BILET LA ORDIN. ÎNVESTIRE CU FORMULĂ EXECUTORIE. COMPETENŢA MATERIALĂ. CĂI DE ATAC


Competentă pentru a învesti biletul la ordin cu formulă executorie, este judecătoria.

împotriva încheierii pronunţate de judecătorie se poate formula recurs, ce va fi soluţionat de către tribunal.

Prin acţiunea înregistrată la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, sub nr. 5731/ 2000, N.V. a solicitat instanţei învestirea cu formulă a biletului la ordin, în valoare de 300.000 USD, emis de S.C. “C.G.” – S.R.L. şi scadent la data de 10.04.2000, avizat de Banca Comercială West Bank S.A. Arad – Sucursala Bucureşti.

Prin încheierea de la 19.04.2000, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti a admis cererea şi a dispus învestirea cu formulă executorie a biletului la ordin menţionat.

Tribunalul Bucureşti, prin decizia nr. 250 din 30.05.2000 a admis recursul formulat de S.C. “C.G.” – S.R.L. şi a casat încheierea.

Pentru a hotărî astfel, tribunalul a reţinut că nu putea fi învestită cu formulă executorie, copia biletului la ordin.

împotriva deciziei nr. 250 din 30.05.2000 a Tribunalului Bucureşti, N.V. a declarat recurs, arătând că, cererea formulată de S.C. “W.B.”- S.A., prin care s-a atacat încheierea pronunţată de judecătorie, a fost în mod greşit considerată recurs, privându-l pe el de o cale de atac.

Curtea a respins recursul ca fiind inadmisibil, deoarece, potrivit O.G. nr. 11/ 1993, aprobată prin Legea nr. 83/1994, competentă pentru învestirea cu formulă executorie este judecătoria, iar încheierea de învestire nu este supusă apelului, împotriva ei se poate formula doar recurs.

Tribunalul a reţinut că, cererea formulată de S.C. “W.B.” – S.A., prin care a fost atacată încheierea este o cerere de recurs, iar decizia pronunţată fiinr1 irevocabilă, nu poate fi atacată cu recurs.

în consecinţă, o astfel de cerere de recurs este inadmisibilă. (Judecator Marioara Arhip)