TRIBUNALUL ARGEŞ
SECŢIA CIVILĂ
SENTINŢĂ CIVILĂ Nr. 1942/2014
Şedinţa publică de la 22 Octombrie 2014
Obiectul cauzei:obligaţia de a face RESTITUIRE DOBÂNDĂ
INSTANŢA
Constată că prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Arges sub nr. 3122/109/2014 revizuientul (…) , in contradictoriu cu intimatele D.G.R.F.P.P. si A.F.M. a solicitat, revizuirea sentinţei civile nr. 3029/7.11.2012 pronuntata de Tribunalul Argeş in dos. nr. 335/109/2012 în sensul de a obliga pe intimata A.F.M. să-i plătească si dobânda legală începând cu data plăţii taxei speciale pentru emisiile poluante, pana la data restituirii, cu cheltuieli de judecată.
În motivarea cererii revizuientul arată că sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art.21 alin.2 din Legea 554/2004 care prevăd că un motiv de revizuire care se adaugă la cele prevăzute de codul de procedură civilă îl constituie încălcarea principiului priorităţii dreptului comunitar reglementata de art.148 alin.2 si art.20 alin. 2 din Constituţia României.
Legal citata, intimata D.G.R.F.P.P. i a formulat intampinare (f. 14) invocand exceptia tardivitatii cererii de revizuire, cu motivarea ca revizuirea poate fi exercitata in termenul de 3 luni prevazut de art. 324 alin.3 C.proc. civ., care incepe sa curga de la data publicarii in BOUE a deciziei interpretative a TFUE, precum si exceptia inadmisibilitatii, motivat de imprejurarea ca instanta nu a incalcat principiul prioritatii dreptului comunitar ci a constatat neintemeiata cererea de acordare a dobanzilor, hotarire ce nu a fost recurata de revizuienta.
Tribunalul, pronuntandu-se cu prioritate asupra exceptiei invocate, respectiv a exceptiei tardivitatii formularii cererii de revizuire, urmeaza sa o respinga avand in vedere faptul ca prin Dec. nr. 1609/2010 pronuntata de Curtea Constitutionala s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 21 alin.2 teza a II a din Lg. nr. 554/2004, referitoare la termenul in care se poate introduce cererea de revizuire.
Potrivit art. 31 alin.3 din Lg. nr. 47/1992, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei curtii, daca in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.
Trecand acest termen, Tribunalul constata ca disp. art. 21 alin.2 teza a II a din Lg. nr. 554/2004 si-au incetat orice efect juridic, cu consecinta prelungirii sine die a termenului in care se poate exercita calea de atac.
Nu este posibil a se face aplicare a altui text de lege care face referire numai la incalcarile constatate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Examinând actele dosarului instanţa reţine următoarele :
Prin sentinta civilă nr. 3029/7.11.2012 pronuntata de Tribunalul Argeş in dos. nr. 335/109/2012 a fost admisă acţiunea formulată de reclamant, anulată decizia de calcul a taxei de poluare şi obligata pârâta A.F.M. să restituie reclamantului suma de 1053 lei reprezentând taxă de poluare.
Potrivit art. 21 alin.2 din Legea 554/2004 constituie motiv de revizuire care se adaugă la cele prevăzute de codul de procedură civilă pronuntarea hotărârilor rămase definitive si irevocabile prin încălcarea principiului priorităţii dreptului comunitar reglementat de art.148 al.2 si art.20 alin.2 din Constituţia României.
Prin hotărârea CJUE pronunţată în cauza C-565/11 având ca obiect o cerere de decizie preliminară formulată în temeiul art.267 TFUE de Tribunalul Sibiu, s-a stabilit că dreptul Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim naţional precum cel în discuţie în litigiul principal, care limitează dobânzile acordate cu ocazia restituirii unei taxe percepute cu încălcarea dreptului Uniunii, la cele ce curg începând din ziua care urmează datei formulării cererii de restituire a acestor taxe.
Curtea Europeană a mai stabilit prin această decizie, ce are aplicabilitate directă în dreptul intern, unde se aplică cu prioritate faţă de legile interne, că particularii sunt îndreptăţiţi la dobânda de la momentul plăţii taxei de poluare pentru a se asigura astfel principiile echivalenţei, efectivităţii si proporţionalităţii remediilor pentru încălcările dreptului Uniunii.
In privinta apararii referitoare la inadmisibilitatea revizuirii pentru neindeplinirea conditiilor art. 322 pct.9 VCPC, urmeaza a se observa ca acestea privesc incalcari ale drepturilor sau libertatilor fundamentale constatate de o alta institutie, cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului, pe cand prezenta cerere este intemeiata pe disp. art.21 alin.2 din Legea 554/2004. Fiind vorba de temeiuri de drept diferite, se va respinge aceasta aparare.
Faţă de aceste considerente şi în temeiul dispoziţiilor legale sus menţionate va fi admisă cererea de revizuire şi schimbata în parte sentinta civilă nr. 3029/7.11.2012 pronuntata de Tribunalul Argeş in dos. nr. 335/109/2012 în sensul că va admite capătul de cerere privind dobânda şi va obliga pe pârâta A.F.M. să restituie şi dobânda începând cu data plăţii taxei speciale pentru emisiile poluante, pana la data restituirii efective.
Vor fi menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII,
HOTĂRĂŞTE
Respinge exceptia tardivitatii formularii cererii de revizuire.
Admite cererea de revizuire formulată de revizuenta (…), în contradictoriu cu intimatele D.G.R.F.P.P.,prin A.J.F.P.A., A.F.M., Schimba în parte sentinţa nr. 3029/7.11.2012 pronuntata de Tribunalul Argeş in dos. nr. 335/109/2012 în sensul că admite capătul de cerere privind dobânda şi obligă pe pârâta A.F.M. să restituie şi dobânda începând cu data plăţii taxei speciale pentru emisiile poluante, pana la data restituirii efective. Menţine în rest sentinţa. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 22.10.2014, la Tribunalul Argeş –Secţia Civilă, complet specializat Contencios Administrativ şi Fiscal.