aplicabilă la acea dată şi respectarea principiului neretroactivităţii legii civile.

Dacă legiuitorul ar fi vrut să înfrângă acest principiu, ar fi prevăzut în mod expres că prevederile O.G. nr. 38/2002 s-ar aplica şi cererilor înregistrate sub imperiul legii vechi, cu sublinierea faptului că Legea nr. 64/1995, republicată, nu este o simplă lege de procedură, ci una care reglementează o instituţie juridică, argumentul legat de sacrificarea intereselor creditorilor contravenind şi scopului legii, precum şi principiilor de aplicare a legii civile.

Pentru considerentele arătate, văzând prevederile art. 7 din Legea nr. 64/1995 republicată, coroborate cu prevederile art. 312 alin. 5 Cod procedură civilă, instanţa a admis recursul creditoarei şi a casat hotărârea atacată, trimiţând cauza judecătorului sindic pentru a soluţiona cererea de deschidere a procedurii pe fondul acesteia.

Curtea de Apel Târgu Mureş, decizia nr. 24/R din 16 ianuarie 2003