COMPETENŢA MATERIALĂ. ACŢIUNE ÎN CONSTATARE


Potrivit dispoziţiilor art. 2 pct. 1 lit. “a” C. pr. civ., procesele şi cererile în materie comercială ai căror obiect este neevaluabil în bani sunt de competenţa tribunalului pentru judecarea în fond a cauzei. Se află în această situaţie cererea unei având ca obiect constatarea caracterului preponderent productiv al activităţii pe care o desfăşoară.

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Slobozia, reclamanta S.C. T.” – S.R.L. Slobozia a solicitat, în contradictoriu cu pârâta D.G.F.P.C.F.S. Ialomiţa să se constate că desfăşoară o activitate preponderent de producţie, încadrându-se în prevederiie art. 5 lit. a din Legea nr. 12/1991.

Prin sentinţa nr. 1.416/26.06.1999, pronunţată de Judecătoria Slobozia s-a admis cererea reclamantei, constatându-se că aceasta beneficiază de prevederile Legii nr. 12/1991, desfăşurând o activitate preponderent productivă.

împotriva acestei sentinţe a declarat apel pârâta D.G.F.P.C.F.S. Ialomiţa.

Prin decizia nr. 717/A/1999, pronunţată de Tribunalul Ialomiţa, s-a admis apelul, sentinţa atacată a fost desfiinţată şi cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare la Tribunalul Ialomiţa, reţinându-se că, cererea de faţă se încadrează în prevederile art. 2 pct. 1 lit. a C. pr. civ.

împotriva acestei decizii a declarat recurs reclamanta.

Curtea de Apel Bucureşti – secţia comercială a respins recursul, ca nefondat.

Pentru a hotărî astfel, Curtea a reţinut că, în speţă, cererea este a unei societăţi comerciale, având ca obiect constatarea caracterului preponderent productiv al activităţii pe care o desfăşoară, reţinându-se corect de către instanţa de apel ca fiind vorba de o acţiune comercială neevaluabilă în bani, caz în care, potrivit art. 2 pct. 1 lit. a C. pr. civ., competenţa pentru judecarea cauzei în fond aparţine Tribunalului Ialomiţa. (Judecator Mioara Badea)

(Secţia comercială, decizia nr. 229/2000)