Prin sentinţa civilă nr. 1418/14.10.2002, judecătorul sindic desemnat de Tribunalul Mureş a admis în parte cererile formulate de creditorii S.C. „C.” S.A. Târnăveni şi D.G.F.S. Mureş, în baza art. 124 lit. a) din Legea nr. 64/1995, 1-a obligat pe S.C.L., în calitate de administrator al debitoarei S.C. „C.C.” S.R.L. Miercurea-Ciuc, la plata sumei de 87.500.754 lei, precum şi la cheltuieli de lichidare care vor fi aprobate „prin hotărârea de închidere a procedurii”.
Administratorul, obligat să răspundă în temeiul art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicată, a formulat recurs. Curtea de Apel Târgu Mureş a apreciat că motivele invocate de recurent (deteriorarea sau pierderea unor bunuri constatate lipsă în gestiune, cumulul calităţii de administrator cu cel de angajat, faptul că veniturile societăţii au fost şi suma de a familiei), nu sunt de natură să înlăture răspunderea personală a administratorului pentru fapta prevăzută de art. 124 lit. a) din Legea nr. 64/1995, republicată, fiind evident că recurentul a folosit bunurile şi creditele societăţii în interes propriu.
în ceea ce priveşte obligarea administratorului şi la plata cheltuielilor de lichidare, instanţa de recurs, făcând trimitere la prevederile art. 4 pct. 1 din Legea nr. 64/1995 republicată, potrivit cărora cheltuielile aferente procedurii institute vor fi suportate din averea debitorului, a apreciat fondat recursul doar sub acest aspect.
Prin urmare, sentinţa atacată a fost modificată în parte, fiind eliminate din dispozitiv obligarea la plata cheltuielilor de lichidare care vor fi aprobate prin hotărârea de închidere a procedurii, restul dispoziţiilor fiind menţinute.
Curtea de Apel Târgu Mureş, decizia nr. 11/R din 19 ianuarie 2003
Notă: Răspunderea personală a membrilor organelor de conducere, care au contribuit la ajungerea societăţii debitoare în stare de , priveşte suportarea de către aceştia a unei părţi a pasivului societăţii, sumele urmând să intre în averea debitorului şi să aibă destinaţia prevăzută de art. 125 din Legea nr. 64/1995, republicată. Această răspundere specială, cu caracter excepţional nu poate fi extinsă şi la suportarea „cheltuielilor de lichidare care vor fi aprobate prin hotărârea de închidere a procedurii”, regimul juridic al cheltuielilor aferente procedurii fiind reglementate în art. 4 din lege, articol care stabileşte şi modul de acoperire a cheltuielilor.